«Η αξιολόγηση διαλύει το δημόσιο σχολείο»

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ

Δημοσίευση: 19 Φεβ 2023 13:10

Το θέμα της αξιολόγησης των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών απασχόλησε τη χθεσινή εκδήλωση-συζήτηση που πραγματοποίησαν οι Αγωνιστικές Παρεμβάσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο Λάρισας, με προσκεκλημένους ομιλητές τον καθηγητή και πρόεδρο του ΑΠΘ Περικλή Παυλίδη, τη φιλόλογο Σοφία Στεφανίδου και τον δάσκαλο-πρόεδρο Α’ ΣΕΠΕ Αθηνών Δημήτρη Μαριόλη.


Για υπονόμευση επί της ουσίας της δημόσιας εκπαίδευσης έκανε λόγο ο κ. Παυλίδης κατά την τοποθέτησή του, αφού, όπως τόνισε, η αξιολόγηση τόσο των σχολείων όσο και των εκπαιδευτικών δεν είναι ένα αυτόνομο μέτρο βελτίωσης του έργου των εκπαιδευτικών, αλλά είναι συνυφασμένη με μια ευρύτερη στρατηγική που οδηγεί σε ένα αυτόνομο σχολείο που στο τέλος θα αναζητά πόρους για να μπορέσει να λειτουργήσει. «Στόχος της νεοφιλελεύθερης πολιτικής στην εκπαίδευση είναι ένα σχολείο ταξικό και η εφαρμογή της θα οδηγήσει στην ενοχοποίηση των εκπαιδευτικών που θα χρεωθούν τα συσσωρευμένα προβλήματα της εκπαίδευσης και στην περαιτέρω υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου. Αγγλοσαξονικές, νεοφιλελεύθερες πρακτικές, με αμφίβολα έως καταστροφικά αποτελέσματα εκεί όπου πρωτοεφαρμόστηκαν εισάγονται σε πολλές χώρες του πλανήτη για να υπονομεύσουν και να αποδομήσουν ό,τι έχει απομείνει από τα δημιουργηθέντα σε μια προγενέστερη εποχή μαζικά δημόσια εκπαιδευτικά συστήματα».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Μαριόλης, ο οποίος τόνισε ότι η Κυβέρνηση επιμένει στην προώθηση αντιεκπαιδευτικών μέτρων με στόχο την όρθωση περισσότερων εμποδίων σε εκπαιδευτικούς και μαθητές. «Η αξιολόγηση που οραματίζεται η Κεραμέως δεν θα βελτιώσει τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς. Αρκεί να δούμε τι έχει συμβεί στις χώρες όπου εφαρμόστηκαν αυτά τα συστήματα. Τα σχολεία χωρίστηκαν σε καλά και κακά, παρατηρούνται υψηλά ποσοστά σχολικής αποτυχίας και υψηλά ποσοστά παραιτήσεων εκπαιδευτικών. Η ΝΔ συνδέει την αξιολόγηση με την παραπαιδεία είναι γνωστό ότι τα φροντιστήρια ανθούν όσο οι εξετάσεις πολλαπλασιάζονται. Εάν η Κυβέρνηση ήθελε να στηρίξει τη δημόσια εκπαίδευση θα προχωρούσε σε μαζικούς διορισμούς, δεν θα άφηνε παιδιά χωρίς παράλληλη στήριξη, θα έσπαγε τα υπερπληθή τμήματα και θα κατασκεύαζε σύγχρονα σχολεία. Η επιστροφή στον επιθεωρητισμό οδηγεί σε υποδούλωση. Ο αγώνας μας θα είναι διαρκείας για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου και των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η φιλόλογος κ. Στεφανίδου παρουσίασε τα αποτελέσματα των χωρών που έχουν εφαρμόσει συστήματα αξιολόγησης, τονίζοντας ότι σχεδόν στο 90% τα δημόσια σχολεία έχουν διαλυθεί, είναι υποχρηματοδοτούμενα, το ποσοστό των μαθητών που εγκαταλείπει το σχολείο είναι πάνω από 50%, σημειώνονται μαζικές παραιτήσεις εκπαιδευτικών και γίνονται προσλήψεις ανθρώπων που έχουν παρακολουθήσει σύντομους κύκλους κατάρτισης, ενώ όσοι εκπαιδευτικοί έχουν απομείνει υποφέρουν από εργασιακή εξουθένωση. «Γιατί γίνονται όλα αυτά; Δεν πρόκειται για κάποια ιδεολογική εμμονή της ΝΔ, το βλέπουμε και σε χώρες με άλλο πολιτικό πρόσημο. Στόχος είναι η παιδεία να γίνει παιδεία κερδοφορίας, να στηριχτεί η βιομηχανία των τεστ, να κλείσει η στρόφιγγα της κρατικής χρηματοδότησης στα σχολεία και στο τέλος να εξαναγκαστούν όλοι να αποκτούν δεξιότητες και όχι γενική μόρφωση» πρόσθεσε.

ΝΑΤΑΣΑ ΠΟΛΥΓΕΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass