Τμήμα Ναυπηγών Μηχανικών

Δημοσίευση: 27 Μαρ 2021 17:50

Τμήμα Ναυπηγών Μηχανικών

Το Τμήμα Ναυπηγών Μηχανικών έχει ως αποστολή την παροχή υψηλής ποιότητας σπουδών στη σύγχρονη Ναυπηγική επιστήμη και τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένων των μεθόδων σχεδίασης, μελέτης και κατασκευής πλοίων, πλωτών κατασκευών και των ηλεκτρομηχανολογικών συστημάτων αυτών. Με τη διδασκαλία, τα εργαστήρια, την πρακτική άσκηση και την έρευνα παρέχει στους φοιτητές του τα απαραίτητα εφόδια (γνώσεις-δεξιότητες-ικανότητες), τα οποία θα εξασφαλίζουν την άρτια επιστημονική και επαγγελματική τους σταδιοδρομία και εξέλιξη στο εθνικό και διεθνές περιβάλλον.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Μετά τη ολοκλήρωση του Προπτυχιακού Προγράμματος οι απόφοιτοι του Τμήματος θα είναι σε θέση να:
- Γνωρίζουν τόσο βασικές όσο και εξειδικευμένες θεωρίες, αρχές, κανονισμούς, νομοθεσίες, μεθοδολογίες και εργαλεία σχετικά με τη μελέτη, σχεδίαση, κατασκευή, μετασκευή, επισκευή, λειτουργία, διαχείριση και συντήρηση πλοίων και πλωτών κατασκευών.
- Ανταποκρίνονται στις προκλήσεις του επαγγέλματος του Ναυπηγού Μηχανικού δημιουργώντας προοπτικές για μια επιτυχή επαγγελματική σταδιοδρομία.
- Παρακολουθούν τις νέες εξελίξεις στην έρευνα και τεχνολογία αιχμής στις ευρύτερες επιστημονικές περιοχές της Ναυπηγικής, Ναυτικής Μηχανολογίας και Θαλάσσιας Τεχνολογίας.
Οι απόφοιτοι του Τμήματος έχουν τη δυνατότητα να απασχοληθούν, διεθνώς, σε Ναυπηγεία, Ναυπηγικά γραφεία, Ναυτιλιακές εταιρείες, ως Νηογνώμονες, καθώς και στο Δημόσιο ως μελετητές, επιβλέποντες κατασκευών ή επισκευών, πραγματογνώμονες σε αξιώσεις (claims) και εκτιμήσεις, υπεύθυνοι λειτουργίας και συντήρησης πλοίων, σε τμήματα έγκρισης μελετών και σχεδίων, επιθεωρήσεις κ.α.
Οι πιθανοί τομείς όπου οι πτυχιούχοι του Τμήματος μπορούν να αναζητήσουν εργασία στην Ελλάδα, αλλά και στο Εξωτερικό είναι:
- Ναυπηγεία: μελετητής, επιβλέπων νέων κατασκευών ή επισκευών.
- Ναυπηγικά γραφεία (μόνος του ή με συνεργάτες): μελετητής, επιβλέπων, πραγματογνώμων σε αξιώσεις (claims)/εκτιμήσεις.
- Δημόσιος τομέας: Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας (κυρίως Επιθεώρηση Εμπορικών Πλοίων, Λιμενικό Σώμα, Εκπαίδευση), Πολεμικό Ναυτικό και Ερευνητικά Ινστιτούτα.
- Ναυτιλιακές εταιρείες: υπεύθυνος λειτουργίας και συντήρησης πλοίων, επιβλέπων νέων κατασκευών ή επισκευών σε αξιώσεις (claims)/εκτιμήσεις.
- Νηογνώμονες: Τμήματα έγκρισης μελετών και σχεδίων, επιθεωρήσεις, κ.λπ.
- Εταιρείες του Ευρύτερου Ναυτιλιακού Τομέα: Π.χ. εταιρείες εμπορίας μηχανημάτων και συστημάτων εξοπλισμού πλοίων. Παροχή εξειδικευμένων τεχνικών υπηρεσιών υποστήριξης σε ναυτιλιακές εταιρείες, ναυπηγεία και ναυπηγικά γραφεία.
Πιο συγκεκριμένα, ο Ναυπηγός Μηχανικός μπορεί να:
* Εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας για τη μελέτη και την επίβλεψη εργασιών ναυπήγησης, επισκευής ή μετασκευής πλωτών μέσων.
* Συμμετέχει με σύγχρονες επιστημονικές και τεχνολογικές μεθόδους στην παραγωγή, την πιστοποίηση της ποιότητας και καταλληλότητας των εργασιών που αφορούν το αντικείμενο της ναυπηγικής.
* Συμμετέχει στις κοινωνικές, περιβαλλοντολογικές και νομικές υποχρεώσεις των ναυπηγικών επιχειρήσεων και δραστηριοτήτων σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.
* Συμμετέχει στην έρευνα, την ανάπτυξη και την καινοτομία σε κάθε τομέα της ναυπηγικής.
* Έχει τις γνώσεις για εκπόνηση μελετών και σχεδιασμό παραγωγικών τμημάτων των ναυπηγείων.
* Κατέχει τις ικανότητες συλλογικής και ομαδικής εργασίας, στο πλαίσιο των ναυπηγείων, αλλά και σε κλάδους όπως εργοστάσια σχετιζόμενα με τη ναυπηγική βιομηχανία εν γένει, καθώς και σε συναφείς οργανισμούς και εταιρείες εκμετάλλευσης πλοίων (ναυτιλιακές εταιρείες).
* Ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις ναυπηγείων και επιθεωρήσεων του χώρου (νηογνώμονες, ναυτιλιακές εταιρείες, επιθεώρηση εμπορικών πλοίων, αντιπροσωπείες υλικών και εξοπλισμού πλοίων), στη λειτουργία και τον εξοπλισμό αυτών.
Εναλλακτικά, απόφοιτοι του Τμήματος Ναυπηγών Μηχανικών, ανάλογα με το μεταπτυχιακό εξειδίκευσης που θα επιλέξουν, μπορούν να απασχοληθούν ενδεικτικά στον τομέα της Ναυτιλίας ως στελέχη ναυτιλιακών επιχειρήσεων, στον τομέα των μεταφορών ως υπεύθυνοι εφοδιαστικής αλυσίδας (Logistics), στον τομέα της θαλάσσιας τεχνολογίας ως ειδικοί ανάπτυξης συστημάτων λογισμικού θαλάσσιας πλοήγησης, κ.ά.
Τέλος, οι απόφοιτοι του τμήματος εντάσσονται στον Κλάδο Π.Ε. 82 Μηχανολόγων και μπορούν να πάρουν μέρος σε διαγωνισμούς του Α.Σ.Ε.Π. για διδασκαλία σχετικών μαθημάτων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Μέχρι τη στιγμή που γραφόταν το βιβλίο, Νοέμβριος 2019, δεν είχε ανακοινωθεί Προεδρικό Διάταγμα που να ορίζει τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων.

Σπύρος Μιχαλούλης, σύμβουλος Σταδιοδρομίας
Τηλ. 210-6778777
URL: www.orientum.gr
e-mail: info@orientum.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass