Μοριοδότηση σεισμόπληκτων μαθητών για εισαγωγή στα ΑΕΙ

ΑΙΤΗΜΑ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Δημοσίευση: 07 Μαρ 2021 16:17

Να εκδώσει άμεσα τη σχετική Υπουργική Απόφαση για το ποσοστό εισαγωγής των σεισμόπληκτων μαθητών στα ΑΕΙ «για να αμβλυνθεί η ψυχολογική πίεση που υφίστανται τις δύσκολες αυτές ώρες οι μαθητές και οι οικογένειές τους», ζητά από την υπουργό Παιδείας, κ. Νίκη Κεραμέως, ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.


Ο Θεσσαλός πολιτικός, μετά την επίσκεψή του στα σεισμόπληκτα χωριά όπου έγινε αποδέκτης του άγχους γονιών και μαθητών, θέτει επισήμως το θέμα στην κ. Κεραμέως. Σε ερώτησή του σημειώνει ότι «μία από τις αρνητικές παρενέργειες του φυσικού φαινομένου είναι η μεγάλη αναστάτωση που έχει προκαλέσει στην ομαλή διαδικασία προετοιμασίας των μαθητών που θα δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις για την είσοδό τους στα ΑΕΙ. Όπως είναι φυσικό, στις ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες που βιώνουν οι συγκεκριμένοι μαθητές και με την ψυχολογική αγωνία που τους διακατέχει -μετατραυματικό στρες- να μη δύνανται να συγκεντρωθούν στη μελέτη τους, όπως προηγουμένως. Επιπλέον, ακόμη και τα απαραίτητα για τη σωστή προετοιμασία προς τις εξετάσεις φροντιστηριακά μαθήματα έχουν αποδιοργανωθεί.
Για τους λόγους αυτούς, οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων στις πληγείσες από τους σεισμούς περιοχές θα πρέπει να τύχουν πριμοδότησης μορίων, όπως έγινε σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν. Η Πολιτεία, θέλοντας να διευθετήσει ανάλογα ζητήματα, έχει προβεί σε σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις με τελευταία αυτήν του άρθρου 7 του Ν. 4777/ΦΕΚ A’ 25/17.02.2021 που ορίζει την ελάχιστη βάση εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μαθητών περιοχών που πλήττονται εξαιτίας φυσικών καταστροφών σε αντικατάσταση της παρ. 2 του άρθρου 13Β του Ν. 4186/2013. Σύμφωνα με τον ως άνω νόμο και άρθρο απαιτείται κάθε φορά έκδοση Απόφασης του υπουργού Παιδείας, με την οποία καθορίζονται το ειδικό ποσοστό, το οποίο αποδίδεται βάσει του αριθμού των πληγέντων σε σχέση με τους συμμετέχοντες στις πανελλαδικές εξετάσεις, ανά κατηγορία Λυκείου (ΓΕ.Λ., ΕΠΑ.Λ., ημερήσιο, εσπερινό) και το οποίο δεν υπερβαίνει, ανά κατηγορία, το δύο τοις εκατό (2%), η δυνατότητα υπαγωγής στο ειδικό ποσοστό, ειδικότερες προϋποθέσεις για την επιλογή, τα δικαιολογητικά, η διαδικασία επιλογής, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
Οι παραπάνω διατάξεις-προϋποθέσεις καλύπτουν απολύτως τους μαθητές των σχολείων της περιοχής που επλήγησαν από τους πρόσφατους σεισμούς και η άμεση έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης θα άμβλυνε την ψυχολογική πίεση που υφίστανται τις δύσκολες αυτές ώρες οι μαθητές και οι οικογένειές τους». 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass