ΠΥΞΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Τμήμα Μηχανικών Βιοϊατρικής

Δημοσίευση: 19 Ιουν 2022 17:44

Η Βιοϊατρική Τεχνολογία αποτελεί αυτοτελές επιστημονικό αντικείμενο βασισμένο στον συνδυασμό των Θετικών Επιστημών και των Επιστημών των Μηχανικών με τις Επιστήμες Υγείας.

Το Τμήμα Μηχανικών Βιοϊατρικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής αναπτύσσει επιστημονική (εκπαιδευτική και ερευνητική) δραστηριότητα στο διεθνώς καθιερωμένο και ταχέως εξελισσόμενο πεδίο της Βιοϊατρικής Μηχανικής. Το Τμήμα ασχολείται με θεωρητικά και εφαρμοσμένα τεχνολογικά γνωστικά αντικείμενα που συνθέτουν τον διεπιστημονικό κλάδο της Βιοϊατρικής τεχνολογίας.

 

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Με το πεδίο της Βιοϊατρικής Μηχανικής συνδέεται το επάγγελμα του Μηχανικού Βιοϊατρικής, το οποίο ασκούν οι πτυχιούχοι του Τμήματος. Οι απόφοιτοι απασχολούνται στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα με τη μελέτη, τη σχεδίαση, την κατασκευή, τον έλεγχο, τη συντήρηση και τη διακίνηση ιατροτεχνολογικών προϊόντων, επιστημονικών οργάνων και μηχανημάτων, καθώς και με την ανάπτυξη και χρήση λογισμικού για κάθε είδος εφαρμογής στις Βιοεπιστήμες και τις Επιστήμες Υγείας. Ο Μηχανικός Βιοϊατρικής πρέπει να έχει γνώση των προδιαγραφών, των κανόνων και των κανονισμών ασφαλείας και ποιότητας στις Υπηρεσίας Υγείας.
Στους οργανισμούς των δημόσιων νοσοκομείων προβλέπονται θέσεις Μηχανικών Βιοϊατρικής, ενώ μεγάλη είναι η ζήτηση από εταιρείες ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Η διεύθυνση Βιοϊατρικής του Υπουργείου Υγείας έχει προτείνει την ενίσχυση του ρόλου των αντίστοιχων Τμημάτων στα Νοσοκομεία.
Τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων του τμήματος Μηχανικών Βιοϊατρικής Τεχνολογίας, καθορίζονται με τα ΠΔ 388/1989, ΦΕΚ 169/16-6-1989 και ΠΔ 345 Άρθρο 3, ΦΕΚ 158/14-6-1989. Οι απόφοιτοι του Τμήματος μπορούν να ασκούν την κάτωθι επαγγελματική δραστηριότητα:
- Από την ημερομηνία κτήσης του πτυχίου, με βάση τις εξειδικευμένες επιστημονικές και τεχνικές γνώσεις τους, ασχολούνται στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, είτε αυτοδύναμα είτε σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες, με τη μελέτη, έρευνα και εφαρμογή της τεχνολογίας πάνω σε σύγχρονους και ειδικούς τομείς των ιατρικών οργάνων με τη διαδικασία παραγωγής ιατρικών οργάνων και λεπτομηχανισμών, καθώς και την εμπορία, τη συντήρηση, την επισκευή και τη θέση σε ετοιμότητα λειτουργίας αυτών με τη συνεργασία ενδεχομένως και άλλων ειδικών επιστημόνων (ιατρών, ακτινοφυσικών, βιοχημικών).
- Οι πτυχιούχοι του Τμήματος Μηχανικών Βιοϊατρικής Τεχνολογίας μπορούν να απασχολούνται στα παρακάτω αντικείμενα:
- Παραγωγή ή εμπορία πάσης φύσεως ιατρικών οργάνων και λεπτομηχανισμών.
- Επισκευή, συντήρηση, ανακατασκευή ιατρικών μηχανημάτων, οργάνων, συσκευών βιοτεχνολογικού ενδιαφέροντος, καθώς και λεπτομηχανισμών.
- Εξασφάλιση στον τομέα των Νοσοκομείων, σε συνεργασία ίσως με άλλους ειδικούς επιστήμονες, όπως ιατρούς, ακτινοφυσικούς, βιοχημικούς, της ετοιμότητας προς χρήση των συσκευών και οργάνων με τη φροντίδα τους για συντήρηση, επισκευή, ελέγχους.
- Συμμετοχή στην αξιολόγηση προσφορών για την προμήθεια ιατρικών οργάνων και εξοπλισμού.
- Εκπόνηση και επίβλεψη ή συμμετοχή στην εκπόνηση μελετών για την ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία μονάδων παραγωγής ιατρικών οργάνων και εξοπλισμού.
- Εξειδικευμένες εργασίες εγκαταστάσεως και θέσεως σε λειτουργία ιατρικών οργάνων και εξοπλισμού εργαστηρίων και τμημάτων Νοσοκομείων (χειρουργεία, ακτινολογικά κ.λπ.) για τις οποίες εγγράφονται στο Μητρώο Εμπειρίας Κατασκευαστών (Μ.Ε.Κ.).
- Πραγματοποίηση, ως στελέχη του Δημοσίου, ελέγχων σε αντίστοιχες βιομηχανίες και βιοτεχνίες, καθώς και ιδιωτικά εργαστήρια και ιατρεία για την χορήγηση σχετικής άδειας λειτουργίας.
- Κάθε άλλη επαγγελματική δραστηριότητα, που εμφανίζεται στο αντικείμενο της ειδικότητάς τους με την εξέλιξη της τεχνολογίας, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις της κάθε φορά ισχύουσας νομοθεσίας.
Σύμφωνα με την προκήρυξη 2ΓΕ/2019 οι απόφοιτοι του Τμήματος Μηχανικών Βιοϊατρικής Τεχνολογίας ΤΕΙ (από όπου προήλθε το εν λόγω τμήμα) εντάσσονται στον Κλάδο ΠΕ 84 Ηλεκτρονικών και μπορούν να πάρουν μέρος σε διαγωνισμούς του Α.Σ.Ε.Π. για διδασκαλία σχετικών μαθημάτων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν, επιπλέον, το πτυχίο της ΑΣΠΑΙΤΕ (πρώην ΠΑΤΕΣ/ΣΕΛΕΤΕ).
Ολόκληρη την ανάλυση του Τμήματος μπορείτε να τη βρείτε στο βιβλίο «Πάμε… Πανεπιστήμιο 2022» και την ηλεκτρονική τράπεζα επαγγελματικού προσανατολισμού e-ΠάμεΠανεπιστήμιο.

 

Σπύρος Μιχαλούλης,
σύμβουλος Σταδιοδρομίας
Τηλ. 210-677.8777
URL: www.orientum.gr
e-mail: info@orientum.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass