Τμήματα-«φροντιστήρια»

ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΟΥΣ ΕΙΣΑΚΤΕΟΥΣ 25 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΛΟΓΩ ΜΕΙΩΜΕΝΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ *ΦΙΛΗΣ: ΕΚΤΟΣ ΑΕΙ ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ

Δημοσίευση: 30 Ιουλ 2022 9:15

ΑΘΗΝΑ
Εικοσιπέντε τμήματα με εισακτέους κάτω των 20 ατόμων και 13 με εισακτέους κάτω των 10 ατόμων έχουν φέτος τα Ανώτατα Ιδρύματα της χώρας, με βάση τα όσα ανακοινώθηκαν για τις Πανελλαδικές.


Τμήματα με παραδοσιακά μειωμένο ενδιαφέρον ή χαμηλόβαθμους πρωτοετείς στο παρελθόν αποτελούν μεταξύ αυτών σε μεγάλα ποσοστά τα Τμήματα Δασολογίας (θλιβερή διαπίστωση σε μια χώρα με σταθερά αυξημένες ανάγκες στον τομέα, αλλά χωρίς την υποστήριξη της Πολιτείας στην επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων τους), και τα Τμήματα των Γαλλικών ή Ιταλικών Φιλολογιών.
Τμήματα Υδατοκαλλιέργειας, Μηχανικών Ορυκτών Πόρων, Βιβλιοθηκονομίας και Αρχειονομίας είναι επίσης στην ίδια κατηγορία, ανασύροντας για μια ακόμα φορά στην εκπαιδευτική επικαιρότητα τη συζήτηση για το θέμα της χωροταξικής αναδιάρθρωσης των ΑΕΙ.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι το Υπουργείο Παιδείας είχε ζητήσει στη διάρκεια της φετινής χρονιάς από τα πανεπιστήμια της χώρας να κάνουν προτάσεις για συγχωνεύσεις, κλείσιμο ή μετονομασίες των τμημάτων τους, αλλά (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) έλαβε προτάσεις μέχρι και για …ιδρύσεις νέων τμημάτων.
Έτσι φέτος, το Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος στο Καρπενήσι είχε 7 εισακτέους, το Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος Φυσικών Πόρων Ορεστιάδας, 5 εισακτέους, το Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Θεσσαλονίκης 7 και το Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας του ίδιου Ιδρύματος 6, το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος Δράμας 3 εισακτέους, το Τμήμα Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής στις Σέρρες 2, το Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσικολογίας στην Κέρκυρα 9, το Τμήμα Περιβάλλοντος στη Ζάκυνθο 4, όπως και το Τμήμα Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών στο Μεσολόγγι. Το Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων στην Κοζάνη θα έχει 7 εισακτέους και των Συστημάτων Ενέργειας στην Λάρισα 7.
Και το εντυπωσιακό: Η Νοσηλευτική στο Διδυμότειχο με …0 εισακτέους.
Κατά τα άλλα, φέτος είχαμε πτώση των βάσεων στο 1 Επιστημονικό Πεδίο (των Ανθρωπιστικών Επιστημών), το 2ο (Θετικών Επιστημών) και συγκρατημένα το 3ο (των Επιστημών Υγείας), αλλά και η άνοδο αρκετών τμημάτων (αλλά όχι των περιζήτητων που σημείωσαν επίσης σημαντική πτώση) του 4ου Επιστημονικού Πεδίου της Οικονομίας και Πληροφορικής.
Πάντως, τη μεγαλύτερη πτώση μορίων είχε φέτος το Τμήμα Φυσικής του Ηρακλείου -2.237. Τη μεγαλύτερη άνοδο είχε το Τμήμα Μαθηματικών των Ιωαννίνων που ανέβηκε στα 12.305 μόρια φέτος (+2.948 μόρια σε σχέση με πέρυσι).

ΦΙΛΗΣ: ΕΚΤΟΣ ΑΕΙ ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ
«Τη βία του αποκλεισμού από την Ανώτατη Εκπαίδευση γνώρισαν 40.000 περίπου υποψήφιοι τα δύο χρόνια εφαρμογής της ΕΒΕ από την κυβέρνηση της ΝΔ», υπογραμμίζει σε δήλωσή του ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Νίκος Φίλης, επισημαίνοντας ότι «φέτος έμειναν εκτός Πανεπιστημίων 1 στους 3 υποψήφιους από τα Γενικά Λύκεια και 2 στους 3 από τα ΕΠΑΛ».
«Θυσία στον βωμό του Μινώταυρου της νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας», σχολιάζει, ενώ προσθέτει πως αυτό συμβαίνει «μάλιστα σε συνθήκες πανδημίας και οικονομικής φτωχοποίησης, που έχουν δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα στα παιδιά και στις οικογένειες».
«Αυτές τις συνθήκες διάλεξαν ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Κεραμέως για να αποκαλύψουν το αποτρόπαιο πρόσωπο της ταξικής αντικοινωνικής και αντιεκπαιδευτικής πολιτικής τους. Από 80.000 περίπου που έμπαιναν στα Πανεπιστήμια όλα τα προηγούμενα χρόνια στους 60.000 πέρυσι και φέτος. Δυνητική πελατεία 20.000 παιδιά κάθε χρόνο για τα ιδιωτικά Κολλέγια και για Πανεπιστήμια του εξωτερικού», τονίζει και καταλήγει:
«Αυτές τις νεοφιλελεύθερες και καταστροφικές αντιμεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση θα καταδικάσει με τον πιο σαφή και αποφασιστικό τρόπο ο ελληνικός λαός στις εκλογές που έρχονται, μαζί με το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής της ΝΔ».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass