ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

«Ισχυρό το Πανεπιστήμιο, ελκυστικό το Τμήμα μας»

Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΝΑΛΥΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΦΕΤΙΝΩΝ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ ΚΑΙ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ

Δημοσίευση: 26 Σεπ 2021 19:06

Η εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής λειτούργησε βελτιωτικά για το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, δηλώνει ο νέος πρόεδρος του Τμήματος και διευθυντής του ΠΜΣ στις Ευέλικτες Μεθόδους Διοίκησης Λεωνίδας Ανθόπουλος, προβλέποντας ότι το Τμήμα σε μια νέα αλλαγή του ακαδημαϊκού χάρτη θα συνεχίσει να είναι ισχυρό, καθώς «έχει ξεκάθαρο και σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών και εναρμονίζεται με τη στρατηγική του Πανεπιστημίου μας με τους διεθνείς ακαδημαϊκούς όρους».


Σε συνέντευξή του στην «Ε» ο νέος πρόεδρος του Τμήματος -ένα από τα μεγαλύτερα σε αριθμό νέων φοιτητών Τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το μεγαλύτερο στη Λάρισα- αναλύει την ανθρωπογεωγραφία των φετινών εισακτέων, χαρακτηρίζει πρόκληση για το διδακτικό προσωπικό «να βοηθήσει τους φοιτητές να ολοκληρώσουν ένα αρκετά απαιτητικό πρόγραμμα σπουδών, αλλά και να διατηρήσει ένα υψηλό επίπεδο μάθησης» και αναφέρεται στα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει το νεοσύστατο Τμήμα.
Παράλληλα μιλά για το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στις Ευέλικτες Μεθόδους Διοίκησης, που διευθύνει, εξηγεί για ποιους λόγους να το επιλέξει κάποιος και στέλνει το δικό του μήνυμα στους νέους προπτυχιακούς, στους μεταπτυχιακούς φοιτητές, αλλά και τους υποψήφιους διδάκτορες του Τμήματος.

 

* Κύριε καθηγητά, πρόσφατα ανακοινώθηκαν οι βάσεις των σχολών και ο αριθμός των εισακτέων στα Τμήματα των Πανεπιστημίων. Πώς κρίνετε την επίδοση του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με βάση και την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής;
- Το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, παραδοσιακά, προσελκύει μεγάλο αριθμό φοιτητών, γεγονός που το κατατάσσει στα μεγαλύτερα σε μέγεθος φοιτητών Τμήματα του Πανεπιστημίου μας. Έτσι και φέτος, κάλυψε πλήρως τις θέσεις που προσέφερε, με αποτέλεσμα 289 φοιτητές από τα Γενικά Λύκεια και 35 φοιτητές προερχόμενοι από τα ΕΠΑΛ, να επιλέγουν το Τμήμα μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι 149 εξ αυτών, το δήλωσαν ως πρώτη επιλογή, αποτέλεσε μία εκ των τριών πρώτων επιλογών για το σύνολο σχεδόν των νέων φοιτητών, ενώ ο πρώτος σε βαθμολογία συγκέντρωσε 16.020 μόρια και ο τελευταίος 7.969 μόρια, που είναι σαφώς βελτιωμένα σε σχέση με πέρυσι. Επομένως, η εφαρμογή της ΕΒΕ λειτούργησε βελτιωτικά για το Τμήμα μας, σε όρους επίδοσης στις εξετάσεις.
Με μια πρώτη ματιά σε αυτούς τους αριθμούς, δεν μπορώ να μην είμαι ικανοποιημένος ως Πρόεδρος του Τμήματος, όπως ικανοποιημένο είναι και το σύνολο των συναδέλφων μου που υπηρετούν σε αυτό. Η πρώτη διαπίστωση είναι ότι το Τμήμα μας προσφέρει ένα ελκυστικό αντικείμενο σπουδών, με σαφή προσανατολισμό, αλλά και με ξεκάθαρα επαγγελματικά δικαιώματα για τους πτυχιούχους του, τα οποία στο σύνολό τους είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του Τμήματος (https://ba. uth.gr). Η δεύτερη διαπίστωση είναι ότι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κερδίζει σε προτιμήσεις και συνιστά ένα από τα πιο σημαντικά Ακαδημαϊκά Ιδρύματα στην Ελλάδα.
Ωστόσο, αν κοιτάξουμε το γεγονός ότι ζητήσαμε από το Υπουργείο πολύ μικρότερο αριθμό φοιτητών (σχεδόν τον μισό), αυτό το μέγεθος μάς προκαλεί προβληματισμό και μας θέτει μπροστά σε σειρά υπαρκτών ζητημάτων που καλούμαστε να επιλύσουμε ως Τμήμα.
Επίσης, κάνοντας ανάλυση των στοιχείων των νεοεισερχόμενων φοιτητών μας (και θα ήθελα να ευχαριστήσω τον αναπληρωτή πρόεδρο του Τμήματος, κ. Κλεάνθη Συρακούλη, γι’ αυτό), εξάγονται χρήσιμα ποιοτικά συμπεράσματα: ένα πρώτο στοιχείο είναι ότι η επίδοση των νέων φοιτητών παρουσιάζει μια συγκέντρωση κοντά στο δέκα (10) -το 43,5% αυτών είναι επίδοση πάνω από 9.500 μόρια και το 58,8% πάνω από 9.000 μόρια- με τον έναν στους τρεις περίπου να το ξεπερνούν, αλλά με μόλις εννέα φοιτητές να έχουν επίδοση άνω του 12. Τα ποιοτικά αυτά στοιχεία δίνουν μια σαφή ένδειξη, αλλά συνιστούν και μια σημαντική πρόκληση για όλους εμάς, τα μέλη του διδακτικού προσωπικού του Τμήματος, που θα πρέπει να βοηθήσουμε αυτούς τους φοιτητές να ολοκληρώσουν ένα αρκετά απαιτητικό Πρόγραμμα Σπουδών, αλλά και να διατηρήσουμε ένα υψηλό επίπεδο μάθησης.

 

* Στην ανάλυση των αποτελεσμάτων έγινε πολύς λόγος για τον επανακαθορισμό της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, αλλά και για την ενδεχόμενη αλλαγή του ακαδημαϊκού χάρτη. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση;
- Πρόκειται για μια δύσκολη ερώτηση. Ο ακαδημαϊκός χάρτης στη χώρα μας έχει αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης επί μακρόν, με μια πρώτη έναρξη σημαντικών αλλαγών το 2013 και μια δεύτερη το 2018. Κοιτώντας τις διεθνείς τάσεις, γενικότερα ο ακαδημαϊκός χώρος είναι δυναμικός και οι αλλαγές έντονες, προκειμένου τα Πανεπιστήμια να παραμείνουν ανταγωνιστικά και να προσελκύουν φοιτητές και να παράγουν ερευνητικό προϊόν, χρήσιμο για την κοινωνία και την αγορά. Επειδή με ρωτάτε, θεωρώ ότι θα συνεχίσουν να γίνονται αλλαγές και όσο αυτές βασίζονται σε ποιοτικά στοιχεία, θα ευνοήσουν εκείνα τα Τμήματα και τις Σχολές που έχουν να επιδείξουν υψηλά ακαδημαϊκά κριτήρια, άρα και το Τμήμα μας, που ήδη φέτος εμφανίζει βελτιωμένα χαρακτηριστικά. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει καταξιωθεί στα 1.000 πρώτα παγκοσμίως, με σαφείς ακαδημαϊκούς όρους, ενώ έχει ισχυρούς δεσμούς με την αγορά στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και όχι μόνο. Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρώ ότι το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, από τη στιγμή που έχει ξεκάθαρο και σύγχρονο Πρόγραμμα Σπουδών και εναρμονίζεται με τη στρατηγική του Πανεπιστημίου μας και με τους διεθνείς ακαδημαϊκούς όρους, θα συνεχίσει να είναι ισχυρό. Ούτως ή άλλως, βρισκόμαστε σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό εθνικό και διεθνές περιβάλλον και καλούμαστε διαρκώς να πείσουμε για τις επιδόσεις μας. Αν και το Τμήμα μας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είναι νέο, διαθέτει σήμερα 15 μέλη ΔΕΠ, 2 μέλη ΕΔΙΠ και 3 μέλη ΕΤΕΠ, στεγάζεται σε σύγχρονες υποδομές στην Πανεπιστημιούπολη Γαιόπολις και εκσυγχρονίζεται με γρήγορους ρυθμούς, ενώ προσφέρει 2 ιδιαίτερα ελκυστικά Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών (MBA και Μάστερ στις Ευέλικτες Μεθόδους Διοίκησης), έχει προσελκύσει ήδη 18 υποψήφιους διδάκτορες και σύντομα θα προσφέρει και μεταδιδακτορικές σπουδές. Επίκειται δε η αξιολόγηση του Τμήματος από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), στο πλαίσιο της πιστοποίησης των νέων Τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου θα κριθούμε περαιτέρω για τις ικανότητες και για τις δυνατότητές μας.

 

* Ως νεοσύστατο Τμήμα πάντως υπάρχουν και πολλά προβλήματα που καλείστε να αντιμετωπίσετε...
- Πρώτα από όλα, καλούμαστε για πρώτη φορά -ως νέο Τμήμα με αυτοδύναμη Διοίκηση- να λειτουργήσουμε διά ζώσης, μετά τις συνθήκες της πανδημίας, που σημειωτέον δεν έχουν εξαλειφθεί. Ως ένα από τα μεγαλύτερα σε αριθμό νέων φοιτητών Τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το μεγαλύτερο στη Λάρισα, πρέπει να φροντίσουμε να έχουμε τους κατάλληλους χώρους, υποδομές και συνθήκες που να εξασφαλίζουν φοιτητές, εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό, αλλά και το σύνολο των διαδικασιών μας. Δεύτερον, όπως ανέφερα, καλούμαστε να εκσυγχρονιστούμε και να πιστοποιηθούμε μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, ακολουθώντας τις σύγχρονες τάσεις και τον ανταγωνισμό σε επιστημονικούς και διεθνείς όρους. Τρίτον, να επιτύχουμε υψηλούς επιστημονικούς δείκτες και να επιβεβαιώσουμε στην πράξη τον τίτλο του Τμήματος. Είμαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε, καθώς τόσο το ανθρώπινο δυναμικό του Τμήματος, όσο και το Πανεπιστήμιό μας και η Διοίκησή του έχουν τη θέληση να το πετύχουν.

 

* Αναφερθήκατε στα 2 μεταπτυχιακά προγράμματα του Τμήματός σας, από τα οποία διευθύνετε το ΠΜΣ στις Ευέλικτες Μεθόδους Διοίκησης. Τι καινούργιο έρχεται να προσθέσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα;
- Το πρόγραμμα στις Ευέλικτες Μεθόδους Διοίκησης ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2020, αλλά αποτελεί τη συνέχεια και εξέλιξη του ΠΜΣ στη Διοίκηση Έργων και Προγραμμάτων, το οποίο προσφέρθηκε ανελλιπώς από το έτος 2011, με τελευταία εισαγωγή φοιτητών το 2019. Επομένως, φέρει την εμπειρία ενός από τα παλαιότερα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών στη Θεσσαλία. Σε σχέση με τον «προκάτοχό» του όμως, έχει πλήρως ανανεωμένο και σύγχρονο Πρόγραμμα Σπουδών. Είναι μια σημαντική «κληρονομιά» για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, καθώς σε αυτό το ΠΜΣ φοίτησαν συνολικά περί τους 300 φοιτητές, στο σύνολό τους επαγγελματίες ή και στελέχη από τη μεσαία και ανώτερη διοίκηση σημαντικών οργανισμών της Περιφέρειας Θεσσαλίας, αλλά και από όλη την Ελλάδα. Ενδεικτικά να αναφέρουμε Υπουργεία και Οργανισμούς από το σύνολο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, αλλά και όμορων Περιφερειών, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας, τη διοίκηση σχολικών μονάδων και νοσοκομείων, τράπεζες, φορείς τηλεπικοινωνιών και ενέργειας, τεχνικές επιχειρήσεις, αλλά και ελεύθερους επαγγελματίες.

 

* Δηλαδή συνεισφέρει στην ανάπτυξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας και όχι μόνο...
- Πράγματι, στα 10 και πλέον έτη λειτουργίας του, θεωρώ ότι έχει συνεισφέρει στην επαγγελματική ανάπτυξη στελεχών επιχειρήσεων και οργανισμών της Περιφέρειας Θεσσαλίας -όπως και άλλων Περιφερειών, ενδεικτικά της Στερεάς Ελλάδας, της Μακεδονίας, αλλά ακόμη και της Αττικής, της Πελοποννήσου και της Κρήτης, αν και σε μικρότερο βαθμό. Επομένως, έμμεσα, συμβάλλει στην ανάπτυξη των εν λόγω οργανισμών. Επιπλέον, μέσα από τις διπλωματικές του εργασίες επιχειρήθηκε και δόθηκε λύση σε προβλήματα που απασχολούν επιχειρήσεις και οργανισμούς όπου εργάζονται οι φοιτητές μας. Αποτελεί δηλαδή, μια πραγματική «γέφυρα» που διασυνδέει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με την αγορά και την παραγωγή.

 

* Για ποιους λόγους πρέπει κάποιος να επιλέξει το ΠΜΣ στις Ευέλικτες Μεθόδους Διοίκησης;
- Πρώτα για τον ίδιο τον προσανατολισμό και το περιεχόμενο των σπουδών του Προγράμματος, που είναι η Επιστήμη της Διοίκησης, με έμφαση σε σύγχρονες μεθόδους, όπως αυτή της ευελιξίας (agility). Επομένως, πρόκειται για ΠΜΣ που έχει ευρεία εφαρμογή στην αγορά και μπορεί να συνεισφέρει στην ανάπτυξη των οργανισμών και των επιχειρήσεων, μέσω της εξειδίκευσης των στελεχών τους. Δεύτερον, γιατί το Πρόγραμμα Σπουδών είναι σαφώς οριοθετημένο και στοχευμένο, ώστε εργαζόμενοι και επαγγελματίες να μπορούν να επιτύχουν στους εκπαιδευτικούς τους στόχους. Τρίτον γιατί μέσα από τη 10ετή του πορεία έχει αναπτύξει υψηλό επίπεδο ποιότητας, τόσο για τις ίδιες τις διαδικασίες μάθησης όσο και για τις υποστηρικτικές διαδικασίες του προγράμματος, στοιχείο που αποδεικνύεται και από τη φήμη που έχει αποκτήσει το μεταπτυχιακό μας πρόγραμμα. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρω ότι κάθε χρόνο προσελκύει φοιτητές με διαρκώς βελτιωμένο γνωσιολογικό υπόβαθρο, γεγονός που ανατροφοδοτεί το μεταπτυχιακό μας πρόγραμμα και βοηθά στη βελτίωσή του. Άρα, ένας τέταρτος λόγος είναι η ευκαιρία που θα έχουν οι φοιτητές για να αλληλεπιδράσουν με άλλους φοιτητές υψηλού επιπέδου, αλλά και με τους καθηγητές και τους προσκεκλημένους ομιλητές του προγράμματος. Τέλος, ένας πέμπτος λόγος είναι η υψηλή επάρκεια σε υποδομές και υποστηρικτικές υπηρεσίες του Πανεπιστημίου μας, που καλύπτουν το σύνολο των υψηλότερων απαιτήσεων μεταπτυχιακών σπουδών. Ενδεικτικά, οι αίθουσες και τα εργαστήριά του, τα πληροφοριακά του συστήματα, αλλά και οι υπηρεσίες απομακρυσμένης πρόσβασης. Ακόμη και κατά την έξαρση της πανδημίας, που επέβαλε την από απόσταση εκπαίδευση, στο μεταπτυχιακό μας πρόγραμμα δεν χάθηκε ή καθυστέρησε ούτε μία διδακτική ώρα, σημείο στο οποίο συνεισέφεραν στα μέγιστα οι υποδομές και η ετοιμότητα και του Πανεπιστημίου μας.

 

* Ολοκληρώνοντας αυτήν την ενδιαφέρουσα συζήτηση ποιο είναι το μήνυμα που στέλνετε στους υποψήφιους φοιτητές και στους αποφοίτους σας;
- Κύριε Κατσανάκη σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία στην εφημερίδα σας. Θα ήθελα να καλωσορίσω τους νέους προπτυχιακούς, αλλά και τους μεταπτυχιακούς φοιτητές μας και υποψήφιους διδάκτορές μας, να τους ευχηθώ καλές σπουδές, με όραμα και συνεχή αγώνα για μάθηση, με σαφή προσανατολισμό και στόχο την ολοκλήρωση και την αξιοποίησή τους. Να τους υποσχεθώ ότι το σύνολο του εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού του Τμήματος θα είναι αρωγός σε αυτές και να δεσμευτώ ότι θα εργαστούμε στη διαρκή βελτίωσή μας σε ακαδημαϊκούς όρους και επιδόσεις. Απευθυνόμενος στους τωρινούς, αλλά και στους επερχόμενους αποφοίτους μας, θα ήθελα να τους ευχαριστήσω που μας τίμησαν και συνεισέφεραν στην εξέλιξη των Προγραμμάτων Σπουδών μας, να τους καλέσω να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τις γνώσεις που απέκτησαν, αλλά και να παραμείνουν «συνδεδεμένοι» μαζί μας, ιδιαίτερα διά των κοινωνικών μέσων, όπου έχουμε πανταχού παρουσία, ώστε να ενημερώνονται και να συμμετέχουν στις δράσεις μας. Στην ιστοσελίδα του Τμήματός μας βρίσκονται όλες οι σχετικές πληροφορίες. Αξίζει να αναφερθεί ότι απόφοιτοί μας είναι συστηματικά προσκεκλημένοι ομιλητές σε δράσεις και διαλέξεις των προγραμμάτων μας, ανατροφοδοτώντας τα με την εμπειρία τους και με τις ειδικές τους γνώσεις.

 

Συνέντευξη στον Δημ. Κατσανάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass