«Τα μέτρα εγκλεισμού δεν βοηθούν»...

ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Δημοσίευση: 14 Μαρ 2021 20:12

Οι επιπτώσεις της πανδημίας στη μαθητική κοινότητα, ο ρόλος των επαγγελματιών υγείας και η σύνδεσή τους με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, αλλά και οι αγωνίες και οι προβληματισμοί των παιδιών παρουσιάστηκαν σε μία πολύ επιτυχημένη διαδικτυακή εκδήλωση που πραγματοποίησε το απόγευμα της Παρασκευής το 36ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, σε συνεργασία με την Πνευμονολογική Κλινική και το Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Π.Θ.) υπό την αιγίδα του Περιφερειακού Κέντρου Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Θεσσαλίας (Π.Ε.Κ.Ε.Σ.) και της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος (Ε.Ν.Ε.).


Θέμα της εκδήλωσης ήταν «Η Ιατρική και η Νοσηλευτική Επιστήμη συναντούν την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση» και αξίζει να σημειωθεί ότι βασικός συνδετικός κρίκος της όλης προσπάθειας, που για πρώτη φορά διοργανώνεται, είναι η σχολική νοσηλεύτρια του 36ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας, Δήμητρα Σιαχπαζίδου. Η αναφορά αυτή γίνεται, ώστε να τονιστεί η σημαντικότητα του επαγγελματία υγείας στις Σχολικές Μονάδες και πως ένας σχολικός νοσηλευτής μπορεί να ενώσει την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση με την Ιατρική και τη Νοσηλευτική Επιστήμη. Στη διαδικτυακή εκδήλωση τη συζήτηση συντόνισαν η αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας- Φροντίδας Καρδιοαναπνευστικού Ασθενή, Φωτεινή Μάλλη και η επίκουρος καθηγήτρια Παθολογικής Φυσιολογίας, του Τμήματος Νοσηλευτικής του Π.Θ., Ουρανία Κώτσιου.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν η διευθύντρια 36ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας, Μαρία Ζηρδέλη, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Π.Θ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Νοσηλευτικής-Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π.Θ. Ιωάννα Παπαθανασίου, η διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, Αικατερίνη Καραγιώργου, ο οργανωτικός συντονιστής Π.Ε.Κ.Ε.Σ. Θεσσαλίας, Βασίλειος Κωτούλας και ο συντονιστής ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Θεσσαλίας, Εμμανουήλ Πατσαδάκης.
Υπήρξαν σημαντικές παρουσιάσεις και παρεμβάσεις από αξιόλογους καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ερευνητές, διδάκτορες και καταξιωμένους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Συγκεκριμένα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Π.Θ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, αναφέρθηκε και ανέλυσε την εξέλιξη των πανδημιών στον χρόνο, ενώ τόνισε ότι είναι ιδιαιτέρως σημαντικό να γίνει αντιληπτό ότι πλέον τα μέτρα εγκλεισμού δε βοηθούν και θα πρέπει να δοθεί χώρους στους ανθρώπους να βγουν εκτός σπιτιού. Μάλιστα αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Νορβηγίας η οποία ακολουθώντας αυτήν τη στρατηγική κατάφερε να μην περάσει πανδημικά κύματα. «Αν οι άνθρωποι κινούνται έξω με αποστάσεις και μάσκες σε συνδυασμό με την εμβολιαστική κάλυψη, πολύ σύντομα η πανδημία θα αρχίσει να υποχωρεί» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο επίκουρος καθηγητής Νοσηλευτικής - Δημόσιας Υγείας Π.Θ. αναφέρθηκε στην καινοτομία των Mrna εμβολίων, στην ασφάλεια και αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της νόσου Covid-19 και στην παγκόσμια εμβολιαστική κάλυψη. Ο εργοφυσιολόγος και διδάκτορας του Π.Θ., Βασίλειος Σταύρου, αναφέρθηκε στη φυσική δραστηριότητα και στην ποιότητα ύπνου των παιδιών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κατά την περίοδο του Covid-19. Η διατροφολόγος και υποψήφια διδάκτορας, Ειρήνη Παπαγιάννη, έκανε αναφορά στις αλλαγές που παρατηρήθηκαν στην καθημερινή διατροφή των παιδιών από τη στιγμή που κλήθηκαν να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα της καραντίνας και την εδραίωση της τηλεκπαίδευσης, ενώ ανέλυσε τις διατροφικές συνήθειες που πρέπει να έχουν τα παιδιά ώστε να επιτυγχάνεται η σωστή πνευματική και σωματική τους ανάπτυξη.
Η διευθύντρια 36ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας, Μαρία Ζηρδέλη, αναφέρθηκε στην τήρηση των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του Covid-19 στο σχολικό περιβάλλον. Στο ευκταίο και στο εφικτό. Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Νοσηλευτικής - Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π.Θ. Ιωάννα Παπαθανασίου, αναφέρθηκε και τόνισε τον ρόλο του σχολικού νοσηλευτή στην εκπαίδευση των μαθητών σε θέματα προαγωγής και βελτίωσης της υγείας τους και στη μείωση εμφάνισης μη υγιών συμπεριφορών υγείας, ειδικά στην περίοδο της πανδημίας που διανύουμε. Ανέφερε ότι οι σχολικοί νοσηλευτές προάγουν την υγεία και τη φυσιολογική ανάπτυξη των μαθητών, παρέχουν παρεμβάσεις διαχείρισης και αντιμετώπισης πραγματικών ή δυνητικών προβλημάτων υγείας και συνεργάζονται ενεργά με όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας, με στόχο να ενισχύσουν την ικανότητα του μαθητή και της οικογένειας για προσαρμογή, αυτοδιαχείριση, ενδυνάμωση και μάθηση.
Η σχολική νοσηλεύτρια και διδάκτορας Π.Θ., Δήμητρα Σιαχπαζίδου, παρουσίασε τα αποτελέσματα της μελέτης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας όσον αφορά τη συμμόρφωση στα μέτρα ατομικής υγιεινής και την επίδραση της αναστολής λειτουργίας των σχολικών μονάδων στα παιδιά της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Τέλος, οι εκπαιδευτικοί του 36ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας, Στέλλα Δαλανίκα και Ελένη Βαφέα, παρουσίασαν τις ερωτήσεις των μικρών μαθητών προς τους ειδικούς και όπως ήταν αναμενόμενο τα παιδιά έκλεψαν την παράσταση. Πώς επηρεάζει τη ζωή των μικρών παιδιών η πανδημία; Ποια είναι τα συναισθήματά τους και ποιες οι αγωνίες τους; Με τον δικό τους τρόπο οι μαθητές διατυπώνουν ερωτήσεις προς τους ειδικούς. Οι αυθόρμητες απορίες τους είναι η αρχή για διερεύνηση και στοχασμό.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass