Σύγκρουση ...με μεταπτυχιακό και πιάνο!

ΠΟΙΕΣ ΠΑΡΑΤΥΠΙΕΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΙ Η ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΣΕΠ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΤΑ «ΟΠΛΑ» ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ, Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΤΟΥ ΑΝΑΧΡΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΘΕΣΜΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ ΣΤΑ ΩΔΕΙΑ

Δημοσίευση: 16 Ιαν 2022 21:06
Το Δημοτικό Ωδείο, αλλά και η πόλη, έχουν εκπεφρασμένη άποψη για τους επικεφαλής της Συμφωνικής Ορχήστρας και της Χορωδίας του ΔΩΛ. Το ΑΣΕΠ «είδε» παρατυπίες στη διαδικασία των προσλήψεων. Το Δημοτικό Συμβούλιο καλείται να πάρει θέση και προφανώς θέλει μαεστρία να συγκεραστεί η «πολιτική βούληση του φορέα» με τη διαδικασία επιλογής. Το Δημοτικό Ωδείο, αλλά και η πόλη, έχουν εκπεφρασμένη άποψη για τους επικεφαλής της Συμφωνικής Ορχήστρας και της Χορωδίας του ΔΩΛ. Το ΑΣΕΠ «είδε» παρατυπίες στη διαδικασία των προσλήψεων. Το Δημοτικό Συμβούλιο καλείται να πάρει θέση και προφανώς θέλει μαεστρία να συγκεραστεί η «πολιτική βούληση του φορέα» με τη διαδικασία επιλογής.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τρίτης θα συζητηθεί το θέμα των προσλήψεων στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, μετά από αίτημα τεσσάρων παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Αφορμή της συζήτησης αποτέλεσε η έκθεση του ΑΣΕΠ που αφορά τις προσλήψεις διδακτικού προσωπικού ορισμένου χρόνου στο ΔΩΛ το 2019.
Ως γνωστόν το ζήτημα προέκυψε μετά από καταγγελία της «Λαρισαίων Κοινόν», η οποία έκανε λόγο για παρατυπίες που διαπίστωσε η ανεξάρτητη αρχή του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) στην έκθεσή του, έκθεση που δόθηκε στις δημοτικές παρατάξεις μετά από εισαγγελική εντολή.
Το θέμα έχει εισαχθεί πρώτο από όλα στην ημερήσια διάταξη. Πολλοί ίσως περιμένουν, αλλά δεν είναι βέβαιο, ότι στη συζήτηση θα γίνουμε μάρτυρες μιας «μετωπικής σύγκρουσης» Δημοτικής Αρχής και Αντιπολίτευσης. Και ο λόγος είναι απλός: Το ζήτημα που τελικά θίγεται είναι η λειτουργία -αλλά και η φήμη- του ίδιου του Δημοτικού Ωδείου, αφού ουσιαστικά το όλο θέμα έχει να κάνει με τις προσλήψεις των διευθυντών της Συμφωνικής Ορχήστρας και της Χορωδίας του ΔΩΛ.
Βεβαίως η συζήτηση θα διεξαχθεί με «φόντο» την έκθεση του ΑΣΕΠ, την οποία έχει στα χέρια της η «Ε». Παρότι αυτή προσφέρεται για πολιτική -κατ’ άλλους μικροκομματική- αντιπαράθεση, δεν πρέπει να παραβλεφθεί ότι στον «πυρήνα» του θέματος υπάρχει το ανθρώπινο στοιχείο, οπότε είναι αμφίβολο ποιος και σε ποιον βαθμό είναι διατεθειμένος να τοποθετηθεί επί της ουσίας στο ερώτημα: θα συνεχίσει η Συμφωνική Ορχήστρα με μαέστρο τον Κτιστάκη ή όχι;
Το κύμα στήριξης που εκδηλώνεται στο πρόσωπο του συμπολίτη μαέστρου που ουσιαστικά δημιούργησε τη Συμφωνική, κάθε άλλο παρά σε αναντιστοιχία με τις απόψεις των δημοτικών συμβούλων Λαρισαίων βρίσκεται.
Ούτως εχόντων των πραγμάτων, μπορεί κανείς να διερευνήσει και τη «γραμμή» την οποία θα ακολουθήσουν οι σύμβουλοι της συμπολίτευσης, αλλά και της αντιπολίτευσης.
Οι μεν θα υπερασπιστούν τη νομιμότητα των ενεργειών του Δ.Σ. του Ωδείου, παραπέμποντας ...με τρόπο στον άνθρωπο με την μπαγκέτα και το κύρος του ΔΩΛ, οι δε θα επικαλεστούν τη νομιμότητα και τη διαφάνεια των διαδικασιών αποφεύγοντας προφανώς να θίξουν το πόντιουμ της Συμφωνικής.

 

ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ...
Πιάνοντας το νήμα της υπόθεσης, το πρώτο ζήτημα που θα τεθεί στη συζήτηση είναι αυτό της υποχρέωσης της Δημοτικής Αρχής να ενημερώνει την αντιπολίτευση για έγγραφα και αποφάσεις που τα μέλη της ζητούν. Ως γνωστόν η έκθεση του ΑΣΕΠ παραδόθηκε στις παρατάξεις μετά από εισαγγελική εντολή.
Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που ένωσε τις πτέρυγες της αντιπολίτευσης (πλην της ΛΑ.ΣΥ.) σε ένα μέτωπο κριτικής απέναντι στη Δημοτική Αρχή. Επικαλούμενοι την ανάγκη της διαφάνειας, θα καταγγείλουν τη Δημοτική Αρχή για άρνηση ενημέρωσης μέσω της επίδοσης εγγράφων. Ωστόσο αντιλαμβάνονται όλοι ότι η πρόσβαση σε έγγραφα (όπως εν προκειμένω η έκθεση του ΑΣΕΠ) εγείρει και νομικά ζητήματα, τα οποία θα επικαλεστεί η Δημοτική Αρχή, όπως είναι ο χαρακτηρισμός της έκθεσης ως «εμπιστευτικής», κάτι που επισημαίνεται από την πρώτη κιόλας σελίδα της έκθεσης με την παράθεση μάλιστα των σχετικών διατάξεων που προστατεύουν τα προσωπικά δεδομένα. Στο σημείο αυτό, η Δημοτική Αρχή θα επικαλεστεί και γνωμοδότηση, για θέματα προσωπικών δεδομένων, συμβουλευτικής νομικής εταιρείας προς τον Δήμο σύμφωνα με την οποία δεν πρέπει να επιδίδονται έγγραφα αν δεν υπάρχει πλήρης νομική κάλυψη.

 

Η ΕΚΘΕΣΗ
Σε ό,τι αφορά την εκ 48 σελίδων έκθεση επιθεώρησης ελέγχου του ΑΣΕΠ, αυτή αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:
- Ο έλεγχος της νομιμότητας των προσλήψεων έγινε μετά από υποβολή ενστάσεων υποψηφίου. Η διαδικασία αφορούσε την πρόσληψη 41 ατόμων για 9 μήνες.
Η 3μελής Επιτροπή Επιλογής που είχε συγκροτηθεί για να ελέγξει τις αιτήσεις παραιτήθηκε, η πρώτη προκήρυξη-ανακοίνωση 1/2019 ανακλήθηκε και η διαδικασία ματαιώθηκε, μεταξύ άλλων, διότι «στην ανακοίνωση δεν αποτυπώθηκε η αληθής βούληση του φορέα, να αποδεικνύεται η επιστημονική εξειδίκευση τόσο με βασικό τίτλο Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης Μουσικών Σπουδών όσο και με μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο».
Το αποτέλεσμα ήταν να εκδοθεί δεύτερη ανακοίνωση και να συγκροτηθεί νέα Επιτροπή Επιλογής. Τελικά προσλήφθηκαν 42 άτομα, αλλά οι ενστάσεις ουσιαστικά αφορούσαν τους δύο διευθυντές Ορχήστρας και Χορωδίας και γι’ αυτό το θέμα επικεντρώνεται σε αυτούς.
Η έκθεση θεωρεί αστήρικτους τους λόγους για τους οποίους ανακλήθηκε η πρώτη προκήρυξη, κάνοντας λόγο για παρατυπίες (μεταξύ άλλων ότι: δεν ανήκει στη διακριτική ευχέρεια των οργάνων του Ωδείου ο καθορισμός των προσόντων του διδακτικού/εκπαιδευτικού καλλιτεχνικού προσωπικού, η επίκληση της «αληθούς βούλησης του φορέα» δεν παρείχε νομικό έρεισμα για ανάκληση της -πρώτης- προκήρυξης, η προϋπηρεσία απαλείφθηκε ως μοριοδοτούμενο κριτήριο, η διαδικασία της συνέντευξης/ακρόασης του υποψηφίου, ενώ ήταν υποχρεωτική στην 1η ανακοίνωση, στη 2η ανακοίνωση ετέθη στη διακριτική ευχέρεια της Επιτροπής, το κριτήριο της ανεργίας μοριοδοτούνταν κατ’ αποκοπή και όχι ανάλογα με τον χρόνο ανεργίας και οι ενστάσεις των υποψηφίων δεν εξετάστηκαν από το Δ.Σ. του ΔΩΛ, αλλά από την Επιτροπή Επιλογής).
Τις ενέργειες αυτές η έκθεση χαρακτηρίζει ως μη νόμιμες και ως εκ τούτου «καθιστούν πλημμελή τη διαδικασία επιλογής της ανακοίνωσης 2/2019 στο σύνολό της».


Η ΙΣΧΥΣ ΤΩΝ ΤΙΤΛΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Σε άλλο σημείο αναφέρει η έκθεση ότι η ισχύς του μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου δεν είναι ισότιμη με τον βασικό τίτλο σπουδών Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης που ζητείται για την πρόσληψη. Μάλιστα χαρακτηρίζει ότι «τα μέλη του Δ.Σ. του ΔΩΛ που έλαβαν την απόφαση ματαίωσης της πρώτης διαδικασίας, καθόρισαν μη νόμιμα προσόντα για την απόδειξη ορισμένων ειδικεύσεων με συνέπεια να λάβουν χώρα μη νόμιμες προσλήψεις, υπέχουν ποινικές και όχι πειθαρχικές ευθύνες».
Η επιλογή, όπως προαναφέραμε, έγινε από νέα 3μελή επιτροπή η οποία αξιολόγησε τους υποψηφίους. Ενώ όμως στην πρώτη προκήρυξη απαιτούνταν ως κύριο προσόν η κατοχή πτυχίου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, στη δεύτερη προβλέφτηκε ο όρος να γίνεται αποδεκτή η προσκόμιση μεταπτυχιακών ή διδακτορικών τίτλων «κατά παράβαση των διατάξεων», όπως σημειώνει η έκθεση.
-Καλεί τέλος τη Δημοτική Αρχή να αναφέρει (εντός διμήνου) τις ενέργειες στις οποίες προέβη για συμμόρφωση προς τις παρατηρήσεις της. Ο χρόνος αυτός εκπνέει στις 18 του τρέχοντος μήνα και από το Δημοτικό Ωδείο θα αποσταλεί σχετική απάντηση.

 

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ
Όπως γίνεται αντιληπτό τα παραπάνω σημεία θα αποτελέσουν τη φαρέτρα των βασικών επιχειρημάτων των συμβούλων της αντιπολίτευσης.
Όσον αφορά την αντίκρουσή τους, η Δημοτική Αρχή θα ισχυριστεί από την πλευρά της ότι:
- Το ΑΣΕΠ δεν είναι αυτήν τη στιγμή ο αρμόδιος φορέας ελέγχου του διαγωνισμού προσλήψεων σε ένα Ωδείο, παρότι κάτι τέτοιο θα το επιθυμούσε ο φορέας. Ο Δήμος σημειώνει ότι οι προσλήψεις στο Ωδείο γίνονται επί χρόνια με τον συγκεκριμένο τρόπο και μάλιστα οι συμβάσεις π.χ. του μαέστρου της Συμφωνικής ανανεώνονται εδώ και 20 σχεδόν χρόνια με αυτήν τη διαδικασία, την οποία γνωρίζουν τα μέλη το Δ.Σ. του Ωδείου, στο οποίο μάλιστα εκπροσωπούνται και παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Όσον αφορά τα τυπικά προσόντα (περί πτυχίων), παράγοντας της Δημοτικής Αρχής σημείωνε ότι υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας προς την αντίθετη ακριβώς κατεύθυνση (!).

 

ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΝΕΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
Ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απ. Καλογιάννης, μιλώντας στην «Ε», επικεντρώθηκε στο πολυδαίδαλο της νομοθεσίας και την ανάγκη να θεσπιστεί νέο και σαφές νομοθετικό πλαίσιο από το Υπ. Πολιτισμού, κάτι μάλιστα που επικαλείται και η ίδια η έκθεση του ΑΣΕΠ, αναφέροντας επί λέξει στα συμπεράσματά του:
«Το ισχύον νομικό πλαίσιο για τις προσλήψεις καλλιτεχνικού/διδακτικού προσωπικού στα Δημοτικά Ωδεία, τα οποία υπάγονται στην εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού, δεν είναι επικαιροποιημένο, δεδομένου ότι δεν έχει λάβει υπόψη τους τίτλους μουσικών σπουδών (πτυχία) που παρέχονται ήδη από το 1984 από τα εν λειτουργία Μουσικά Τμήματα ορισμένων ημεδαπών Α.Ε.Ι. (σχετ. ΝΣΚ 29/2019, 132/2017), ενώ παραμένουν αδιαβάθμητοι οι τίτλοι (Δίπλωμα-πτυχίο) που απονέμονται από τα Ωδεία, με συνέπεια να δημιουργούνται ζητήματα ως προς την αξιολόγησή τους στο πλαίσιο διαδικασιών πρόσληψης. Επιπλέον, δεν ρυθμίζονται κατά τρόπο ενιαίο και αντικειμενικό τα απαιτούμενα προσόντα ανά ειδικότητα και η μοριοδότησή τους, και δεν προβλέπεται στάδιο ενστάσεων κατά των προσωρινών αποτελεσμάτων, με συνέπεια τα αρμόδια όργανα των Δημοτικών Ωδείων να ορίζουν αυτά κατά περίπτωση και κατά το δοκούν. Ως εκ τούτου, παρίσταται άμεση ανάγκη να θεσπιστεί ένα σύγχρονο σύστημα προσλήψεων που να διασφαλίζει την αντικειμενικότητα, διαφάνεια, αξιοκρατία, ισότητα έναντι του νόμου και το οποίο να εφαρμόζεται ενιαία από όλα τα Δημοτικά Ωδεία».
Από παράγοντα της Δημοτικής Αρχής προστίθετο ότι η δεύτερη προκήρυξη ουσιαστικά έδωσε σε περισσότερους τη δυνατότητα να καταθέσουν δικαιολογητικά, ενώ ειδικά για την περίπτωση του διευθυντή της χορωδίας ανέφερε ότι με τα ίδια ακριβώς προσόντα προσλήφθηκε ως καθηγητής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο...
Ακόμη επικαλούνταν τη γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου σύμφωνα με την οποία «για απόδειξη της επιστημονικής ειδίκευσης δύναται να ληφθούν υπόψη και οι μεταπτυχιακοί ή διδακτορικοί τίτλοι».
Εν κατακλείδι το ερώτημα εντέλει που ετίθετο από τον ίδιο παράγοντα είναι: Θέλουμε ή όχι έναν καταξιωμένο μουσικό, ιδρυτή και πρωτεργάτη της ΣΟΛ, επικεφαλής της Συμφωνικής Ορχήστρας;
Στο παραπάνω άλλωστε συμπυκνώνεται και η έννοια της «πολιτικής βούλησης του φορέα», στη συγκεκριμένη περίπτωση του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, κατ’ επέκταση όμως του Δήμου και της πόλης, στο οποίο θα κληθούν να τοποθετηθούν οι δημοτικοί σύμβουλοι όλων των παρατάξεων...
Δ. Χατζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass