Μάθημα σε εικονική πραγματικότητα

Δημοσίευση: 22 Σεπ 2015 14:43

 

 

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, συμμετέχει στην ανάπτυξη εικονικού περιβάλλοντος πόλης μέσα από το οποίο μαθητές και φοιτητές μπορούν να αναπτύσσουν δεξιότητες σε θετικές επιστήμες, μαθηματικά, και τεχνολογία.

Το ερευνητικό σχέδιο «eCity: VirtualCityEnvironmentforEngineeringProblem-basedLearning(http://eCity-project.eu) χρηματοδοτείται με την υποστήριξη του προγράμματος Δια Βίου Μάθησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Συντονιστής του σχεδίου είναι το Instituto Superior de Engehariado Porto της Πορτογαλίας ενώ συμμετέχουν, εκτός από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, οργανισμοί από την Ιταλία, Ισπανία, και Τουρκία.

Το ερευνητικό σχέδιο στοχεύει στην αντιμετώπιση δυσκολιών που αντιμετωπίζουν σε Ευρωπαϊκό επίπεδο στις θετικές επιστήμες οι μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως δείχνουν οι έρευνες PISA και TIMMS που καταγράφουν κάθε 2 χρόνια το «τι γνωρίζουν και τι μπορούν να κάνουν» οι μαθητές. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μαθητές συχνά τους αποθαρρύνουν από το να επιδιώξουν μια καριέρα μηχανικού.

Ακόμη όμως και αν αποφασίσουν να σπουδάσουν σε πολυτεχνικές σχολές πολλοί εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις στις θετικές επιστήμες ακόμη και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Αυτό δεν οφείλεται σε περιορισμένες ικανότητες των μαθητών. Η σημερινή γενιά του διαδικτύου (netgeneration) είναι «ψηφιακά εγγράμματη», απορροφά πληροφορία σε μικρότερες δόσεις, απαιτεί άμεση ανατροφοδότηση, αναζητά δια δραστικές μεθόδους μάθησης, ενώ επιδιώκει την ενεργή συμμετοχή στη μάθηση.

Η μάθηση μέσω προβλημάτων είναι μια ενεργή παιδαγωγική μέθοδος με κέντρο το μαθητή που ενθαρρύνει την επίλυση ασκήσεων βασισμένων στην πραγματική ζωή.

Η ερευνητική δράση αναπτύσσει ένα εικονικό περιβάλλον ψηφιακής πόλης που ενσωματώνει την προβληματο-κεντρική μάθηση μέσω δραστηριοτήτων που αναπτύσσουν σταδιακά γνώση σε πολλαπλά επιστημονικά αντικείμενα. Το εικονικό περιβάλλον απευθύνεται τόσο σε φοιτητές όσο και σε μαθητές που συνεργάζονται σε ομάδες στις οποίες οι πρώτοι καθοδηγούν τους δεύτερους κατά τη διαδικασία επίλυσης.

Επιστημονικός υπεύθυνος του σχεδίου είναι ο κ. Ηλίας Χούστης, ομότιμος καθηγητής, ενώ στην ομάδα υλοποίησης συμμετέχουν οι κ.κ. Χαρίκλεια Τσαλαπάτα, OlivierHeidmann, Σπύρος Τσαλαπάτας, και Ρενέ Αλιμήση. Επιπλέον, στη δραστηριότητα συνεργάζονται και φοιτητές του Τμήματος οι οποίοι εκπονούν διπλωματικές εργασίες στο αντικείμενο αυτό ερχόμενοι σε επαφή με εφαρμοσμένη έρευνα στον τομέα των υπολογιστών. 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass