ΣΥΝΕΚ εγκαλούν Κόκκαλη για τα Πρότυπα Σχολεία

«ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΙΔΕΟΛΗΠΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ, ΙΔΙΕΣ ΜΕ ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΩΝ ΚΟΜΜΑ»

Δημοσίευση: 05 Ιουν 2021 16:30

Στο «στόχαστρο» των Συνεργαζόμενων Εκπαιδευτικών Κινήσεων (ΣΥΝΕΚ) Λάρισας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασ. Κόκκαλης για τις θέσεις του σε ό,τι αφορά τα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία. Σε ανακοίνωση της συνδικαλιστικής παράταξης, αναφέρεται ότι οι θέσεις του βρίσκονται σε αναντιστοιχία με αυτές των εκπαιδευτικών.


Η ανακοίνωση:
«Οι Ομοσπονδίες Δασκάλων και Καθηγητών, τα Πρωτοβάθμια Σωματεία Εκπαιδευτικών έχουν επανειλημμένως καταγγείλει την πολιτική ηγεσία του Υπ. Παιδείας για την άκρως αντιδημοκρατική, αυταρχική και αλαζονική συμπεριφορά της απέναντι στους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, τους γονείς και για το θέμα της μετατροπής σχολείων σε Πρότυπα και Πειραματικά.
Όσον αφορά τα Πρότυπα Σχολεία, διαφωνούμε κάθετα με τα σχολεία «ελίτ» για λίγους άριστους μαθητές, καθώς μόνιμο αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας είναι τα δημόσια ποιοτικά σχολεία για όλους τους μαθητές και όλες τις μαθήτριες. Η ίδρυση Προτύπων Σχολείων αποτελεί μία εκ των προτέρων κατηγοριοποίηση των σχολικών μονάδων.
Το ΥΠΑΙΘ και η Κυβέρνηση επιμένουν εμμονικά στον αντιεπιστημονικό διαχωρισμό των μαθητών με τα Πρότυπα Σχολεία, θέλοντας να δημιουργήσουν μία «ελίτ» μαθητών, που τίποτα δεν έχει να προσφέρει στην παρεχόμενη εκπαίδευση.
Η προσπάθεια γενίκευσης των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων δεν είναι ξεκομμένη από την υπόλοιπη αντιεκπαιδευτική πολιτική.
Συνδέεται άμεσα με την προσπάθεια να ενισχυθεί η διαφοροποίηση, η πολυκατηγοριοποίηση, η δημιουργία σχολείων πολλών ταχυτήτων και δεν έχει καμία σχέση με την αναγκαία αναβάθμιση όλων των σχολείων.
Υπενθυμίζουμε πως:
* Η μετατροπή των σχολείων έγινε παρά τις αντίθετες αποφάσεις των συλλόγων διδασκόντων.
* Διαλύονται οι εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών.
* Έχουμε κατηγοριοποίηση σχολείων.
* Η χρηματοδότηση των σχολείων αυτών γίνεται και από χορηγίες, δωρεές, επιχορηγήσεις, από εταιρείες, επιχειρηματίες, που δρουν ανεξέλεγκτα στον χώρο του σχολείου παρεμβαίνοντας στη συνείδηση των μαθητών.
* Ισχύει διαφοροποιημένο πρόγραμμα σπουδών.
* Οι μαθητές και οι οικογένειές τους δεν γνωρίζουν πού θα φοιτήσουν τα παιδιά.
* Επιβάλλεται η πιο σκληρή αξιολόγηση.
* Βασικές διαδικασίες του σχολείου περνούν σε εξωσχολικούς και άρα αναρμόδιους φορείς.
* Το Υπουργείο δεν έλαβε υπόψη στον παραμικρό βαθμό τις θέσεις των Ομοσπονδιών που αφορούν τα Πειραματικά Σχολεία.
Σε μία συγκυρία κατά την οποία η ΝΔ σαν έτοιμη από καιρό καταδικάζει σε εργασιακό μεσαίωνα τους εργαζόμενους καταπατώντας κεκτημένα δικαιώματα στην εργασία και τη συνδικαλιστική δράση, η στάση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Κόκκαλη βρίσκεται σε αντίθεση με την πλειοψηφία των εκπαιδευτικών σωματείων, των ενώσεων γονέων, των μαθητών.
Η στήριξή του στα Π/ΠΣ, συνοδευόμενη μάλιστα από την αγωνία του για την αύξησή τους, αποδεικνύεται εν τέλει υποστηρικτική στην αντιεργατική και αντιεκπαιδευτική επιθετική στάση της ΝΔ ενάντια στους εργαζόμενους και το δημόσιο σχολείο.
Επέλεξε με τη στάση του αυτή να ταχθεί απέναντι στα συνδικάτα, εκφράζοντας τις ίδιες ιδεοληπτικές θέσεις με το κυβερνών κόμμα. Δεν προκύπτει από πουθενά «ανταγωνισμός» των εκπαιδευτικών κοινοτήτων των νομών Λάρισας και Μαγνησίας για το πού θα μετατραπούν περισσότερα σχολεία σε Πρότυπα και Πειραματικά. Δεν προκύπτει από πουθενά διακαής πόθος της εκπαιδευτικής κοινότητας του νομού μας για ίδρυση Πρότυπων Σχολείων.
Οι εκπαιδευτικοί και εν μέσω πανδημίας κρατήσαμε όρθιο το Δημόσιο Σχολείο χωρίς καμιά στήριξη από το Υπουργείο. Προσωπικές πολιτικές που παίζουν με τις ζωές εκπαιδευτικών, μαθητών και των οικογενειών τους θα μας βρίσκουν απέναντί τους!».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass