ΠΥΞΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Τμήματα Ψυχολογίας

Δημοσίευση: 12 Φεβ 2023 17:38

Τα Τμήματα Ψυχολογίας ασχολούνται με το γνωστικό πεδίο της Ψυχολογίας σε όλες τις κατευθύνσεις της. Βασικό αντικείμενό της είναι η ερμηνεία της ανθρώπινης συμπεριφοράς και η συμβολή της στην αντιμετώπιση των ψυχολογικών προβλημάτων του σύγχρονου ανθρώπου. Στόχος των Τμημάτων είναι η καλλιέργεια και η προαγωγή της έρευνας, της διδασκαλίας και των πρακτικών εφαρμογών της επιστήμης της Ψυχολογίας.


ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Οι απόφοιτοι του Τμήματος Ψυχολογίας έχουν το δικαίωμα να λάβουν Άδεια Άσκησης του Επαγγέλματος κατόπιν αιτήσεώς τους στις Διευθύνσεις Επαγγελμάτων Υγείας της Περιφέρειας που ανήκει ο αιτών (Ν. 991/79, Ν. 2646/98. Ν.3919/11 ΦΕΚ32). Η άδεια άσκησης επαγγέλματος κατοχυρώνει τον δικαιούχο στη νόμιμη άσκηση του επαγγέλματος του γενικού ψυχολόγου, ο οποίος απασχολείται στους τομείς της Παιδείας, Πρόνοιας, Υγείας, Απονομής Δικαιοσύνης, Επικοινωνίας, καθώς και σε φορείς της Πολιτικής και Οικονομικής ζωής της χώρας. Ωστόσο, πρέπει να διευκρινισθεί ότι για την απόκτηση της ειδικότητας στους κλάδους της Ψυχολογίας η μεταπτυχιακή εκπαίδευση είναι απαραίτητη. Οι πτυχιούχοι των Τμημάτων Ψυχολογίας μπορούν να απασχοληθούν στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, σε θέσεις όπως:
* Σε υπηρεσίες των Υπουργείων Υγείας, Παιδείας, Εργασίας που παρέχουν ψυχολογική υποστήριξη σε διάφορες ομάδες ατόμων.
* Σε ΚΕΣΥ (Κέντρα Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης)-πρώην ΚΕΔΔΥ.
* Σε σχολές, οικοτροφεία, κέντρα αποκατάστασης αναπήρων και προγράμματα αλφαβητισμού.
* Σε ψυχιατρικές κλινικές νοσοκομείων ή σε ιδιωτικές κλινικές.
* Σε γραφεία παροχής ψυχολογικών συμβουλών και σε συμβουλευτικά κέντρα, ιδιωτικά ή δημόσια.
* Σε επιχειρήσεις, ως εργασιακοί ψυχολόγοι.
* Σε ερευνητικά κέντρα.
* Σε Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς.
* Σε δομές ψυχικής υγείας, π.χ. σε κέντρα που υποδέχονται άτομα που πάσχουν από τη Νόσο Αλτσχάιμερ.
* Σε σχολεία ως σχολικοί ψυχολόγοι. Ο σχολικός ψυχολόγος αναλαμβάνει το έργο της παροχής ατομικής και ομαδικής συμβουλευτικής εκπαιδευομένων με στόχο την υποστήριξή τους, προκειμένου να ανταποκριθούν στην εκπαιδευτική διαδικασία και σε θέματα που αφορούν στην προσωπική και κοινωνική τους ανάπτυξη.
* Ως ελεύθεροι επαγγελματίες σε δικό τους γραφείο, συμβουλευτικό κέντρο κ.ά.
Παρακάτω καταγράφουμε τα τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντα των Ψυχολόγων Κλάδου Π.Ε. 23, στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Γενικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, ως ειδικό βοηθητικό προσωπικό, όπως αυτά ορίζονται στο ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 3032, Τεύχος Β’, 4-9-2017. Σύμφωνα με αυτό, ο Ψυχολόγος φροντίζει για την εφαρμογή των αρχών της επιστήμης Ψυχολογίας στην εκπαίδευση και προάγει την ψυχοσυναισθηματική, κοινωνική και γνωστική ανάπτυξη των μαθητών, τη συναισθηματική ισορροπία και την ενδυνάμωση όλων των εμπλεκομένων στην εκπαιδευτική διαδικασία. Ο ρόλος του είναι συμβουλευτικός, υποστηρικτικός και θεραπευτικός προς τους μαθητές, τις οικογένειές τους και το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου.
Οι απόφοιτοι των Τμημάτων Ψυχολογίας μπορούν να απασχοληθούν στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας ως σχολικοί ψυχολόγοι.Ολόκληρη την ανάλυση του Τμήματος μπορείτε να τη βρείτε στην ηλεκτρονική τράπεζα επαγγελματικού προσανατολισμού e-ΠάμεΠανεπιστήμιο.

Σπύρος Μιχαλούλης, σύμβουλος Σταδιοδρομίας
Τηλ. 210-677.8777, URL: www.orientum.gr
e-mail: info@orientum.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass