Γρίφος η σύνταξη του μηχανογραφικού

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑ ΑΕΙ – Η ΒΑΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ

Δημοσίευση: 21 Φεβ 2021 15:14

Προβλήματα αναμένεται να αντιμετωπίσουν οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων μετά την εφαρμογή των αλλαγών στο σύστημα εισαγωγής, με τη θεσμοθέτηση ελάχιστης βάσης εισαγωγής (ΕΒΕ), τον περιορισμό σε περίπου 15 των σχολών που μπορούν

να δηλώσουν στο μηχανογραφικό δελτίο και την υποβολή μηχανογραφικού δελτίου σε δύο φάσεις.
Ουσιαστικά, με τις λίγες επιλογές σχολών, την ΕΒΕ και χωρίς κανέναν οδηγό προς τους υποψήφιους, το μηχανογραφικό θα αποτελέσει μεγάλο πρόβλημα χωρίς κανένα πραγματικό όφελος. Το σύστημα που υιοθετείται εμφανίζεται παραπλήσιο των αγγλοσαξονικών χωρών, όπου ωστόσο η ζήτηση για σπουδές είναι διαφορετική, ενώ υπάρχει και ισχυρή επαγγελματική εκπαίδευση.
Ειδικότερα, τα προβλήματα που θα συναντήσουν οι υποψήφιοι με το νέο σύστημα, όπως τα κατέγραψε η «Καθημερινή» με τη συνδρομή του εκπαιδευτικού – αναλυτή Στράτου Στρατηγάκη, είναι τα εξής:
* Κάθε τμήμα ΑΕΙ θα έχει διαφορετική ελάχιστη βάση εισαγωγής, αφού θα πολλαπλασιάζεται ο μέσος όρος του πεδίου με διαφορετικό συντελεστή που θα ορίζει το κάθε τμήμα.
* Παγιοποιείται η έκδοση των αποτελεσμάτων εισαγωγής στα τέλη Αυγούστου, με τους γονείς να τρέχουν αγωνιώντας να κάνουν μετακόμιση μέσα στον Σεπτέμβριο, αντί αυτό να τακτοποιηθεί στη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών τους.
* Υπάρχουν τμήματα με το ίδιο αντικείμενο, αλλά χωρίς αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα.
* Από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2022, κάθε υποψήφιος θα έχει διαφορετικές μονάδες εισαγωγής, αφού κάθε τμήμα θα μπορεί να ορίσει διαφορετικούς συντελεστές βαρύτητας (άλλα μόρια για Μαθηματικό Αθήνας, άλλα για Μαθηματικό Θεσσαλονίκης).
Αντίθετα, δεν λύνονται προβλήματα που έχουν παρατηρηθεί σε όλα τα συστήματα εισαγωγής μεταπολιτευτικά.
Ενδεικτικά, για τις σχολές που είναι ενταγμένες σε δύο ή περισσότερα επιστημονικά πεδία, οι υποψήφιοι που έχουν εξεταστεί σε διαφορετικά μαθήματα συγκρίνονται ως προς τα μόρια που συγκέντρωσαν, πράγμα εντελώς άδικο. Αφορά το 34% των τμημάτων του μηχανογραφικού.
Για παράδειγμα, η εισαγωγή στα τμήματα Χημείας γίνεται από το 2ο ή το 3ο πεδίο με εξέταση σε Βιολογία ή Μαθηματικά. Κάποιοι μπορεί να εισαχθούν στα παιδαγωγικά τμήματα είτε έχοντας εξεταστεί σε Αρχαία, Ιστορία και Λατινικά είτε σε Μαθηματικά, Φυσική και Χημεία.
Τέλος, δεν μπορεί να αποτελεί κριτήριο εισαγωγής για το τμήμα Μαθηματικών η εξέταση στη Χημεία. Όποιος γνωρίζει Χημεία δεν σημαίνει ότι θα γίνει καλός μαθηματικός, αφού δεν θα ασχοληθεί ξανά με τη Χημεία στο πανεπιστήμιο.
ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ
Στο μεταξύ πληθαίνουν οι εκκλήσεις των μαθητών Εσπερινών Γενικών Λυκείων προς την υπουργό Παιδείας να μην ισχύσει η βαθμολογική βάση εισαγωγής για αυτούς και δη από φέτος. Όπως επισημαίνουν οι μαθητές του Εσπερινού εισήλθαν στη Γ΄ Λυκείου χωρίς να γνωρίζουν αυτή την παράμετρο της ΕΒΕ και μάλιστα σε μια περίοδο με κλειστά σχολεία, τηλεκπαίδευση, χωρίς εργασία ή όντας σε αναστολή με μειωμένα εισοδήματα και κακή ψυχολογία, η οποία επιβαρύνεται από το επιπλέον εμπόδιο της ΕΒΕ. Αιτούμαστε τη μη εφαρμογή του νόμου για τους υποψήφιους του 2021, καθώς υπολείπονται 4 μήνες πριν από τις εξετάσεις». Το αίτημα εύλογα αφορά τους περίπου 600 μαθητές των Εσπερινών Γενικών Λυκείων της χώρας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass