ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ Η ΟΜΑΔΑ Β', ΕΝΩ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟΝ «ΠΑΓΟ» ΔΥΟ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ

Αποκλείονται από Πανεπιστήμια μαθητές των ΕΠΑΛ

* Τους δείχνουν τα ΤΕΙ ως μονόδρομο * Προγραμματίζεται να ισχύσει από φέτος και φοίτηση τέταρτου έτους ως «έτος ειδίκευσης»

Δημοσίευση: 23 Σεπ 2015 0:34

 

Της Λένας Κισσάβου

Με ανατροπές, καταργήσεις και αναβολές, ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά στην Επαγγελματική-Τεχνική Εκπαίδευση στην Ελλάδα, με χιλιάδες μαθητές των Επαγγελματικών Λυκείων να βρίσκονται «ξεκρέμαστοι», βιώνοντας την αδικία και αντιμετωπίζοντας ένα εκπαιδευτικό σύστημα που τους υποβαθμίζει, οδηγώντας τους σε... τοίχο!

Το πρώτο «χτύπημα» που δέχθηκαν είναι ο αποκλεισμός τους από τα Πανεπιστήμια, καθώς καταργείται η Ομάδα Β' των ΕΠΑΛ, δηλαδή οι μαθητές που είχαν τη δυνατότητα να δώσουν πανελλήνιες εξετάσεις μαζί με τους μαθητές των γενικών λυκείων, ισότιμα στην ίδια ύλη μαθημάτων και να καταφέρουν την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ.

Ως επακόλουθο αυτής της κατάργησης, δεν διδάσκονται πλέον στα ΕΠΑΛ, τα αντίστοιχα μαθήματα πανελληνίων εξετάσεων, οδηγώντας τους μαθητές τους στον μονόδρομο της εισαγωγής τους στα ΤΕΙ.

Να σημειωθεί βέβαια ότι οι μαθητές των ΕΠΑΛ, δεν έχουν την ευκαιρία να δηλώσουν όλα τα ΤΕΙ της χώρας, καθώς ανάλογα με την ειδικότητά τους, έχουν ελάχιστες επιλογές εκπαιδευτικών ιδρυμάτων

στο μηχανογραφικό τους, σε σχέση με τους μαθητές των γενικών λυκείων που μπορούν να δηλώσουν ΤΕΙ διάφορων αντικειμένων σπουδών.

Δεύτερο «χτύπημα», είναι ότι το υπουργείο Παιδείας, βάζει στον

«πάγο», γι' αυτή τη σχολική χρονιά, δύο ειδικότητες, αναστέλλοντας τη λειτουργία τους. Πιθανόν του χρόνου να έλθει και η κατάργησή τους.

Συγκεκριμένα αναστέλλεται για το σχολικό έτος 2015−2016, η λειτουργία του Τομέα Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων, της Ομάδας Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών και των ειδικοτήτων: «Τεχνικός Διαχείρισης και Ανακύκλωσης» και «Τεχνικός Ελέγχου Ρύπανσης και Εγκαταστάσεων Αντιρρύπανσης».

Εκπαιδευτικοί των Επαγγελματικών λυκείων, σχολιάζουν πως μπορεί να ανασυστάθηκαν οι τομείς φοίτησης που καταργήθηκαν πέρυσι στα ΕΠΑΛ, αλλά ο «πόλεμος» στην επαγγελματική εκπαίδευση συνεχίζεται με άλλου είδους επιθέσεις.

Σε υπόμνημά του ένας εκπαιδευτικός, προς τους συνδικαλιστικούς φορείς του κλάδου, ζητά να μην αποσιωπήσουν τα γεγονότα στην επαγγελματική εκπαίδευση και να αντιδράσουν στις αδικίες που βιώνουν χιλιάδες παιδιά της χώρας, τα οποία με άλλα όνειρα και στόχους επέλεξαν να εγγραφούν στα Επαγγελματικά Λύκεια και άλλα βρίσκουν, όταν διαπιστώνουν ότι τους κατατάσσουν σε πολίτες Β' κατηγορίας, σαν να τους τιμωρούν για την επιλογή τους να φοιτήσουν στην τεχνική εκπαίδευση.

Συγκεκριμένα διαβάζουμε μεταξύ άλλων στην επιστολή του εκπαιδευτικού του 2ου ΕΠΑ.Λ. Νέας Ιωνίας, Βόλου, κ. Σωκράτη Σαβελίδη PhD, MSc, Μηχανολόγου ΠΕ17.02, για την κατάργηση της Ομάδας Β': «Προάγει την ανισοτιμία μεταξύ Γενικής και Επαγγελματικής εκπαίδευσης και των μαθητών τους, υποβαθμίζει τα Επαγγελματικά Λύκεια και στερεί βασικά δικαιώματα εκπαίδευσης σε μαθητές μας. Πρόκειται για τη στέρηση του δικαιώματος μαθητών – υποψηφίων Πανεπιστημιακών Σχολών των ΕΠΑΛ, να διδαχθούν στο σχολείο τους τα μαθήματα στα οποία πρόκειται να εξεταστούν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, αλλά και την αναγκαστική στέρηση ενός έτους από τις μελλοντικές σπουδές τους».

Επίσης εντοπίζει και αναφέρει τις ακόλουθες ανισότητες, που ισχύουν στο νέο νόμο περί επαγγελματικής εκπαίδευσης: «…διαπιστώνουμε ότι

ο Νομοθέτης ορίζει ρητά την ισοτιμία των Απολυτηρίων Τίτλων Γενικού και Επαγγελματικού Λυκείου. Ορίζεται το ότι οι Πανελλαδικές Εξετάσεις για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια διεξάγονται σε υποψηφίους - κατόχους Απολυτηρίων Τίτλων.

Σε πλήρη συμβατότητα με τα προαναφερθέντα ο Νομοθέτης προέβλεπε τη διεξαγωγή Πανελλαδικών Εξετάσεων, με συμμετοχή υποψήφιων - κατόχων απολυτηρίων τίτλων ΕΠΑ.Λ., με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν για τους αποφοίτους του Γενικού Λυκείου.

Νέο νομοθέτημα αναιρεί, το προηγούμενο και σε πλήρη αντίθεση με το πνεύμα και το γράμμα για την ισοτιμία των απολυτήριων τίτλων.

Επιβάλλει στους μαθητές/απόφοιτους των ΕΠΑ.Λ., να αναμείνουν επί ένα τουλάχιστον έτος με σκοπό να συμμετάσχουν σε Πανελλαδικές Εξετάσεις για την εισαγωγή τους στα Πανεπιστήμια.

Αυτό δε συμβαίνει στους αποφοίτους των ΓΕ.Λ. Θεωρούμε ότι το γεγονός αυτό εισάγει ανισοτιμία μεταξύ των αποφοίτων ΕΠΑ.Λ. και ΓΕ.Λ. αφού επιβάλλει την απώλεια ενός ολόκληρου έτους σπουδών στους απόφοιτους των ΕΠΑ.Λ.

Επιβάλλει στους μαθητές/απόφοιτους των ΕΠΑ.Λ., να μην διδαχθούν, κατά τη φοίτησή τους στην Γ' τάξη των ΕΠΑ.Λ., μαθήματα τα οποία εξετάζονται στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Αυτό σημαίνει ότι οι εν λόγω μαθητές ωθούνται να αναζητήσουν φορείς εκπαίδευσης εκτός του Δημόσιου Σχολείου για κάτι το οποίο οφείλει η Πολιτεία να τους παρέχει. Το τελευταίο, κατά την άποψή μας, καθιστά την Πολιτεία επιλήσμονα των υποχρεώσεών της για την παροχή Δωρεάν Παιδείας, υποβαθμίζει το Δημόσιο Σχολείο και αναγκάζει τις οικογένειες των μαθητών σε μία άνευ λόγου οικονομική αφαίμαξη.

Αποτελεί παράγοντα υποβάθμισης της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης ο οποίος επιδρά αρνητικά στην ψυχολογία διδασκόντων και διδασκομένων, επιδρά ανασταλτικά στην επιλογή σπουδών στην Επαγγελματική Εκπαίδευση από τους μαθητές και βεβαίως, συνεργεί στο μαρασμό της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης πράγμα το οποίο, αποδεδειγμένα, προκαλεί υποβάθμιση της Εθνικής Οικονομίας.

Με δεδομένο ότι πλήθος μαθητών, με στόχο τη φοίτησή τους για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια, εγγράφηκαν στα ΕΠΑ.Λ. πριν την έναρξη της ισχύος του Ν. 4310/08-12-2014 ΦΕΚ Α’258. Το συγκεκριμένο στοιχείο θεωρούμε ότι αίρει την εμπιστοσύνη του πολίτη στις ισχύουσες νομικές ρυθμίσεις και αποτελεί παράγοντα πρόκλησης δικαστικών εμπλοκών αφού θίγει έννομες συνέπειες παλαιότερης νομοθετικής ρύθμισης και έννομα συμφέροντα πολιτών».

ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Σύμφωνα με τα όσα έχει ανακοινώσει μέχρι σήμερα το Υπουργείο Παιδείας, οι φετινοί (2014-2015) απόφοιτοι των Επαγγελματικών λυκείων, θα δώσουν ειδικές πανελλήνιες εξετάσεις το 2016, με τέσσερα μαθήματα (δύο γενικής παιδείας και δύο ειδικότητας), ενώ θα οριστεί με εγκύκλιο, το ποσοστό των ατόμων που θα περάσει από αυτούς σε σχολές. Δικαίωμα στις ειδικές εξετάσεις έχουν και οι απόφοιτοι γενικών λυκείων, κάτοχοι πτυχίου επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Να σημειωθεί δε ότι για τις πανελλήνιες εξετάσεις των μαθητών των Επαγγελματικών λυκείων της χώρας (είτε αυτών που φοιτούν σήμερα στη Γ' τάξη, είτε αποφοίτων άλλων χρόνων) δεν δόθηκε ακόμη η διδακτική ύλη, πάνω στην οποία θα κληθούν να εξεταστούν.

ΚΑΙ ΤΕΤΑΡΤΟ ΕΤΟΣ ΣΤΑ ΕΠΑΛ

Επίσης αναμένεται φέτος να ισχύσει και ο θεσμός του «Έτους ειδίκευσης», για τους απόφοιτους των ΕΠΑΛ και συγκεκριμένα όσοι μαθητές της Γ' Λυκείου δεν δώσουν πανελλήνιες εξετάσεις, θα μπορούν να επιλέξουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους και τέταρτο έτος στο σχολείο, κατά το οποίο θα παρακολουθούν κάποιες ώρες μαθήματα ειδικοτήτων και τις υπόλοιπες θα εργάζονται σε επιχειρήσεις, αντίστοιχες της ειδικότητας που επέλεξαν να παρακολουθήσουν στην Γ' Λυκείου.

Ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα και ως εκ τούτου δεν υπάρχουν διευκρινίσεις για το ποια θα είναι η οργάνωση του «Έτους ειδικότητας», καθώς και ποιος θα είναι ο φορέας που θα αναζητήσει τις επιχειρήσεις οι οποίες θα ενταχθούν σε αυτό το εκπαιδευτικό μοντέλο, των μαθητών που θα πάνε σχολείο και θα δουλεύουν παράλληλα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass