ΠΥΞΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Τμήματα Φυτικής Παραγωγής

Δημοσίευση: 12 Δεκ 2021 18:15

Τα Τμήματα Φυτικής Παραγωγής παρέχουν άρτια επιστημονική γνώση στους φοιτητές της Γεωπονίας για την ποιοτική και ποσοτική βελτίωση της φυτικής παραγωγής, ιδιαίτερα στην αειφορική και ολοκληρωμένη της διάσταση.

Ειδικότερα, στόχος τους είναι να προσφέρουν πανεπιστημιακή κατάρτιση στους μελλοντικούς γεωπόνους ώστε να είναι ικανοί να χειρίζονται την κλασική και τη σύγχρονη μεθοδολογία δημιουργίας και παραγωγής βελτιωμένου πολλαπλασιαστικού υλικού, τη σύγχρονη καλλιεργητική τεχνική, την ανάπτυξη σύγχρονης γεωργικής τεχνολογίας, τη διαχείριση των φυσικών πόρων και του αγροτικού περιβάλλοντος και την ασφάλεια στην παραγωγή τροφίμων φυτικής προέλευσης.

 

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Τα Τμήματα είναι Παραγωγικά Γεωπονικά Τμήματα και οι επαγγελματικές προοπτικές των αποφοίτων είναι καταρχάς αυτές του Γεωπόνου, όπως αναλυτικά περιγράφονται στο κεφάλαιο των Τμημάτων Γεωπονίας.
Ειδικότερα, οι απόφοιτοι των Τμημάτων Φυτικής Παραγωγής μπορούν να εργασθούν σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς:
* Ως σύμβουλοι στην παραγωγική διαδικασία ασφαλών και ποιοτικών προϊόντων.
* Σε εταιρείες εμπορίας γεωργικών εφοδίων.
* Σε χώρους γεωργικών εφοδίων (καταστήματα εμπορίας).
* Σε συνεταιρισμούς.
* Ως σύμβουλοι σε ομάδες παραγωγών.
* Σε εταιρείες εκτέλεσης πειραμάτων αξιολόγησης φυτοπροστατευτικών προϊόντων και πολλαπλασιαστικού υλικού.
* Σε οργανισμούς πιστοποίησης γεωργικών προϊόντων.
* Σε ερευνητικά ιδρύματα.
Επιπλέον, οι απόφοιτοι των Τμημάτων μπορούν να εργαστούν ως κηπουροί-κηποτεχνικοί στον δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα ή ακόμη και ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Παρακάτω παραθέτουμε τα πιο σημαντικά σημεία από θέσεις που μπορούν να εργαστούν:
* Ως υπάλληλοι σε Δήμους και κοινότητες για τη φροντίδα των δημόσιων πάρκων και κήπων.
* Σε εταιρείες με αντικείμενο την κηπευτική, όπως καταστήματα πωλήσεων, εκθέσεις ανθοκομικής.
* Ως ελεύθεροι επαγγελματίες, αναλαμβάνοντας κηπευτικές-κηπουρικές εργασίες.
Οι φορείς στους οποίους μπορούν ενδεικτικά να εργασθούν είναι:
Α) Δημόσιοι Οργανισμοί, όπως:
* Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Σε ανάλογες θέσεις Κεντρικών και Περιφερειακών Υπηρεσιών, καθώς επίσης σε Ινστιτούτα και Σταθμούς Γεωργικής Έρευνας του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας κ.λπ.
* Υπουργείο Παιδείας: Σε θέσεις Καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης και μετά από απόκτηση περισσότερων προσόντων, στην Ανώτερη και Ανώτατη Εκπαίδευση αντίστοιχων ειδικοτήτων και Σχολών.
* Άλλα Υπουργεία: Σε ανάλογες θέσεις εφαρμογών και μελετών.
* Διάφοροι Οργανισμοί: π.χ. Οργανισμός Γάλακτος, Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων, κ.ά.
Β) Ιδιωτικοί Οργανισμοί, όπως:
* Συνεταιριστικές Οργανώσεις όλων των βαθμίδων: Σε ανάλογες θέσεις εφαρμογών, προϊσταμένων Τμημάτων Παραγωγής, Μεταποίησης και Εμπορίας Γεωργικών Προϊόντων και διευθυντών Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών, κ.λπ.
* Ιδιωτικές Επιχειρήσεις εταιρικής ή ατομικής μορφής: Τέτοιες επιχειρήσεις είναι λ.χ. διακίνησης και εμπορίας βιταμινών, ιχνοστοιχείων κ.λπ.
* Ιδιωτικά γραφεία μελετών (δημιουργοί ή στελέχη αυτών) και παροχής υπηρεσιών: Οργάνωση και αναδιοργάνωση γεωργικών εκμεταλλεύσεων, οικονομικές εκτιμήσεις πάσης φύσεως ζημιών, παροχή συμβουλών σε γεωργικές και αλιευτικές εκμεταλλεύσεις οικογενειακής, συνεταιριστικής και επιχειρηματικής μορφής (σε θέματα οργάνωσης της παραγωγής) αναπτυξιακές μελέτες αγροτικών περιοχών, μελέτες σχετικά με την εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας στον αγροτικό χώρο, παροχή υπηρεσιών σε θέματα δημόσιας υγείας, απεντομώσεις, απολυμάνσεις και μυοκτονίες στο αστικό και περιαστικό περιβάλλον κ.λπ.
* Ελεύθερο επάγγελμα: Ως επιχειρηματίες, σε ατομική ή εταιρική μορφή, γεωργο-αλιευτικών επιχειρήσεων, καταστημάτων γεωργικών φαρμάκων- γεωργικών μηχανημάτων-ζωοτροφών, κ.ά., εφοδίων, μελετητικών γραφείων, κ.λπ.
Γ) Διεθνείς Οργανισμοί: Ως στελέχη, σύμβουλοι, μελετητές και ερευνητές διαφόρων Διεθνών Οργανισμών, όπως π.χ. Ο.Η.Ε., Ο.Ο.Σ.Α., Ε.Ε., κ.λπ.
Εναλλακτικά, απόφοιτοι των Τμημάτων Φυτικής Παραγωγής, ανάλογα με το μεταπτυχιακό εξειδίκευσης που θα επιλέξουν, μπορούν να απασχοληθούν ενδεικτικά στον τομέα του γεωργικού προγραμματισμού, στον τομέα της διοίκησης ως σύμβουλοι ανάπτυξης γεωργικών επιχειρήσεων, στον τομέα των τροφίμων ως οινολόγοι, στον τομέα της πληροφορικής και της γεωργίας ακριβείας, κ.ά.
Τέλος, οι απόφοιτοι του Τμήματος υπάγονται στον Κλάδο ΠΕ 88 Γεωπονίας, Διατροφής και Περιβάλλοντος, στην ειδικότητα ΠΕ 88.01 Γεωπόνων και μπορούν να εργαστούν στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.Ολόκληρη την ανάλυση του Τμήματος μπορείτε να τη βρείτε στο βιβλίο «Πάμε... Πανεπιστήμιο 2021» και την ηλεκτρονική τράπεζα επαγγελματικού προσανατολισμού e-ΠάμεΠανεπιστήμιο

 

Σπύρος Μιχαλούλης,
σύμβουλος Σταδιοδρομίας
Τηλ. 210-677.8777
URL: www.orientum.gr
e-mail: info@orientum.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass