Εισαγγελική παρέμβαση για τις απουσίες μαθητών

«ΚΑΤΑΛΟΓΟ» ΠΛΗΜΜΕΛΟΥΣ ΦΟΙΤΗΣΗΣ ΣΕ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΚΑΙ ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΖΗΤΑ Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΩΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ - Η ΜΗΝΥΣΗ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΚΑΙ Η ΣΥΛΛΗΨΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ

Δημοσίευση: 19 Δεκ 2021 21:10

Την παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Λάρισας, Απ. Τζαμαλή, προκάλεσαν επιστολές διευθυντών σχολείων του νομού, σημειώνοντας τις αδικαιολόγητες απουσίες μαθητών από τη σχολική καθημερινότητα.


Ο κ. Τζαμαλής, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», ζητά από τις Διευθύνσεις, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, να του κοινοποιήσουν «περιπτώσεις πλημμελούς φοίτησης μαθητών σε Δημοτικά και Γυμνάσια» προκειμένου «να αξιολογηθεί εάν υφίστανται πράξεις με αξιόποινο χαρακτήρα».
Με αφορμή τις επιστολές διευθυντών, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας ζητά στοιχεία προκειμένου να διαπιστώσει, σε πρώτη φάση την έκταση του προβλήματος και εφόσον απαιτηθεί τότε σε επόμενη φάση να παρέμβει, παραγγέλνοντας ενδεχομένως κάποια προκαταρκτική έρευνα, σύμφωνα και με τον νόμο περί υποχρεωτικής, δωδεκάχρονης εκπαίδευσης.
Από τα όσα μέχρι σήμερα είναι γνωστά, διευθυντές σχολείων σε κάποιες περιπτώσεις δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με γονείς ή κηδεμόνες μαθητών τους, επειδή ενδέχεται να έχει υπάρξει κάποια μεταβολή στη διεύθυνση κατοικίας. Ή γονείς -σε άλλη περίπτωση- δεν φαίνεται να αντιδρούν στην έγγραφη ενημέρωση από τη διεύθυνση του σχολείου πως το παιδί τους έχει ήδη καταγράψει μεγάλο αριθμό απουσιών από την αρχή της σχολικής χρονιάς.
Παράδοξες ωστόσο, με δεδομένο ότι πρόκειται για τη μόρφωση των παιδιών τους, κρίνονται οι περιπτώσεις εκείνες όπου μαθητές απέχουν της σχολικής δραστηριότητας με αφορμή τον κορονοϊό και την άρνηση μέτρων προστασίας από την πανδημία.  Μαθητές, που φαίνεται -λόγω ηλικίας- να λαμβάνουν αποφάσεις με την καθοδήγηση των γονέων τους, αποφάσεις που απειλούν στην πραγματικότητα ωστόσο τη μαθησιακή διαδικασία, άσχετα από τις απόψεις για την πανδημία.
Είναι έκδηλη η ανησυχία διευθύντριας Γυμνασίου, η οποία -σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε»- σε επιστολή της προς την Εισαγγελία Λάρισας σημειώνει πως ένας μαθητής θα πρέπει τελικά να επαναλάβει τη φοίτηση στην ίδια τάξη, καθώς απουσίασε από το σχολείο «εν γνώσει των γονέων του», σύμφωνα και με τις υπεύθυνες δηλώσεις που κατατέθηκαν στο Γυμνάσιο.
Αφορά την περίπτωση μαθητή, ο οποίος αρχικά δεν πήγαινε στο Γυμνάσιο λόγω της άρνησής του να κάνει χρήση της προστατευτικής μάσκας. Καθοδηγούμενος προφανώς από τους γονείς, οι οποίοι αρνήθηκαν στη συνέχεια τη συμμετοχή του παιδιού τους στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, επικαλούμενοι θέματα «προστασίας προσωπικών δεδομένων», ενώ με την επανέναρξη της διά ζώσης διδασκαλίας, οι γονείς κατέθεσαν εξώδικο για την «αντισυνταγματικότητα της υποχρεωτικής διενέργειας αυτοδιαγνωστικού ελέγχου» για τον κορονοϊό με αφορμή και την απαραίτητη, στη συνέχεια, δήλωση του αποτελέσματος του ελέγχου στην πλατφόρμα, όπως προβλεπόταν εκείνη την περίοδο για να παρακολουθήσει μαθήματα.
Σήμερα και από τον κατάλογο των μαθητών με πλημμελή φοίτηση που σύντομα θα έχει στη διάθεσή του ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας θα γίνει γνωστό αν ο συγκεκριμένος μαθητής παρακολουθεί μαθήματα ή παραμένει εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας. Από την εισαγγελική πρωτοβουλία μένει επίσης να διακριβωθεί αν ο ίδιος ο μαθητής επιθυμεί να παρακολουθήσει μαθήματα ή αν οι γονείς του είναι αυτοί που, με αφορμή τις απόψεις τους, θεωρούν ότι προστατεύουν την υγεία του παιδιού τους, ενώ στην πραγματικότητα αποτελούν εμπόδιο στην εκπαίδευσή του.

Ο ΚΑΒΓΑΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΚΑΙ Η ΣΥΛΛΗΨΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ
Αξίζει να σημειωθεί πως τέτοια περιστατικά είχαν υποτιμηθεί αρχικά από την πολιτική ηγεσία και τις Διωκτικές Αρχές που δηλώνουν πλέον πως ενεργοποιήθηκαν μετά και την περίπτωση της «σύλληψης» γυμνασιάρχη από τους αποκαλούμενους «θεματοφύλακες του άρθρου 120 του Συντάγματος».
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Απρίλιο αποδόθηκε μάλλον σε γραφική περίπτωση, η απόφαση μητέρας να μηνύσει τρεις καθηγητές Επαγγελματικού Λυκείου Λάρισας για τη διάπραξη -κατά δήλωσή της- αδικημάτων, όπως αυτά του… «βασανισμού», της «εσχάτης προδοσίας», των «εγκλημάτων κατά ανθρωπότητας», αλλά και της «σύστασης εγκληματικής οργάνωσης».
Η μητέρα αντέδρασε στην απόφαση των εκπαιδευτικών να μην επιτρέψουν στον μαθητή - γιο της να παρακολουθήσει μαθήματα στο ΕΠΑΛ, καθώς δεν έφερε μαζί του τη βεβαίωση του ελέγχου αυτοδιάγνωσης (self test) για τον κορονοϊό και μετά την αντιπαράθεση στο σχολείο η μητέρα μετέβη στο Αστυνομικό Τμήμα Λάρισας.
Έτσι μήνυσε τόσο τη διευθύντρια του ΕΠΑΛ όσο και δύο ακόμα καθηγητές, καταθέτοντας μια πολυσέλιδη αναφορά με πρωτοφανείς κατηγορίες σε βάρος εκπαιδευτικών που απλά εφάρμοσαν την προβλεπόμενη νομοθεσία για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.
Η μητέρα, όπως και ο άνδρας (σ.σ. συνταξιούχος Θεσσαλός αστυνομικός) που τη συνόδευε στην αντιπαράθεση έξω από το σχολείο, μετέβησαν από κοινού στην Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας, όπου -σύμφωνα με αστυνομικές πηγές- στον άνδρα βεβαιώθηκε μάλιστα πρόστιμο, γιατί επέμενε να μη φορά μάσκα προστασίας ενόσω βρισκόταν στο κτίριο της ΕΛ.ΑΣ.
Προχθές, λοιπόν, αποδείχθηκε πως ο άντρας που συνόδευε τη μητέρα του μαθητή έξω από το ΕΠΑΛ Λάρισας, είναι ένας μεταξύ των συλληφθέντων στην Κατερίνη που αυτοπροσδιοριζόμενοι ως «θεματοφύλακες του άρθρου 120 του Συντάγματος», επιτέθηκαν φραστικά στον γυμνασιάρχη Αιγινίου, κατηγορώντας τον για δήθεν παραβίαση του Συντάγματος της Ελλάδος και του πέρασαν χειροπέδες.
Κατακρατώντας παράνομα τον γυμνασιάρχη, οι «θεματοφύλακες» τον επιβίβασαν βίαια σε αυτοκίνητό τους και τον οδήγησαν στο Αστυνομικό Τμήμα Κολινδρού, όπου κοινοποίησαν στους αστυνομικούς τη… σύλληψη τού γυμνασιάρχη για υποτιθέμενη παραβίαση του Συντάγματος.
Αξίζει να διευκρινιστεί πως ο συνταξιούχος αστυνομικός αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, ενώ τρεις από τους συλληφθέντες «θεματοφύλακες» κρίθηκαν προφυλακιστέοι και ήδη κρατούνται στις Φυλακές Λάρισας.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass