Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Οχι στην υποβάθμιση του πτυχίου μας»

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΕΠΑΣ-ΟΑΕΔ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Δημοσίευση: 31 Μαρ 2021 15:40

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο με αίτημα να μην ισχύσει ο νέος νόμος για τις ΕΠΑΣ-ΟΑΕΔ, ο οποίος, σύμφωνα με τους σπουδαστές, οδηγεί σε υποβάθμιση των πτυχίων τους, διοργανώνεται αύριο Πέμπτη 1η Απριλίου, στις 2 μ.μ., στην πλ. Ταχυδρομείου της Λάρισας.


Σε σχετικό δελτίο Τύπου αναφέρονται τα εξής: «Όλοι εμείς οι σπουδαστές στις ΕΠΑΣ-ΟΑΕΔ δικαιολογημένα αγανακτούμε και αγωνιζόμαστε, αφού ουσιαστικά ο νέος νόμος υποβαθμίζει το πτυχίο και τις σχολές μας. Προσθέτει άλλο ένα εμπόδιο στις σπουδές μας, καθώς για να λάβουμε πλέον το πτυχίο μας λένε ότι αντί για επιπέδου 4 να πάρουμε πτυχίο επιπέδου 3 και ταυτόχρονα να είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε και εξετάσεις πιστοποίησης στον ΕΟΠΠΕΠ.
Όλες αυτές οι αρνητικές εξελίξεις που νομοθέτησε η Κυβέρνηση για εμάς τους μαθητές των ΕΠΑΣ-ΟΑΕΔ λένε ότι θα εφαρμοστούν από φέτος, αλλάζοντας στα μισά της χρονιάς το προηγούμενο νομοθετικό καθεστώς. Παράλληλα εδώ και πολλούς μήνες είναι σε αναστολή η πρακτική μας άσκηση χωρίς να γνωρίζουμε πότε θα ξεκινήσει ξανά και σε πολλούς από εμάς μας χρωστάνε τα χρήματα που βάζει ο ΟΑΕΔ. Επιπλέον για όσους δεν πρόλαβαν να βρουν επιχείρηση για τη μαθητεία, δεν εξασφαλίζεται κανένα εισόδημα.
Έναν χρόνο τώρα μετά από την έναρξη της πανδημίας, η κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα μέτρο για την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολών μας. Μείωσε τον προϋπολογισμό για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση κατά 33,4%, έκανε λιγότερες προσλήψεις καθηγητών τη στιγμή που υπάρχει ανάγκη παραπάνω εκπαιδευτικού προσωπικού. Οι σπουδές μας είναι σε αναμονή και αυτό δεν πάει άλλο! Απαιτούμε τώρα:
* Να μην ισχύσει ο νέος νόμος υποβάθμισης του πτυχίου για τους μαθητές που ήδη φοιτούν στις ΕΠΑΣ - ΟΑΕΔ. Να πάρουν μέτρα για να ανοίξουν όλες οι σχολές με ασφάλεια, να συντηρηθούν οι υποδομές και να εκσυγχρονιστούν τα εργαστήρια.
* Να εξασφαλιστεί εισόδημα για όλους τους μαθητές των ΕΠΑΣ - ΟΑΕΔ και να πληρωθούν άμεσα την περίοδο που βρίσκονται σε αναστολή οι συμβάσεις μαθητείας με απόφαση της Κυβέρνησης.
* Να πληρωνόμαστε όλοι οι σπουδαστές του ΟΑΕΔ κάθε μήνα.
* Να εξασφαλιστεί εισόδημα για όλους τους σπουδαστές των ΕΠΑΣ - ΟΑΕΔ και να πληρωθούν άμεσα την περίοδο που βρίσκονται σε αναστολή οι συμβάσεις μαθητείας με απόφαση της Κυβέρνησης.
Είναι γελασμένοι αν πιστεύουν ότι θα εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα. Ο κοινός αγώνας μαθητών - σπουδαστών - φοιτητών - εκπαιδευτικών - γονιών - εργαζομένων θα καταργήσει αυτούς τους νόμους στην πράξη».