Πυξίδα για το μέλλον

Δημοσίευση: 19 Δεκ 2021 16:40

Τμήματα Μαιευτικής

Τα Τμήματα Μαιευτικής έχουν ως σκοπό να προσφέρουν ολοκληρωμένη εκπαίδευση στους τομείς της Μαιευτικής, της Γυναικολογίας και της Νεογνικής Φροντίδας Υγείας.

Επιδίωξή τους είναι η ανάπτυξη πολλαπλών δεξιοτήτων στους φοιτητές, όσον αφορά στην επικοινωνία, τη συμβουλευτική, την αγωγή υγείας, τη διοίκηση και την οργάνωση Μονάδων Υγείας. Σημαντική παράμετρος για την ανάπτυξη αυτών των στόχων είναι η προαγωγή της εφαρμοσμένης έρευνας στον χώρο της υγείας.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο (Νόμοι 2519/97, 2889/2001, 3329/2005, 3235/2004, 4238/2014 & τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες 80/155, 2005/36/ΕΚ και 2013/55/ΕΕ), καθώς και το Προεδρικό Διάταγμα 351/14-6/1989 οι πτυχιούχοι των Τμημάτων Μαιευτικής με βάση τις εξειδικευμένες επιστημονικές και κλινικές γνώσεις τους ασχολούνται είτε αυτοδύναμα, είτε σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες, με την εφαρμογή:
- της μαιευτικής φροντίδας της εγκύου, επιτόκου, λεχώνας, του νεογνού και της γυναικολογικής ασθενούς,
- την οργάνωση και εφαρμογή του οικογενειακού προγραμματισμού και
- της σχετικής με την υγεία, εκπαίδευσης ατόμων ή ομάδων της ειδικότητάς τους.
Οι δραστηριότητες της μαίας, όπως ορίζονται από την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μαιών 80/155/EEC άρθρο 4, 36/2005 ΕΕ άρθρο 42 & ΠΔ 38/2010 άρθρο 42 είναι οι ακόλουθες:
- Παροχή ολοκληρωμένης πληροφόρησης και συμβουλευτικής σε θέματα οικογενειακού προγραμματισμού.
- Διάγνωση και παρακολούθηση της φυσιολογικά εξελισσόμενης κύησης.
- Εκτέλεση των εξετάσεων που είναι αναγκαίες για τον έλεγχο της εξέλιξης της φυσιολογικής εγκυμοσύνης.
- Διεξαγωγή όλων των απαραίτητων εξετάσεων κατά την εξέλιξη του φυσιολογικού τοκετού.
- Συνταγογράφηση των απαραίτητων εξετάσεων για τη διάγνωση της επαπειλουμένης κύησης στον συντομότερο δυνατό χρόνο.
- Παροχή προγραμμάτων προετοιμασίας για γονεϊκότητα που περιλαμβάνει: προετοιμασία των γονέων για τον μελλοντικό τους ρόλο, προετοιμασία για τον τοκετό και συμβουλευτική για θέματα διατροφής και υγιεινής.
- Φροντίδα και υποστήριξη της επιτόκου και παρακολούθηση και καταγραφή της κατάστασης του εμβρύου κατά τον τοκετό με τα κατάλληλα κλινικά και τεχνικά μέσα.
- Εκτέλεση φυσιολογικού τοκετού, περινεοτομίας, και σε επείγουσες περιπτώσεις διεξαγωγή τοκετού επί ισχιακής προβολής και απουσίας μαιευτήρα.
- Αναγνώριση των προειδοποιητικών παθολογικών σημείων μητέρας και νεογνού που επιβάλλουν παραπομπή σε ιατρό.
- Λήψη επειγόντων μέτρων που επιβάλλονται σε απουσία ιατρού, όπως δακτυλική αποκόλληση του πλακούντα, η οποία ακολουθείται ενδεχομένως και από δακτυλική επισκόπηση της μήτρας σε περίπτωση κατακράτησης του πλακούντα.
- Εξέταση και φροντίδα του νεογνού. Άμεση διενέργεια νεογνικής ανάνηψης, εάν απαιτηθεί.
- Παρακολούθηση και φροντίδα της λεχωίδας, καθώς και παροχή όλης της δυνατής πληροφόρησης που αφορά στο νεογνό, ώστε να διασφαλίζεται η ανάπτυξή του, σύμφωνα με τα φυσιολογικά πρότυπα.
- Εφαρμογή της θεραπείας που ορίζεται από τον ιατρό σε παθολογικές καταστάσεις.
- Τήρηση των απαραίτητων εγγράφων, ιστορικών και αρχείων.
Επίσης, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία και την κείμενη εθνική νομοθεσία οι «προσήκουσες γνώσεις των επιστημών επί των οποίων βασίζονται οι δραστηριότητες της μαίας/του μαιευτή», τις οποίες θα πρέπει να κατακτήσουν οι φοιτητές του Τμήματος Μαιευτικής είναι οι παρακάτω:
- Μαιευτική
- Γυναικολογία
- Νεογνολογία
- Οικογενειακός προγραμματισμός
- Προαγωγή της Δημόσιας Υγείας
- Αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας στους τομείς που σχετίζονται με την επιστημονική υπόσταση της ειδικότητάς της.
- Σχεδιασμός και εκπόνηση μελετών
Οι πιθανοί τομείς που οι πτυχιούχοι μπορούν να αναζητήσουν εργασία είναι:
- Πρωτοβάθμια Φροντίδα: Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία, Κοινοτικά Ιατρεία, Υγειονομικοί Σταθμοί, Μαιευτικά και Γυναικολογικά Ιατρεία Ι.Κ.Α. και Ιατρεία άλλων Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών, στο Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.), στις μονάδες μεταφοράς επειγόντων μαιευτικών, γυναικολογικών και νεογνικών περιστατικών, στα Κέντρα και τα Τμήματα Οικογενειακού Προγραμματισμού.
- Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Φροντίδα: Σε Γενικά και Ειδικά Νοσοκομεία, και πιο συγκεκριμένα σε: α) Μαιευτικά Τμήματα: Αίθουσα Τοκετών, Εξωτερικά Μαιευτικά Ιατρεία, Τμήματα Λεχωίδων, Τμήμα Προγεννητικού Ελέγχου, Μονάδες Εγκυμοσύνης Υψηλού Κινδύνου, β) Γυναικολογικά Τμήματα: Γυναικολογικά Τμήματα, Ογκολογικά Γυναικολογικά Τμήματα, Εξωτερικά Γυναικολογικά Ιατρεία, Χειρουργεία, Κέντρα Υπογονιμότητας, Τμήμα Μαστού, γ) Νεογνολογικά Τμήματα: Τμήματα Νοσηλείας Νεογνών 1ου, 2ου και 3ου επιπέδου (Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών).
Οι πτυχιούχοι των Τμημάτων μπορούν να ασκήσουν ελεύθερο επάγγελμα. Προϋπόθεση αποτελεί η επί 2/ετίας άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας συναφούς με το αντικείμενο της εκπαίδευσής τους σε Νοσοκομεία ή άλλο Ίδρυμα Υγείας και μετά τη χορήγηση σχετικής άδειας από τη Νομαρχία.
Εναλλακτικά, απόφοιτοι των Τμημάτων Μαιευτικής, ανάλογα με το μεταπτυχιακό εξειδίκευσης που θα επιλέξουν, μπορούν να απασχοληθούν ενδεικτικά στον τομέα της εκπαίδευσης ως καθηγητές σε αντίστοιχα αντικείμενα ή στελέχη στον χώρο της εκπαίδευσης, στον τομέα της διοίκησης ως στελέχη διοίκησης μονάδων υγείας και πρόνοιας, στον τομέα της πληροφορικής ως ειδικοί στον τομέα της απεικόνισης και ανάλυσης ιατρικών δεδομένων, κ.ά.
Τέλος, οι απόφοιτοι των Τμημάτων εντάσσονται στον Κλάδο ΠΕ 87 Υγείας-Πρόνοιας-Ευεξίας, στην Ειδικότητα ΠΕ 87 Νοσηλευτικής και μπορούν να πάρουν μέρος σε διαγωνισμούς του Α.Σ.Ε.Π. για διδασκαλία σχετικών μαθημάτων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Ολόκληρη την ανάλυση του Τμήματος μπορείτε να τη βρείτε στο βιβλίο «Πάμε… Πανεπιστήμιο 2021» και την ηλεκτρονική τράπεζα επαγγελματικού προσανατολισμού e-ΠάμεΠανεπιστήμιο.
Σπύρος Μιχαλούλης, σύμβουλος Σταδιοδρομίας
Τηλ. 210-677.8777, URL: www.orientum.gr
e-mail: info@orientum.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass