Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών

Δημοσίευση: 04 Δεκ 2022 17:31

Το Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου έχει ως αποστολή την παροχή εκπαίδευσης υψηλής στάθμης στα γνωστικά αντικείμενα του Ηλεκτρονικού Μηχανικού, καθώς και την προαγωγή της επιστήμης και της τεχνολογίας μέσω βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας. Εντάσσει την εκπαιδευτική αποστολή του στα πλαίσια διαχρονικής προσπάθειας αναμόρφωσης, αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του προγράμματος σπουδών του και του προσφερόμενου εκπαιδευτικού έργου και εναρμόνισής τους με την τρέχουσα πραγματικότητα, όπως αυτή διαμορφώνεται στο ακαδημαϊκό, τεχνολογικό, επιστημονικό, ερευνητικό, επαγγελματικό και πολιτισμικό πεδίο.ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Με την ολοκλήρωση των σπουδών τους οι πτυχιούχοι Ηλεκτρονικοί Μηχανικοί Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, διαθέτουν τις γνώσεις και την πρακτική εμπειρία ώστε να μπορούν να δραστηριοποιηθούν είτε αυτοδύναμα είτε σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες και τεχνολόγους στα παρακάτω αντικείμενα:
* Αναλογικά/ψηφιακά ηλεκτρονικά εξαρτήματα, διατάξεις, συστήματα και όργανα μέτρησης.
* Τηλεπικοινωνίες εν γένει καθώς και επικοινωνία ψηφιακών δεδομένων.
* Ηλεκτρονικά Ισχύος, Βιομηχανικά ηλεκτρονικά και αυτοματισμοί, Συστήματα Αυτομάτου Ελέγχου, Μηχατρονικά Συστήματα.
* Οπτικοακουστικά συστήματα και εγκαταστάσεις, Ραδιοτηλεόραση, Επεξεργασία Ήχου και Εικόνας/Πολυμέσα.
* Τεχνολογία ηλεκτρονικών υπολογιστών, Δίκτυα υπολογιστών, Διαδίκτυο και υπηρεσίες πληροφορικής, Εφαρμογές Τηλεματικής.
* Αισθητήρια, μετρήσεις και συστήματα συλλογής δεδομένων, Ψηφιακή επεξεργασία δεδομένων.
* Μικροηλεκτρονική, Ολοκληρωμένα Κυκλώματα και Δομές υλικού (hardware).
* Βιοϊατρικά ηλεκτρονικά, βιοϊατρική τεχνολογία και επεξεργασία βιοϊατρικών σημάτων.
* Συστήματα προστασίας και πυρασφάλειας, Ηλεκτρομαγνητική συμβατότητα, Συστήματα διασφάλισης ποιότητας.
* Ηλεκτρονικά συστήματα τεχνολογιών περιβάλλοντος, Ηλεκτρονικά συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών καθορίζονται στο Π.Δ. 346/8-6-89 (Φ.Ε.Κ. 158/14-6-89/τ.Α) ως εξής:
Οι πτυχιούχοι του τμήματος, με βάση τις εξειδικευμένες επιστημονικές και τεχνικές γνώσεις τους, ασχολούνται είτε αυτοδύναμα είτε σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες με τη μελέτη, έρευνα και εφαρμογή της τεχνολογίας, πάνω σε σύγχρονους και ειδικούς τομείς της ηλεκτρονικής στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα. Ειδικότερα απασχολούνται:
* Σε βιοτεχνίες, βιομηχανίες και επιχειρήσεις που έχουν ως αντικείμενο την παραγωγή ηλεκτρονικών στοιχείων, διατάξεων, συσκευών και συστημάτων για την παραγωγή άλλων προϊόντων ή την παροχή υπηρεσιών προς αυτές και προς τρίτους.
* Έχουν δικαίωμα εκπόνησης μελέτης, επίβλεψης, κατασκευής, συναρμολόγησης, συντήρησης, εγκατάστασης, χειρισμών, ελέγχου λειτουργίας και μετατροπής ηλεκτρονικού στοιχείου, διατάξεως συσκευής και συστημάτων των τομέων: τηλεπικοινωνιών, οπτικοακουστικών, ραδιοτηλεόρασης, προστασίας και πυρασφάλειας, οργάνων μέτρησης και ηλεκτρονικών ισχύος, καθώς επίσης αυτόματου ελέγχου.
Επίσης, έχουν δικαίωμα εκπόνησης μελέτης Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και ιατρικών οργάνων σε συνεργασία με τεχνικούς των αντίστοιχων ειδικοτήτων. Τα παραπάνω δικαιώματα ασκούνται, είτε τα συστήματα αυτά είναι αμιγή ηλεκτρονικά είτε μικτά με ηλεκτρολογική, είτε μηχανολογικά ως προς το ηλεκτρονικό μέρος αυτών.
* Ιδρύουν και διευθύνουν ηλεκτρονικά εργαστήρια.
Πιο συγκεκριμένα, μπορούν να ασχοληθούν με:
* Μελέτη.
* Κατασκευή.
* Συναρμολόγηση συσκευής.
* Εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος.
* Επίβλεψη εγκατάστασης.
* Συντήρηση ηλεκτρονικής συσκευής.
* Συντήρηση εγκατάστασης ηλεκτρονικού συστήματος.
* Επίβλεψη λειτουργίας εγκατάστασης.
* Χειρισμό.
* Μετατροπή.
Τέλος, οι απόφοιτοι των τμημάτων εντάσσονται στον Κλάδο ΠΕ 84 Ηλεκτρονικών και μπορούν να πάρουν μέρος σε διαγωνισμούς του Α.Σ.Ε.Π. για διδασκαλία σχετικών μαθημάτων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Μέχρι τη στιγμή που γραφόταν το βιβλίο, Νοέμβριος 2022, δεν είχε ανακοινωθεί νέο Προεδρικό Διάταγμα που να ορίζει τα νέα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων. Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του τμήματος αναφέρεται ότι σύμφωνα με όσα ορίζει το άρθρο 66 του Ν. 4610/2019 (ΦΕΚ 70/τ.Α/7-5-2019), έχουν κάνει τις διαδικασίες που απαιτούνται, και περιμένουν από την πολιτεία να συγκροτήσει την οικεία Επιτροπή, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αντιστοίχιση του διπλώματος τους με τα πτυχία των Τμημάτων που ήδη έχουν τα επαγγελματικά δικαιώματα του Ηλεκτρονικού Μηχανικού, όπως αυτά περιγράφονται στο ΠΔ 99/2018 (ΦΕΚ 187/τ.Α/5-11-2018) «Ρύθμιση του επαγγέλματος του μηχανικού με καθορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων για κάθε ειδικότητα».
Ολόκληρη την ανάλυση του τμήματος μπορείτε να τη βρείτε στην ηλεκτρονική τράπεζα επαγγελματικού προσανατολισμού e-ΠάμεΠανεπιστήμιο»


Σπύρος Μιχαλούλης,
Σύμβουλος Σταδιοδρομίας
Τηλ. 210-6778777
URL: www.orientum.gr
e-mail: info@orientum.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass