Μείζονα τα ελλείμματα της ελληνικής παιδείας

ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΣΕΒ ΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

Δημοσίευση: 28 Μαρ 2021 17:40

Αξιολόγηση των σχολείων και των εκπαιδευτικών με κριτήριο -μεταξύ άλλων- την προώθηση των θετικών επιστημών (STEM - Science, Technology, Engineering, Mathematics) και ανάληψη δράσεων από τις επιχειρήσεις για την προώθηση των STEM στα σχολεία, προτείνει ο ΣΕΒ σε έκθεση για την αναβάθμιση του ανθρώπινου κεφαλαίου και την προώθηση ενός σύγχρονου μοντέλου εκπαίδευσης και κατάρτισης.


Σύμφωνα με στοιχεία του PISA που επικαλείται ο Σύνδεσμος, από το σύνολο των μαθητών που ολοκλήρωσαν τη Β’ Λυκείου (Γενικά Λύκεια) το 2017-2018, το 50% των μαθητών έλαβαν βαθμούς κάτω από τη βάση στη Φυσική, το 44,2% στη Γεωμετρία και το 38,9% στην Άλγεβρα. Στα Επαγγελματικά Λύκεια οι επιδόσεις ήταν ακόμα χαμηλότερες. Επίσης στον τελευταίο διαγωνισμό PISA (2018), η Ελλάδα κατατάσσεται στην 45η θέση μεταξύ 78 χωρών/περιοχών ως προς το επίπεδο επιστημονικού και μαθηματικού εγγραμματισμού των μαθητών που ολοκληρώνουν την υποχρεωτική εκπαίδευση. «Αυτή η αδυναμία του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος υπονομεύει τη μακρόπνοη επαγγελματική προοπτική των μαθητών και την αναπτυξιακή προοπτική των επιχειρήσεων», αναφέρει ο Σύνδεσμος. «Πάγια θέση του ΣΕΒ είναι πως για να αποτελέσει το ανθρώπινο δυναμικό κύρια δύναμη παραγωγής καινοτομίας, πρέπει να καλύψουμε τα παραπάνω μείζονα κενά σύγχρονης παιδείας της χώρας. Σε αυτήν την κατεύθυνση, εκτός από την αποκόλληση της σχολικής εκπαίδευσης από τη μετωπική διδασκαλία και την αποστήθιση θεωρητικών γνώσεων, με κύριο στόχο την εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση, σημαντική είναι και η κατάκτηση, αξιοποίηση και σύνθεση της γνώσης».
Τονίζει ακόμη ότι παρά τα θετικά βήματα, όπως η σταδιακή ένταξη των STEM στην εκπαιδευτική ατζέντα, και άλλων προσπαθειών, όπως εργαστήρια δεξιοτήτων, ενίσχυση της πληροφορικής, κ.λπ., η χώρα πρέπει να επιταχύνει σημαντικά τον βηματισμό της προς σύγχρονη και ποιοτικά αναβαθμισμένη εκπαίδευση STEM, ενώ παράλληλα και οι επιχειρήσεις πρέπει να ρίξουν μεγάλο βάρος στην ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού τους.
Ο ΣΕΒ προτείνει τον ανασχεδιασμό των αναλυτικών προγραμμάτων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (και της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης) με έμφαση στα STEM, θεσμικές ρυθμίσεις για πιο ευέλικτα αναλυτικά προγράμματα, ώστε να εμπλουτίζεται η σχολική εμπειρία με παράλληλες δραστηριότητες STEM, αναθεώρηση του συστήματος αρχικής και συνεχιζόμενης εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών με ενίσχυση της διδακτικής STEM και προώθηση της εκπαιδευτικής αριστείας.
Σημειώνει, τέλος, την ανάγκη να ανατραπούν τα κοινωνικά στερεότυπα σε σχέση με το φύλο: «Η απροθυμία των γυναικών να επιλέξουν μία σταδιοδρομία STEM δεν συνδέεται με κάποια εγγενή αδυναμία ή καθορισμένη από το φύλο ιδιοσυγκρασία, αφού στις μικρότερες ηλικίες τα κορίτσια επιτυγχάνουν ανάλογες, αν όχι καλύτερες, επιδόσεις σε σχέση με τα αγόρια.
Το ενδιαφέρον τους όμως φθίνει στη διάρκεια του μαθητικού βίου, εξαιτίας των ισχυρών κοινωνικών στερεοτύπων και της αντίστοιχα αρνητικής αντίληψης που διαμορφώνουν τα ίδια τα κορίτσια για τον εαυτό τους και τις ικανότητές τους στην πορεία προς την ενηλικίωση», υπογραμμίζει ο ΣΕΒ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass