Σε ανοδική πορεία το Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων Λάρισας

ΚΑΛΥΨΕ ΤΟ 100% ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΜΕ ΣΥΝΕΙΔΗΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ - Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ δρ Β. ΓΕΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΣΤΑ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΑ, ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

Δημοσίευση: 03 Οκτ 2021 21:21

Μόλις 3 χρόνια από την ίδρυσή του το Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων (ΤΨΣ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ήδη έχει κατορθώσει να εδραιώσει τη θέση του στον ακαδημαϊκό χάρτη.

Πάρα τις αντιξοότητες λόγω της πανδημίας, αλλά και τις αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ με την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, το ΤΨΣ κατάφερε αυτό που δεν μπόρεσαν πολλά τμήματα με πολυετή διαδρομή. να καλύψει όλες τις προσφερόμενες θέσεις και να είναι πρώτο στην επιλογή των εισαχθέντων συνειδητά και όχι απλώς γιατί έτυχε ή επειδή αυτό μπορούσαν να πιάσουν οι υποψήφιοι. Με αφορμή την επιστροφή των φοιτητών στα αμφιθέατρα, μετά από τρία εξάμηνα εξ αποστάσεως λειτουργίας, αύριο Δευτέρα 4 Οκτωβρίου, ο πρόεδρος του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων καθηγητή δρ Βασίλης Γερογιάννης, μιλά στην «Ε» για την ανοδική πορεία του Τμήματος και παρουσιάζει την ανάλυση των αποτελεσμάτων εισαγωγής στο Τμήμα.
«Φέτος θα υποδεχτούμε στα αμφιθέατρα όχι μονάχα τους πρωτοετείς φοιτητές μας, αλλά και όλους εκείνους τους φοιτητές που δεν κατόρθωσαν εξαιτίας της πανδημίας να μπουν στα αμφιθέατρα και στις τάξεις. Προσπαθήσαμε παρά τις δυσκολίες να είμαστε κοντά στους φοιτητές μας, χρησιμοποιώντας κάθε εργαλείο που είχαμε στη διάθεσή μας και η εμπιστοσύνη τους, αλλά και των οικογενειών τους, μας τιμά. Η σταθερά ανοδική πορεία και απήχηση του Τμήματος, που εκφράζεται με την εμπιστοσύνη και την προτίμηση των εισερχομένων φοιτητών, μας δημιουργούν ακόμα εντονότερα το αίσθημα της ευθύνης, αλλά και την πρόκληση να ανταποκριθούμε, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, στις υψηλές προσδοκίες των φοιτητών μας και των οικογενειών τους. Στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων ακολουθούμε μια φιλοσοφία ποιότητας που εστιάζει στη διαρκή βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, σε προπτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο σπουδών» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Τόσο ο πρόεδρος όσο και οι διδάσκοντες του Τμήματος, αναλύοντας τα αποτελέσματα των βάσεων εισαγωγής για τα ΑΕΙ, κατέληξαν στα εξής συμπεράσματα:
-Καλύφθηκαν όλες οι προσφερόμενες θέσεις (228 από ΓΕΛ και 28 από ΕΠΑΛ – 100% κάλυψη θέσεων).
-Ανέβηκε η βάση εισαγωγής σε σχέση με το 2020 κατά 17.8% (συνέβαλε σε αυτό η Ελάχιστη Βάσης Εισαγωγής – ΕΒΕ που για το πεδίο Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής διαμορφώθηκε φέτος στο 8.27 για υποψήφιους ΓΕΛ), αλλά έγινε και υπέρβαση της ΕΒΕ από τον τελευταίο επιτυχόντα ΓΕΛ κατά 6.5% (μικρή ένδειξη προτίμησης στο Τμήμα από καλύτερους απόφοιτους Λυκείου).
-Το εύρος βαθμολογίας των επιτυχόντων στο ΤΨΣ ήταν από 8.806 ως 17.488 μόρια για προερχόμενους από ΓΕΛ (με ΕΒΕ 8.27) και από 14.400 ως 17.545 μόρια για προερχόμενους από ΕΠΑΛ (με ΕΒΕ 6.96).
-Αυξήθηκε σημαντικά σε σχέση με το 2020 το πλήθος των υποψηφίων που δήλωσαν το ΤΨΣ στις πρώτες 3 θέσεις επιλογής, όπως και όσων τελικά ήταν και επιτυχόντες, που σημαίνει ότι οι επιτυχόντες στο Τμήμα έρχονται συνειδητά, γιατί το επιλέγουν και όχι γιατί έτσι έτυχε.
Εκείνο όμως που έχει μεγαλύτερη αξία, σχολιάζει ο δρ Β. Γερογιάννης, είναι η θέση του ΤΨΣ στον ακαδημαϊκό χάρτη της Ελλάδας, καθώς συγκρίνοντας τα δεδομένα υποψηφίων και επιτυχόντων στο ΤΨΣ, σε σχέση με 39 άλλα τμήματα (πανελλαδικά) με γνωστικό αντικείμενο στον ευρύτερο χώρο της Πληροφορικής (Πληροφορική, Η/Υ, Ψηφιακά Συστήματα), διαπιστώθηκε ότι το ΤΨΣ της Λάρισας είναι ψηλά στην προτίμηση των υποψηφίων που ενδιαφέρονται για σπουδές στην Πληροφορική, καθώς ανήκει στα 12 από τα 39 Τμήματα Πληροφορικής πανελλαδικά (δηλαδή στο άνω 31%), που τα δήλωσαν στην 1η θέση του μηχανογραφικού περισσότεροι από 150 υποψήφιοι από ΓΕΛ, ανήκει στα 15 από τα 39 Τμήματα Πληροφορικής πανελλαδικά (δηλαδή στο άνω 38.5%), που τα δήλωσαν στις πρώτες 3 θέσεις του μηχανογραφικού τους περισσότεροι από 400 υποψήφιοι ΓΕΛ και τέλος ανήκει στα 5 από τα 39 Τμήματα Πληροφορικής πανελλαδικά (δηλαδή στο άνω 12%), που συγκέντρωσαν περισσότερες από 4.000 προτιμήσεις αποφοίτων ΓΕΛ.
Επιπλέον, εξήχθη το συμπέρασμα ότι οι επιτυχόντες έρχονται συνειδητά στο Τμήμα καθώς:
-Σχεδόν οι μισοί (47% ή 107 από τους 228) από τους επιτυχόντες στο ΤΨΣ από ΓΕΛ δήλωσαν το Τμήμα στην 1η θέση του μηχανογραφικού τους. Αυτό συμβαίνει μόνο στο 10% των Τμημάτων Πληροφορικής πανελλαδικά.
-Τα 3/4 των επιτυχόντων στο ΤΨΣ από ΓΕΛ (75% ή 172 από τους 228) δήλωσαν το Τμήμα στις πρώτες 3 θέσεις του μηχανογραφικού τους. Αυτό συμβαίνει μόνο στο 10% των Τμημάτων Πληροφορικής πανελλαδικά.
-Το ΤΨΣ είναι ιδιαίτερα δημοφιλές Πανελλαδικά. Σε σχέση με όλα τα τμήματα ΑΕΙ πανελλαδικά (ανεξαρτήτως γνωστικού αντικειμένου), διαπιστώνει κανείς ότι το ΤΨΣ βρίσκεται στο άνω 20% των τμημάτων που αποτελούν πρώτη προτίμηση στο μηχανογραφικό των υποψήφιων φοιτητών. Αν δε δει κανείς τα αντίστοιχα νούμερα στους επιτυχόντες, το ΤΨΣ ανεβαίνει στο άνω 7% των πιο δημοφιλών τμημάτων, πανελλαδικά.
Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του Τμήματος εκφράζει την πεποίθηση ότι το μέλλον διαγράφεται λαμπρό, τόσο για το τμήμα όσο και τους φοιτητές του, αφού είναι σύγχρονο και καινοτόμο το πρόγραμμα σπουδών του και εστιάζει στις τεχνολογίες της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών που ήδη μονοπωλούν το ενδιαφέρον της αγοράς, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Το Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Λάρισα παρέχει στους φοιτητές του εκπαίδευση υψηλού επιπέδου στην επιστήμη της Πληροφορικής και στις τεχνολογίες των σύγχρονων ψηφιακών και επικοινωνιακών συστημάτων. Το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος επιπλέον εξειδικεύεται σε τομείς αιχμής, στα πεδία του Ψηφιακού Μετασχηματισμού, που επηρεάζει καθοριστικά και αναμένεται στο μέλλον να επηρεάσει ακόμα περισσότερο κάθε παραγωγική, οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα».
Όσοι ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για το ΤΨΣ και το πρόγραμμα σπουδών του μπορούν να επισκέπτονται τη σελίδα ds.uth.gr

 

Της Νατάσας Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass