Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μέτρα για την υγεία μαθητών-εκπαιδευτικών

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δημοσίευση: 08 Οκτ 2021 17:40

Τη λήψη μέτρων για την υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών ζητά με ανακοίνωσή της η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, καθώς εδώ και έναν μήνα έχει ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά, με το 4ο κύμα της πανδημίας να βρίσκεται σε εξέλιξη, που επιβεβαιωμένα πλήττει μεγάλο ποσοστό των νέων με βάση τη διεθνή εμπειρία.


Στην ανακοίνωση τονίζεται ανάμεσα σε άλλα:
«Παρά τις ανησυχητικές εξελίξεις και την εμπειρία που έχει συγκεντρωθεί από τις δύο πλέον σχολικές χρονιές που πέρασαν εν μέσω πανδημίας, οι όροι με τους όποιους άνοιξαν τα σχολεία οδηγούν στο να μετατρέπονται αυτά σε εστίες υπερ-μετάδοσης του ιού, με τα τμήματα να κλείνουν με αύξηση του ορίου των προβλεπόμενων κρουσμάτων.
Από την αρχή της πανδημίας κι ενώ οι γονείς, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί απαιτούν μέτρα πρόληψης της μετάδοσης της πανδημίας, για αραίωση των μαθητών ανά 15 στις τάξεις, για μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ με ευθύνη του ΕΟΔΥ και ενημέρωση για τον εμβολιασμό, για μέτρα μορφωτικής στήριξης των μαθητών, η κυβέρνηση προχώρησε σε νέες συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, τοποθετήσεις κοντέινερ σε σχολικές αυλές.
Επιλέγει το άνοιγμα των σχολείων με καταγεγραμμένα κενά, με καταργήσεις ολιγομελών τμημάτων και περικοπές, με 25άρια και 27άρια τμήματα.
Οι σοβαρές ελλείψεις σε δασκάλους-καθηγητές συνεχίζουν, με δεκάδες χιλιάδες κενές θέσεις, με δεκάδες χιλιάδες αναπληρωτές που αναπληρώνουν κάθε χρόνο τον εαυτό τους, ενώ εν μέσω πανδημίας μειώθηκε κι άλλο το προσωπικό καθαριότητας που εργάζεται με ελαστικές συμβάσεις εργασίας και δεν επαρκεί ούτε υπό «κανονικές συνθήκες».
Δεν υπάρχει επίσης πρόβλεψη για συχνή απολύμανση των αιθουσών, ούτε για αύξηση της χρηματοδότησης ώστε να τηρούνται τα αναγκαία μέτρα υγιεινής και προστασίας στα σχολεία.
Οι νόμοι για το Λύκειο, την Τεχνική Εκπαίδευση, τον τρόπο εισαγωγής στο Πανεπιστήμιο διαλύουν τα μορφωτικά δικαιώματα και ορθώνουν νέους ταξικούς φραγμούς».
Το ΕΚΝΛ ζητά:
-Αραίωση των μαθητών στις αίθουσες - 15 μαθητές ανά τάξη.
-Κάλυψη των πραγματικών αναγκών σε εκπαιδευτικούς. Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στα σχολεία.
-Αντιμετώπιση των μαθησιακών και ψυχοκοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας και της τηλεκπαίδευσης.
-Μόνιμο προσωπικό καθαριότητας σε όλα τα σχολεία.
-Περισσότερα δρομολόγια για τη μεταφορά των μαθητών.
-Αύξηση της χρηματοδότησης των σχολικών επιτροπών για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών σε μέσα προστασίας, υλικά και υποδομές.
-Κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και της Τράπεζας Θεμάτων.
Μέτρα στήριξης και επιτάχυνσης του εμβολιαστικού προγράμματος!
-Πλήρης, έγκυρη και επιστημονική ενημέρωση. Κέντρα ενημέρωσης, εμβολιασμού, διεξαγωγής τεστ και εξατομικευμένης παρακολούθησης συνδεδεμένα με τα σχολεία.
-Δωρεάν, μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία με ευθύνη του ΕΟΔΥ. Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των εργαζομένων.
-Όχι στον εκβιασμό και τη διαίρεση των εργαζομένων που καλλιεργεί η κυβέρνηση. Δεν θα περάσουν οι ποινές και οι απολύσεις».