«Κανένα Πρότυπο και μόλις δύο Πειραματικά Σχολεία στη Λάρισα»

ΚΟΚΚΑΛΗΣ: ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗ ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ ΤΗΣ ΥΦΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Δημοσίευση: 02 Ιουν 2021 16:30

Ενστάσεις ως προς τον τρόπο και τα κριτήρια με τα οποία καταρτίστηκε ο χάρτης των νέων πρότυπων και πειραματικών σχολείων στη χώρα, θέτει ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης.


Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, στον Βόλο, εκλογική περιφέρεια της υφυπουργού Παιδείας που υπέγραψε τη σχετική απόφαση τα συγκεκριμένα σχολεία είναι πολύ περισσότερα απ’ ό,τι η Λάρισα, παρά τη μεγάλη πληθυσμιακή διαφορά των δύο πόλεων.
Αναλυτικότερα ο κ. Κόκκαλης στη δήλωσή του τονίζει τα εξής: «Σημερινά δημοσιεύματα φέρουν τον τίτλο «Τα Πειραματικά και Πρότυπα Σχολεία επεκτείνονται σε όλη τη χώρα», ενώ ο ακριβής τίτλος θα έπρεπε να είναι ότι επεκτείνονται σε όλη τη Μαγνησία. Αναφέρομαι στον χαρακτηρισμό δημόσιων σχολικών μονάδων ως Προτύπων και Πειραματικών, καθώς υπογράφηκε από την υφυπουργό Παιδείας, κ. Ζέττα Μακρή -η οποία εκλέγεται στη Μαγνησία- η απόφαση με την οποία προστίθενται 50 νέα σχολεία, που χαρακτηρίζονται ως Πειραματικά ή ως Πρότυπα (41 και 9 αντίστοιχα, για το επόμενο έτος 2021-2022).
Από την ανάγνωση της υπουργικής απόφασης, είναι εμφανής η άνιση κατανομή του χαρακτηρισμού των σχολείων ως Προτύπων και Πειραματικών μεταξύ των Περιφερειακών Διευθύνσεων της χώρας, που δεν φαίνεται να στηρίζεται σε ένα οργανωμένο εκπαιδευτικό σχέδιο πολλαπλασιασμού των σχολικών μονάδων που εφαρμόζουν πειραματικές εκπαιδευτικές μεθόδους με μια λογική αναλογικής επέκτασής τους ανά την Ελλάδα. Αντίθετα, πρόκειται για ευκαιριακή έως καιροσκοπική κατανομή, με σαφή προτεραιότητα σε συγκεκριμένες Περιφερειακές Διευθύνσεις, με σκοπό την εξυπηρέτηση πελατειακών σχέσεων μεταξύ πολιτικής ηγεσίας και διευθύνσεων εκπαίδευσης. Αυτό μαρτυρά άλλωστε ο χαρακτηρισμός 6 σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, εν αντιθέσει με τη Λάρισα, όπου μόλις δύο σχολεία χαρακτηρίστηκαν ως Πειραματικά και κανένα ως Πρότυπο. Το γεγονός αυτό δεν δικαιολογείται με πληθυσμιακά κριτήρια, ενώ δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα τα κριτήρια, που συνεκτιμήθηκαν κατά τη διαδικασία αξιολόγησης των δημόσιων σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για τον χαρακτηρισμό τους ως Π.Σ. ή ΠΕΙ.Σ. καθώς και ο αριθμός των αιτήσεων, που υπεβλήθησαν από τους διευθυντές των σχολικών μονάδων και τους διευθυντές των περιφερειακών διευθύνσεων της Μαγνησίας και των υπολοίπων Θεσσαλικών ΠΕ. Εύλογες αμφιβολίες, που μπορεί να άρει το Υπουργείο δίνοντας στη δημοσιότητα τις αιτήσεις των ενδιαφερόμενων δημόσιων σχολικών μονάδων, τις αιτήσεις των Προϊσταμένων των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, την αριθμ. 17/29-4-2021 Πράξη της Διοικούσας Επιτροπής Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων (Δ.Ε.Π.Π.Σ.) και την αριθμ. 38/ΔΕΠΠΣ/ 5-5-2021 «Εισήγηση για τον Χαρακτηρισμό δημόσιων σχολικών μονάδων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης ως Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass