Πυξίδα για το μέλλον

Δημοσίευση: 21 Φεβ 2021 15:19

Τμήμα Μουσειολογίας

Η Μουσειολογία ως επιστήμη μελετά την ιστορία των μουσείων, τον ρόλο τους στην κοινωνία, τις συγκεκριμένες μορφές έρευνας και συντήρησης, τις δραστηριότητές τους και τη διασπορά της γνώσης, την οργάνωση και τη λειτουργία τους, τη νέα ή

«μουσειοποιημένη» αρχιτεκτονική, τα ευρήματα που παραλαμβάνουν ή επιλέγουν, την τυπολογία και δεοντολογία των μουσείων. Επιδίωξη, λοιπόν, του Τμήματος Μουσειολογίας είναι η καλλιέργεια και προαγωγή της επιστήμης των Μουσείων, με απώτερο στόχο την αξιοποίηση της ιστορικής, καλλιτεχνικής, επιστημονικής και βιομηχανικής πολιτιστικής κληρονομιάς και την αειφόρο ανάπτυξή της. Οι δυνατότητες επεξεργασίας και ανάδειξης της υλικής και άυλης κληρονομιάς στην Ελλάδα αποτελούν αποφασιστικές παραμέτρους για ανάπτυξη του πολιτιστικού κεφαλαίου, αλλά και του παραγωγικού δυναμικού, ώστε να ενισχυθεί η πνευματική, κοινωνική και οικονομική αναβάθμιση της χώρας σε ευρεία κλίμακα. ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Οι ευκαιρίες απασχόλησης σε μουσεία και πολιτιστικούς φορείς αυξάνονται με την ανάπτυξη του επιστημονικού πεδίου της Μουσειολογίας και τη μεγάλη σπουδαιότητά του για την τοπική, εθνική και παγκόσμια οικονομία. Παράλληλα, στους αποφοίτους του Τμήματος δίνεται η δυνατότητα ενασχόλησης με τη μουσειολογική έρευνα και πρόσβασης στον δεύτερο και τρίτο κύκλο σπουδών. Πιο συγκεκριμένα, οι απόφοιτοι του Τμήματος είναι ικανοί να:
* Στελεχώσουν ποικίλες υπηρεσίες του Δημοσίου ή εταιρείες του Ιδιωτικού τομέα, όπως μουσεία, πινακοθήκες, γκαλερί, αρχαιολογική υπηρεσία, επιστημονικά ιδρύματα και πολιτιστικούς φορείς, τουριστικές υπηρεσίες στον τομέα που σχετίζεται με τον πολιτισμό, εταιρείες διαχείρισης αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, εταιρείες οργάνωσης και διαχείρισης ποικίλων πνευματικών και πολιτιστικών δράσεων, ερευνητικά κέντρα, εταιρείες διαχείρισης εικαστικών και άλλων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, κ.ά.
* Δημιουργήσουν δικές τους επιχειρήσεις σε τομείς που σχετίζονται με τη μελέτη, την οργάνωση και τη διαχείριση πολιτιστικών δραστηριοτήτων.
* Εργαστούν ως εκπαιδευτικοί στην ιδιωτική (για τη δημόσια εκπαίδευση θα πρέπει να ζητηθούν επαγγελματικά δικαιώματα από την Πολιτεία) και ως εκπαιδευτές στη μη τυπική, άτυπη και διά βίου εκπαίδευση.
* Συνεχίσουν την ακαδημαϊκή τους πορεία, στοχεύοντας στην εξειδίκευση.
Εναλλακτικά, απόφοιτοι του Τμήματος Μουσειολογίας, ανάλογα με το μεταπτυχιακό εξειδίκευσης που θα επιλέξουν, μπορούν να απασχοληθούν ενδεικτικά στον τομέα της πολιτιστικής διαχείρισης ως υπεύθυνοι οργάνωσης και συντονισμού μουσειακών εκθέσεων, στον τομέα της διοίκησης πολιτιστικών μονάδων, στον τομέα της πληροφορικής ως υπεύθυνοι δημιουργίας ψηφιακού υλικού, στον τομέα του πολιτιστικού τουρισμού, κ.ά. Ολόκληρη την ανάλυση του τμήματος μπορείτε να τη βρείτε στη σελίδα 203 του βιβλίου «Πάμε… Πανεπιστήμιο 2020»
Σπύρος Μιχαλούλης, σύμβουλος Σταδιοδρομίας
Τηλ. 210-6778777
URL: www.orientum.gr
e-mail: info@orientum.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass