Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών

Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών

Δημοσίευση: 07 Μαρ 2021 18:20

Το Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλάσσιων Βιοεπιστημών ασχολείται με τη θαλάσσια έρευνα, μέσω της παρατήρησης, της θεωρίας, της μοντελοποίησης και της τεχνολογικής πρωτοτυπίας, ενώ παράλληλα συνεργάζεται με πρωτοπόρα ινστιτούτα θαλασσίων ερευνών. Σκοπός του Τμήματος είναι να δημιουργήσει επιστήμονες, οι οποίοι θα είναι καταρτισμένοι σε θέματα: Ποιότητας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος, Διαχείρισης της Παράκτιας Ζώνης, Αλιευτικής Διαχείρισης, Υδατοκαλλιεργειών, Περιβαλλοντικών Μελετών, Ανάλυσης και Ερμηνείας Δορυφορικών Δεδομένων Θαλάσσιου Χώρου, Μεθοδολογιών Ψηφιακής Αποτύπωσης και Επεξεργασίας Γεωγραφικών Δεδομένων, Ανάπτυξης Θεματικών Χαρτών, Επιχειρησιακής Ωκεανογραφίας, Υδροακουστικής τεχνολογίας, Παράκτιας Μορφοδυναμικής και Θαλάσσιας Γεωλογίας.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Στην ιστοσελίδα του Τμήματος γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στις επαγγελματικές προοπτικές των πτυχιούχων, καθώς και στα επαγγελματικά τους δικαιώματα. Η «νεότητα» του αντικειμένου σπουδών του Τμήματος θεωρείται ότι μπορεί να αποτελέσει ένα μεγάλο πλεονέκτημα των νέων αποφοίτων, γιατί είναι οι πρώτοι στην Ελλάδα που έχουν τη συγκεκριμένη κατάρτιση, επάνω στα θέματα περιβάλλοντος, κυρίως του θαλάσσιου.
Οι απόφοιτοι του Τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών μπορούν να ασκήσουν, εφόσον το επιθυμούν, το επάγγελμα του ιχθυολόγου. Με απλή αίτησή τους εγγράφονται στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.) και λαμβάνουν τη σχετική άδεια άσκησης επαγγέλματος (ιχθυολόγου). Σημειώνεται ότι η απασχόληση, με αμοιβή, ιχθυολόγου είναι υποχρεωτική (Π.Δ. 344/2000, ΦΕΚ 297/Α) σε μονάδες ιχθυοκαλλιεργειών, σε επιχειρήσεις παραγωγής ιχθυογενετικού υλικού, σε μονάδες μεταποίησης αλιευτικών προϊόντων, σε βιομηχανίες παρασκευής ιχθυοτροφών, σε ιχθυόσκαλες, σε σύνταξη μελετών επενδυτικών σχεδίων υδατοκαλλιεργειών και όσα προβλέπονται από το πιο πάνω Προεδρικό Διάταγμα «Άσκησης επαγγέλματος Γεωτεχνικού».
Ως περιβαλλοντολόγοι οι απόφοιτοι του Τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών μπορούν να διορίζονται σε θέσεις φορέων του δημοσίου τομέα (Υπουργεία, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) α΄ και β΄ βαθμίδας, όπως Δήμους και νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων (Τ.Ε.Δ.Κ.), οργανισμούς εποπτευόμενους από Ο.Τ.Α., στον κλάδο ΠΕ Περιβάλλοντος (Π.Δ. 50/2001, Φ.Ε.Κ. 39/Α).
Η εξειδίκευση που παρέχεται στους επιστήμονες τούς επιτρέπει να απασχοληθούν στον Δημόσιο Τομέα, στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην Υδρογραφική Υπηρεσία, σε Ερευνητικά Κέντρα και Πανεπιστήμια. Επίσης, στον ιδιωτικό τομέα, σε επιχειρήσεις και μονάδες υδατοκαλλιέργειας (ιχθυοκαλλιέργειες και οστρακοκαλλιέργειες), σε εταιρείες περιβαλλοντικών μελετών, θαλασσίων και παράκτιων κατασκευών, εκμετάλλευσης υποθαλάσσιων ορυκτών πόρων, εφαρμογών τηλεπισκόπισης και γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών, καθώς και σε εργαστήρια περιβαλλοντικής μικροβιολογίας (εργαστήρια ελέγχου ποιότητας νερών Ο.Τ.Α., ιδιωτικά εργαστήρια, κ.ά.).
Οι απόφοιτοι του Τμήματος μετά την εγγραφή τους στα Μητρώα Μελετητών και Εταιρειών Μελετών (Πτυχία Μελετητή 26-Αλιευτικές Μελέτες και 27-Περιβαλλοντικές Μελέτες, ΠΔ 256/1998) της Δ/νσης Μητρώων και Τεχνικών Επαγγελμάτων της Γ.Γ. Δημοσίων Έργων του Υ.Α.Α.Υ.Μ.Δ. απασχολούνται σε Φορείς και Υπηρεσίες του Ιδιωτικού τομέα όπως:
* Μονάδες Υδατοκαλλιεργειών (π.χ. ΝΗΡΕΑΣ, ΣΕΛΟΝΤΑ)
* Ελληνικές Αλυκές
* Αλιευτικούς Συνεταιρισμούς
* Εταιρείες Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων
* Επιχειρήσεις Ανάπτυξης GIS
* Καταδυτικά Κέντρα
* Περιβαλλοντικές Μ.Κ.Ο. (π.χ. ΑΡΧΕΛΩΝ, ΕΟΕ, ΜΟΜ, CYMEPA, ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, WWF Ελλάς).
Παράλληλα, μπορούν να εργαστούν σε Φορείς και Υπηρεσίες του Δημόσιου τομέα, τόσο της Ελλάδας όσο και κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δραστηριοποιούνται σε κλάδους σχετικούς με το αντικείμενο σπουδών τους, όπως:
* Ερευνητικά Ινστιτούτα Ωκεανογραφίας, Αλιείας και Υδάτινων Πόρων (π.χ. ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., ΙΝ.ΑΛ.Ε.).
* Υπηρεσίες του Δημοσίου (π.χ. Υ.Π.Ε.Κ.Α., Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, Δ/νσεις Αλιείας & Υδατοκαλλιεργειών, Υδρογραφική Υπηρεσία Υ.Ε.Ν., Υπουργείο Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών Κύπρου).
* Υπηρεσίες του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, που ασχολούνται με το περιβάλλον, όπως Δήμοι, Περιφέρειες και Εταιρείες Ανάπτυξης, Δημόσιες Επιχειρήσεις, όπως Δ.Ε.Η., Εταιρείες Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), Φορείς Διαχείρισης-Θαλάσσια Πάρκα (π.χ. Ε.Θ.Π.Ζ., ΕΘ.Π.Α.Β.Σ.).

Ολόκληρη την ανάλυση του Τμήματος μπορείτε να τη βρείτε στη σελίδα 481 του βιβλίου «Πάμε… Πανεπιστήμιο 2020»,
καθώς και στην ηλεκτρονική μας πλατφόρμα e-πάμεΠανεπιστήμιο.
Σπύρος Μιχαλούλης, σύμβουλος Σταδιοδρομίας
Τηλ.: 210-6778777
URL: www.orientum.gr
e-mail: info@orientum.gr