ΖΕΤΤΑ ΜΑΚΡΗ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ Μ.Ν. ΡΑΠΤΟΥ

«Δεν έχω εμμονή, ούτε διάθεση να κλείνω σχολεία»

«ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΟΛΥΤΗ ΠΡΟΣΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ» - «ΕΑΝ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΟΥΝ ΟΣΑ ΑΠΑΙΤΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΘΑ ΠΑΩ ΣΤΟΝ ΑΓΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ» -Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΣΤΟΝ ΒΟΛΟ ΜΙΛΗΣΕ ΧΘΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΑ - «ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΑΝ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΠΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΣΥΡΙΖΑ» - «Η ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΜΟΥ ΔΕΝ ΜΟΥ ΕΠΕΤΡΕΠΕ ΝΑ ΘΕΣΩ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ» ΑΝΕΦΕΡΕ

Δημοσίευση: 16 Νοε 2022 17:00

Το θέμα των Εκπαιδευτηρίων Μ.Ν. Ράπτου μονοπώλησε τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στον Βόλο η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, που παρουσίασε στους δημοσιογράφους με κάθε λεπτομέρεια το πώς οδηγήθηκε στην απόφαση να ανακαλέσει την άδεια λειτουργία τους, τονίζοντας επανειλημμένα ότι προτεραιότητα είναι η ασφάλεια των μαθητών και μαθητριών και ξεκαθάρισε ότι η νομιμότητα είναι μονόδρομος και αφορά όλους, επιρρίπτοντας ευθύνες στη διοίκηση των Εκπαιδευτηρίων για την αμέλειά τους… «αμέλεια που, όπως είπε, επιδεικνύουν από το 2016».


Την ίδια ώρα ξεκαθάρισε, απαντώντας σε ερώτηση της «Ε», ότι η ίδια δεν έχει καμία απολύτως πρόθεση και εμμονή να κλείνει σχολεία, αλλά εφαρμόζει πιστά τον νόμο και μάλιστα δήλωσε πως στην περίπτωση που η ιδιοκτησία των Εκπαιδευτηρίων προσκομίσει τα απαιτούμενα έγγραφα που θα καλύπτουν τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος από τη νέα σχολική χρονιά, η ίδια θα παραστεί στον αγιασμό είτε βρίσκεται στην πολιτική είτε όχι.
«Δεν υπάρχει ούτε εμμονή ούτε διάθεση να κλείνω σχολεία. Υπάρχει απόλυτη προσήλωση στο τι ορίζει ο νόμος. Εμένα η δική μου συνείδηση δεν μου επέτρεπε να θέσω σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα παιδιού, επειδή θα έκανα ότι δεν καταλάβαινα τις ελλείψεις που ο αρμόδιος φορέας μου υπέδειξε.
Η διάθεσή μου είναι να λειτουργούν τα σχολεία. Δεν είμαι ιδεολογικά απέναντι στα ιδιωτικά σχολεία. Εγώ τελείωσα ιδιωτικό, τα παιδιά μου δημόσιο.
Είμαι ιδεολογικά απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια γίνεται να λειτουργήσουν παράνομα, ημινόμιμα ή με ψευτιές» δήλωσε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων.
Αναλυτικότερα, στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε στα γραφεία της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, η Υφυπουργός θέλησε να ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με το τι συμβαίνει με τα Εκπαιδευτήρια Μ.Ν. Ράπτου, ένα ζήτημα που απασχολεί έντονα την κοινωνία της Λάρισας το τελευταίο διάστημα.
Αρχικά ξεκαθάρισε πως το σχολείο λειτουργεί τώρα με προσωρινή δικαστική απόφαση και όχι με άδεια του Υπουργείου -η ανάκληση της οποίας ισχύει- μέχρι η δικαιοσύνη να αποφανθεί οριστικά επί του θέματος.
Περιγράφοντας το ιστορικό που οδήγησε στην ανάκληση της άδειάς τους, η κ. Μακρή σημείωσε τα εξής:
«Τα Εκπαιδευτήρια Μ.Ν. Ράπτου ιδρύθηκαν το 2013 με απόφαση της ιδιοκτησίας, όπως προέβλεπε τότε ο νόμος και η άδεια περιελάμβανε 12 αίθουσες του Δημοτικού και 3 του Λυκείου.
Σήμερα το Δημοτικό λειτουργεί με 22 αίθουσες και το Λύκειο με 11 αίθουσες. Όπως όλες οι άδειες παρατάθηκε και υποχρέωση ήταν να υποβληθούν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά μέχρι 31 Ιουλίου του 2016.
Τα δικαιολογητικά αυτά ελέγχονται από τον ΕΟΠΠΕΠ που είναι ο τεχνικός μας βραχίονας και ο μόνος φορέας που κατά τον νόμο το Υπουργείο Παιδείας λαμβάνει υπόψη όταν εγκρίνει, ανακαλεί ή απορρίπτει την άδεια.
Υπάρχει σχετικός νόμος που αναφέρει ρητά ότι εάν εκπροθέσμως κατατεθούν δικαιολογητικά, αυτό και μόνο ανακαλεί την άδεια. Ο ΕΟΠΠΕΠ έχει εκφράσει τρεις φορές αρνητική γνώμη για τη λειτουργία των Εκπαιδευτηρίων.
Η πρώτη ήταν στις 17/1/17, η δεύτερη στις 20/9/19 και η τρίτη στις 12/7/22, που οδήγησε στην ανάκληση της άδειας λειτουργίας των Εκπαιδευτηρίων.
Πριν υποβάλλει την εισήγησή του είχε ζητήσει συμπληρωματικά στοιχεία από τα Εκπαιδευτήρια και επιτόπιο έλεγχο.
Ο ΕΟΠΠΕΠ ζήτησε δύο φορές επιτόπιο έλεγχο, ενώ υπάρχει και γραπτή απάντηση ότι δεν επιθυμούν αυτόν τον έλεγχο με διάφορες προφάσεις. Ο ΕΟΠΠΕΠ με έγγραφο ενημέρωσε ότι στις 3/12/21 θα κάνει επιτόπιο έλεγχο στις 12/1/22. Ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε και διαπιστώθηκαν ελλείψεις.
Τα Εκπαιδευτήρια ζητούσαν τροποποίηση της άδειας, αύξηση των αιθουσών και κατ’ επέκταση της δυναμικότητας των μαθητών. Έχει αυθαίρετες κατασκευές, οι οποίες τον υποχρεώνουν στον φάκελό του να έχει μελέτη στατικής επάρκειας.
Η μελέτη αυτή είναι κατηγορίας 2 και τυχόν κατάρρευση έχει μεγάλες συνέπειες, είναι απαραίτητη προϋπόθεση.
Ο νόμιμος εκπρόσωπος των Εκπαιδευτηρίων κατά δήλωσή του δεν υπέβαλε μελέτη στατικής επάρκειας, αλλά υπέβαλε δελτίο δομικής τρωτότητας, το οποίο αφορά κατοικίες, διαμερίσματα και όχι εκπαιδευτήρια. Δεν υπήρχε κανένα περιθώριο για τον ΕΟΠΠΕΠ να εισηγηθεί τη διατήρηση της άδειας.
Επειδή τα Εκπαιδευτήρια προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, δόθηκε η δυνατότητα, η εντολή στον ΕΟΠΠΕΠ να εξετάσει και τα έγγραφα που υποβλήθηκαν εκπρόθεσμα μέχρι τις 22/8/2022. Τα εξέτασε και αυτά και πάλι δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές.
Προσκομίστηκε και τρίτος φάκελος, όταν ήδη ο ΕΟΠΠΕΠ είχε καταθέσει τη δική του άποψη, ο φάκελος αυτός δεν επιτρέπεται να εξεταστεί. Ένας άνθρωπος ο οποίος έχει την ευθύνη λειτουργίας των Εκπαιδευτηρίων, όταν επί 6 χρόνια δείχνει τόση αμέλεια στο να προσκομίσει τα απαραίτητα έγγραφα, αδυνατώ να πιστέψω ότι είναι επιμελής στα υπόλοιπα καθήκοντά του.
Επί έξι χρόνια όταν κάποιος δεν είναι σε θέση να προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά, υποχρεώνει τη διοίκηση να αναστείλει την άδεια».

ΑΝΟΧΗ-ΚΑΛΥΨΗ ΑΠΟ ΣΥΡΙΖΑ
Η Υφυπουργός όταν ρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν τόσα χρόνια τα Εκπαιδευτήρια να λειτουργούν χωρίς να διαθέτουν τις νόμιμες προδιαγραφές ασφάλειας, κατήγγειλε ότι τα Εκπαιδευτήρια Ράπτου λειτουργούσαν με πολιτική παρέμβαση επί Κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ.
«Εάν θεωρήθηκε από κάποιους ότι εδώ εξαντλήθηκε η αυστηρότητα του Υπουργείου, κακώς.
Αντίθετα, εδώ αποδεικνύεται ότι υπήρχε λειτουργία κατά την άποψή μου προβληματική και παράνομη, κάτι που η διοίκηση του Εκπαιδευτηρίου την εξέλαβε ως ανοχή και ως δυνατότητα αιωνίως να παραπλανά τη διοίκηση. Η εφαρμογή του νόμου για μας είναι μονόδρομος» δήλωσε, επίσης.

ΥΠΕΡΑΡΙΘΜΙΕΣ-ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΑΤΙΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ
Θέματα στατικής επάρκειας, προσβασιμότητας ΑμεΑ, πυρασφάλειας και υπεράριθμοι μαθητές/-τριες είναι μόνο μερικά από τα ζητήματα στα οποία αναφέρθηκε χθες η υφυπουργός Ζ. Μακρή και τα οποία οδήγησαν στην ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους.
 «Η απόφασή μου είναι σε ισχύ. Το σχολείο αυτήν τη στιγμή λειτουργεί χωρίς άδεια. Το σχολείο λειτουργεί, γιατί μια άλλη δικαστική απόφαση επέτρεψε να μην εκτελεστεί η απόφασή μου, μέχρι να βγει οριστική απόφαση.
Η δικαιοσύνη είναι μια ανεξάρτητη αρχή που όλοι σεβόμαστε και υπακούμε. Με τα έγγραφα που έχουν προσκομιστεί μέχρι 22/8/2022 το σχολείο δεν αδειοδοτείται.
Εάν τα μεταγενέστερα έγγραφα δείχνουν συμμόρφωση και πληρούν τις προδιαγραφές και κατατεθούν εμπρόθεσμα θα λειτουργήσει.
Δεν υπάρχει ούτε εμμονή ούτε διάθεση να κλείνω σχολείο. Υπάρχει απόλυτη προσήλωση στο τι ορίζει ο νόμος.
Εμένα η δική μου συνείδηση δεν μου επέτρεπε να θέσω σε κίνδυνο την υγεία κανενός παιδιού, επειδή θα έκανα ότι δεν καταλάβαινα τις ελλείψεις που ο αρμόδιος φορέας μου υπέδειξε» πρόσθεσε.
Για τους υπεράριθμους μαθητές και μαθήτριες δήλωσε πως «αυτήν τη στιγμή στο Δημοτικό φοιτούν 471 μαθητές/-τριες και στο Λύκειο 257 και υπηρετούν 49 εκπαιδευτικοί. Από τους 728 μαθητές/-τριες, οι 353 δεν δικαιούνται να είναι γραμμένοι στο σχολείο.
Το σχολείο δεν έκλεισε στο μέσο της σχολικής χρονιάς, αλλά η απόφαση πάρθηκε το καλοκαίρι. Ήδη είχαν γίνει οι ενέργειες για να κατανεμηθούν οι μαθητές/-τριες σε δημόσια σχολεία και το Υπουργείο προσέλαβε και επιπλέον εκπαιδευτικούς, ώστε να μην υπάρχουν κενά στις περιπτώσεις που θα απορροφηθούν».

«ΔΕΝ ΤΑΥΤΙΖΟΜΑΙ ΜΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ»
Ξεκαθαρίζοντας ότι είναι η τελευταία φορά που θα απαντήσει στα όσα κυκλοφορούν περί εμπλοκής της Μητρόπολης και επιχειρηματικών συμφερόντων, η κ. Μακρή τοποθετήθηκε επισημαίνοντας τα εξής:
«Όταν έγινε γνωστό ότι ο ΕΟΠΠΕΠ θα εισηγηθεί και πάλι αρνητικά, η Μητρόπολη με πήρε τηλέφωνο και μου ζήτησε να κρατήσω το σχολείο ανοιχτό. Όμως, τα στοιχεία δεν μου επέτρεπαν να κρατήσω το σχολείο ανοιχτό.
Όσοι με γνωρίζουν ξέρουν ότι εγώ δεν ταυτίζομαι με επιχειρηματικά συμφέροντα. Το σχολείο το έκλεισα γιατί το εισηγήθηκε ο ΕΟΠΠΕΠ. Εάν το κρατούσα ανοιχτό -παρά την αρνητική εισήγηση-, θα εξυπηρετούσα επιχειρηματικά συμφέροντα; Σαφέστατα ναι.
 Για να εξυπηρετήσω άλλα επιχειρηματικά συμφέροντα, δηλαδή άλλους ιδιοκτήτες Εκπαιδευτηρίων, θα πρέπει να υπάρχει η δική τους δυναμική τα παιδιά να τα φιλοξενήσουν. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες άδειες, τέτοιο περιθώριο δεν υπάρχει. Καμία αίτηση δεν υπάρχει από τη Λάρισα για νέα εκπαιδευτήρια και περισσότερες αίθουσες.
Ούτε καν για αύξηση δυναμικότητας των υπαρχουσών δομών. Επιχειρηματικά συμφέροντα δεν υπάρχουν σε ό,τι με αφορά και με αγγίζει. Το να κλείνει ένα εκπαιδευτήριο δεν μας χαροποιεί, εμείς θέλουμε να ανοίγουν σχολεία, αλλά να λειτουργούν με ασφάλεια».

ΚΑΤΑΝΟΩ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΑ ΤΩΝ ΓΟΝΙΩΝ
Τέλος, στο ερώτημα της «Ε» τι απαντά στους γονείς που αγωνιούν για τα παιδιά τους και αγωνίζονται να κρατήσουν τα Εκπαιδευτήρια ανοιχτά, απάντησε πως:
«Τους γονείς τους είδα, όπως και τους εκπαιδευτικούς, και τους εξήγησα. Η αγωνία των γονιών είναι δικαιολογημένη. Καταλαβαίνω ότι θα υπάρξει μια αναστάτωση με την αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.
Όταν τα βάζουμε στη ζυγαριά, ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία της ασφάλειας ή της πρόσκαιρης μεταφοράς σε ένα σχολείο; Εγώ Δημοτικό πήγα στα Γρεβενά και μετά ήρθα στον Βόλο. Από άλλη πόλη, σε άλλη πόλη.
Κατά τη γνώμη μου αυτό κάμπτεται μπροστά στην ασφάλεια των παιδιών. Καταλαβαίνω και την αγωνία των εκπαιδευτικών, καταλαβαίνω ότι επένδυσαν, έχουν συμβάσεις. Αναρωτιέμαι, όμως, και για κάτι άλλο.
«Γιατί κανείς δεν σκέφτεται ποιος είναι ο πραγματικός ένοχος, ο πραγματικός φταίχτης όλης αυτής της αναστάτωσης; Δεν είναι το Υπουργείο που εφαρμόζει τον νόμο.
Ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης δεν εφάρμοσε, δεν προέβλεψε, ώστε να είναι επαρκώς, εγκαίρως, στοιχειωδώς σύμφωνος με αυτά που ορίζει ο νόμος.
Γιατί στρέφονται οι βολές, τα πυρά εναντίον ανθρώπων που δεν έχουν ευθύνη πέραν της εφαρμογής του νόμου;
Εάν φέρει όλα όσα απαιτεί ο νόμος, εγώ θα πάω στον αγιασμό, είμαι δεν είμαι στο Υπουργείο. Εμένα η διάθεσή μου είναι να λειτουργούν τα σχολεία. Δεν είμαι ιδεολογικά απέναντι στα ιδιωτικά σχολεία.
Εγώ τελείωσα ιδιωτικό, τα παιδιά μου δημόσιο. Είμαι ιδεολογικά απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια γίνεται να λειτουργήσουν παράνομα ή ημινόμιμα με ψευτιές».

ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Τέλος, η Υφυπουργός έθεσε ένα ακόμα στοιχείο όσον αφορά την ανάκληση της άδειας λειτουργίας του Βρεφονηπιακού Σταθμού από τον Δήμο Λαρισαίων:
«Ο Παιδικός Σταθμός στεγαζόταν στον ίδιο χώρο που στεγάζεται το Δημοτικό Σχολείο και έκλεισε για τους ίδιους λόγους που το κλείσαμε και εμείς.
Για λόγους ασφάλειας, αλλά κανείς δεν αντέδρασε».

Της Νατάσας Πολυγένη
Φωτ.: Κ. Τσιάντζος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass