ΠΥΞΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Τμήματα Γεωγραφίας

Δημοσίευση: 16 Ιαν 2022 15:08

Τα Τμήματα Γεωγραφίας ασχολούνται με τη μελέτη, ανάλυση και ερμηνεία της συγκρότησης του περιβάλλοντος χώρου και της αλληλεπίδρασης αυτού με την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Ειδικότερα, η επιστήμη της γεωγραφίας μελετά την ανθρώπινη συμπεριφορά σε σχέση με τη δυναμική των περιβαλλοντικών, κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών διεργασιών, όπως, για παράδειγμα, την υποβάθμιση του εδάφους και την ερημοποίηση, την κλιματική αλλαγή, την παγκόσμια αλλαγή του περιβάλλοντος, τη μετανάστευση, την αστικοποίηση και την περιαστικοποίηση, την τουριστική ανάπτυξη, τον κοινωνικό αποκλεισμό, την εκβιομηχάνιση και αποβιομηχάνιση, την ανάπτυξη πόλεων, περιφερειών και υπαίθρου, την παγκοσμιοποίηση, τις γεωπολιτικές ισορροπίες και συγκρούσεις. Για τον λόγο αυτόν, είναι μια πολυδιάστατη επιστήμη, η οποία συνδιαλέγεται με την πολιτική οικονομία, την ανθρωπολογία, την κοινωνιολογία, την οικολογία και την ψυχολογία.

 

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Οι πτυχιούχοι των Τμημάτων Γεωγραφίας είναι οι επιστήμονες που μελετούν τις φυσικές, κλιματολογικές και γεωλογικές δομές των διαφόρων περιοχών και χρησιμοποιούν αυτές τις πληροφορίες για να μελετήσουν τον πολιτισμό και τον τρόπο ζωής των ανθρώπων που διαμένουν σε αυτές. Σύμφωνα με το Π.Δ. 147 (Φ.Ε.Κ. 124, 04/06/2002) οι γεωγράφοι μπορούν:
* Να μελετούν και να αναλύουν τα γεωγραφικά φαινόμενα στην ολότητα και στις ποικίλες αλληλεπιδράσεις τους, στην κοινωνική, οικονομική, πολιτική, ιστορική, πολιτισμική και φυσικοπεριβαλλοντική τους διάσταση.
* Να αναλαμβάνουν την εκπόνηση πάσης φύσεως γεωγραφικών μελετών, καθώς και την ανάπτυξη και διαχείριση πληροφορικών συστημάτων απόκτησης, επεξεργασίας, αποθήκευσης και μετάδοσης γεωγραφικών δεδομένων και με σύνθεση των οικονομικών, πολιτισμικών, πληθυσμιακών, χωροταξικών, πολεοδομικών και περιβαλλοντικών διαστάσεων, καθώς και των θεσμών ανάπτυξης του γεωγραφικού χώρου.
* Να συμβάλλουν στη διαμόρφωση αναπτυξιακών πολιτικών και προγραμμάτων, τόσο σε κεντρικό, περιφερειακό όσο και σε τοπικό επίπεδο.
Ειδικότερα, ο πτυχιούχος γεωγράφος μπορεί να ασχοληθεί με την οργάνωση και διαχείριση του χώρου. Συγκεκριμένα, μπορεί να ασχοληθεί με:
* Χαρτογραφικές μελέτες (συλλογή, επεξεργασία, ανάλυση και αξιοποίηση γεωγραφικών πληροφοριών με εφαρμογή μεθόδων Συστημάτων Γεωγραφικών Πληροφοριών και Τηλεπισκόπησης),
* ανάπτυξη, διαχείριση και εφαρμογή γεωγραφικών βάσεων δεδομένων,
* μελέτες αστικής, περιφερειακής και αγροτικής ανάλυσης και ανάπτυξης
* χωροταξικές και πολεοδομικές μελέτες,
* τοπικά αναπτυξιακά προγράμματα και μελέτες,
* περιβαλλοντικές, δημογραφικές, κοινωνικές, οικονομικές μελέτες,
* μελέτες διαθεσιμότητας και διαχείρισης φυσικών πόρων,
* μελέτες τουριστικής ανάλυσης και ανάπτυξης,
* μελέτες χωροθέτησης επιχειρήσεων, βιομηχανικών και βιοτεχνικών εγκαταστάσεων, τεχνολογικών πάρκων, υπηρεσιών και εγκαταστάσεων κοινής ωφέλειας και κοινωνικής υποδομής,
* μελέτες σκοπιμότητας και επιχειρηματικά σχέδια,
* έρευνες αγοράς,
* διαμόρφωση πολιτικής σε θέματα περιβαλλοντικά, κοινωνικά, οικονομικά, διεθνών σχέσεων.
* Ο πτυχιούχος Γεωγράφος έχει τη δυνατότητα απασχόλησης σε φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και ειδικότερα: α) Σε ερευνητικά ιδρύματα και μελετητικά γραφεία που ασχολούνται με τη μελέτη των επιστημών του χώρου. β) Στην εκπαίδευση (δημόσια και ιδιωτική) και στην τεχνική και επαγγελματική κατάρτιση. γ) Σε φορείς, επιχειρήσεις και τεχνικές υπηρεσίες προγραμματισμού και ανάπτυξης όλων των βαθμίδων της διοίκησης κεντρικής, τοπικής και περιφερειακής, σε αναπτυξιακές εταιρείες, σε φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. δ) Σε διεθνείς οργανισμούς και μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι οποίοι έχουν ως άμεσο αντικείμενο δραστηριοποίησης το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, την οργάνωση και διαχείριση του χώρου, τη διαμόρφωση χωροταξικών αναπτυξιακών και κοινωνικών πολιτικών προγραμμάτων, κ.ά. δ) Σε Υπουργεία, Περιφερειακές διοικήσεις και Νομαρχίες, Τοπική Αυτοδιοίκηση (Δήμοι). ε) Σε Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε Διεθνείς Οργανισμούς. στ) Σε Στρατιωτικές Σχολές. ζ) Σε Βιβλιοθήκες, Κέντρα τεκμηρίωσης και Υπηρεσίες Διαχείρισης Δεδομένων, Στατιστικές Υπηρεσίες.
Επίσης, σύμφωνα με το Π.Δ. 347/2003 (Φ.Ε.Κ. 315, 31/12/2003), οι απόφοιτοι των Τμημάτων Γεωγραφίας εντάσσονται στον Κλάδο ΠΕ Περιβάλλοντος και μπορούν να εργαστούν ως περιβαλλοντολόγοι, είτε στο δημόσιο, είτε στον ιδιωτικό τομέα.
Εναλλακτικά, απόφοιτοι των Τμημάτων Γεωγραφίας, ανάλογα με το μεταπτυχιακό εξειδίκευσης που θα επιλέξουν, μπορούν να απασχοληθούν ενδεικτικά στον τομέα της πληροφορικής ως υπεύθυνοι οργάνωσης και διαχείρισης γεωγραφικών πληροφοριών μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας, στον τομέα του τουρισμού ως υπεύθυνοι τουριστικών επιχειρήσεων και αναπτυξιακών προγραμμάτων, κ.ά.
Τέλος, οι απόφοιτοι των Τμημάτων εντάσσονται, στο ΠΕ 04 Φυσικών Επιστημών, στην Ειδικότητα ΠΕ 04.05 Γεωλόγων και μπορούν να πάρουν μέρος σε διαγωνισμούς του Α.Σ.Ε.Π. για διδασκαλία σχετικών μαθημάτων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.Ολόκληρη την ανάλυση του Τμήματος μπορείτε να τη βρείτε στο βιβλίο «Πάμε... Πανεπιστήμιο 2021» και την ηλεκτρονική τράπεζα επαγγελματικού προσανατολισμού e-ΠάμεΠανεπιστήμιο.

 

Σπύρος Μιχαλούλης,
σύμβουλος Σταδιοδρομίας
Τηλ. 210-6778.777
URL: www.orientum.gr
e-mail: info@orientum.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass