ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΝΟΝΤΑΙ ΕΠΑΛ ΚΑΙ ΕΠΑΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ

Εκτός σχολείου 500 μαθητές της τεχνικής εκπαίδευσης

Δημοσίευση: 03 Αυγ 2013 20:53 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 10:55
Εκτός σχολείου και δη της τεχνικής, δημόσιας, εκπαίδευσης απειλούνται να βρεθούν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο 500 περίπου Λαρισαίοι μαθητές, μετά την κατάργηση 50 ειδικοτήτων στην οποία προχώρησε πρόσφατα το υπουργείο Παιδείας θέτοντας σε διαθεσιμότητα 2.122 καθηγητές «εξαγγέλλοντας» παράλληλα το νέο τεχνολογικό λύκειο.
Είναι μαθητές που επέλεξαν να σπουδάσουν σε τομείς που προσφέρουν αμεσότερη επαγγελματική αποκατάσταση ή για να αποκτήσουν έναν τίτλο σπουδών, αδυνατώντας να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του εξετασιοκεντρικού γενικού λυκείου. Είναι μαθητές που τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα πρέπει να αναθεωρήσουν τον προσανατολισμό τους, μετά τις αιφνιδιαστικές καταργήσεις ειδικοτήτων στις οποίες προχώρησε το υπουργείο Παιδείας εν μέσω θέρους.
Κυρίως όμως πρόκειται για μαθητές που προέρχονται αποκλειστικά από τα μεσαία και χαμηλά οικονομικά στρώματα και στην πλειοψηφία τους (81% σύμφωνα με την Επιτροπή Αγώνα καθηγητών Τεχνικής Εκπαίδευσης Λάρισας) είναι μαθήτριες που, καθώς είναι αυτονόητο, δύσκολα θα μετεγγραφούν από την ειδικότητα της Κομμωτικής Τέχνης σε τομείς όπως της Μηχανολογίας ή της Ηλεκτρολογίας, προκειμένου να αποφοιτήσουν.
Ο λόγος για μαθητές που εγγράφησαν τον περασμένο Ιούνιο στις καταργηθείσες ειδικότητες Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) και Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑΣ) του νομού για την τύχη των οποίων δεν γίνεται λόγος από το υπουργείο Παιδείας που διαβεβαιώνει μόνο πως θα ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, οι μαθητές που προήχθησαν στη Γ’ τάξη των ΕΠΑΛ και στη Β’ τάξη των ΕΠΑΣ.
Ο αριθμός των μαθητών που θα μείνουν εκτός αιθουσών, δεν είναι σήμερα ακριβής και προκύπτει από εκτίμηση αφού, όπως σημειώνει στην «Ε», ο πρόεδρος της ΕΛΤΕΕ Λάρισας Φάνης Νανούλης «οι εγγραφές στα τεχνικά σχολεία συνεχίζονται και τον Σεπτέμβριο όπου επίσης εγγράφεται ικανός αριθμός μαθητών». Ο αριθμός των μαθητών των ΕΠΑΛ οριστικοποιείται μετά τις 15 Σεπτεμβρίου ενώ τα στοιχεία της ΕΛΤΕΕ, προκύπτουν από το σύστημα του υπ. Παιδείας (καταγραφή πρωτοβάθμιας - δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης - survey) και αφορά στους φοιτούντες σε καταργηθέντα τμήματα, της περασμένης σχολικής χρονιάς.
Το υπουργείο Παιδείας απαντώντας στις αντιδράσεις καθηγητών που βγήκαν στη διαθεσιμότητα υπόσχεται ένα νέο τεχνολογικό ή τεχνικό λύκειο χωρίς το σχετικό σχέδιο νόμου να έχει δοθεί ακόμη προς διαβούλευση. Δεσμεύεται επίσης και για δωρεάν φοίτηση σε δημόσια ΙΕΚ τα οποία ωστόσο αφορούν στην κατάρτιση και όχι στην εκπαίδευση.
Υπόσχεται τέλος ακόμη και… μεταγυμνασιακά ΙΕΚ, αποκρύπτοντας ότι μετά την κατάργηση δεκάδων ειδικοτήτων, πολλά από τα ήδη λειτουργούντα ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ ουσιαστικά θα αποδυναμωθούν, εξέλιξη που πέραν της νέας απώλειας οργανικών θέσεων σε ό,τι αφορά στους εκπαιδευτικούς, μελλοντικά θα σημάνει και νέα μείωση του μαθητικού δυναμικού.
Η κατάργηση, μαζικών σε ό,τι αφορά τον αριθμό φοιτούντων μαθητών, ειδικοτήτων όπως της Κομμωτικής και της Νοσηλευτικής θα ενισχύσει την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών σχολείων, ορισμένα εκ των οποίων αποδυναμώθηκαν στις αντίστοιχες ειδικότητες μετά την ψήφιση του νόμου Γιαννάκου (ν.3475/06) που προέβλεπε τη λειτουργία ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ δίνοντας τους μαθητές τη δυνατότητα να σπουδάσουν δωρεάν.
Σήμερα βεβαίως, λόγω της οικονομικής κρίσης και των απαιτούμενων διδάκτρων, είναι αμφίβολο πόσοι μαθητές θα μπορούν να φοιτήσουν σε ιδιωτικά τεχνικά σχολεία για αυτό και οι περισσότεροι αναμένουν το νέο νομοσχέδιο του υπ. Παιδείας και τις ειδικότητες που θα αφορά.
ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΣΗ
Με την κατάργηση ειδικοτήτων, Κομμωτικής Τέχνης, Αργυροχρυσοχοΐας, Βοηθών Φυσιοθεραπευτών, Αισθητικής Τέχνης, η 2η ΕΠΑΣ θα διαθέτει το Σεπτέμβριο μόνο ένα τμήμα.
Με ένα τμήμα (Θερμοϋδραυλικών) θα συνεχίσει(;) και η ΕΠΑΣ Ελασσόνας η οποία επίσης λειτουργούσε Τμήμα Κομμωτικής.
Αποδυναμώνεται και το 7ο ΕΠΑΛ Λάρισας, σχολείο επίσης με ικανό αριθμό μαθητών, αφού μετά την κατάργηση του τομέα Υγείας – Πρόνοιας, μένει μόνο ο Τομέας Πληροφορικής. Τομέας που δεν περιλαμβάνεται στο νέο τεχνολογικό λύκειο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, όπως δεν περιλαμβάνεται και ο τομέας του αυτοκινήτου.
ΥΠΟΜΝΗΜΑ
Στο ίδιο θέμα αναφέρεται, μεταξύ άλλων, και η ΟΛΤΕΕ με προχθεσινό υπόμνημά της προς τον υφυπουργό Παιδείας Συμεών Κεδίκογλου. Για να τονίσει πως, πέραν των 2.122 εκπαιδευτικών «που οδηγούνται σε διαθεσιμότητα – απόλυση (από το σύνολο των 2.472 των καταργηθέντων ειδικοτήτων καθηγητών), υπάρχουν και τα σχολεία και οι μαθητές της ΤΕΕ:
Η κατάργηση των 49 ειδικοτήτων καθηγητών, συνεπάγεται τη διακοπή λειτουργίας δύο Τομέων των ΕΠΑΛ και εννέα Ειδικοτήτων των ΕΠΑΣ. Στο σύνολο των σχολείων της ΤΕΕ:
-248 από τα 392 ΕΠΑΛ (ποσοστό 63%) αποδεκατίζονται και πολλά από αυτά διαλύονται.
 – 96 από τις 109 ΕΠΑΣ (ποσοστό 88%) αποδεκατίζονται και κυριολεκτικά διαλύονται.
– Επί συνόλου 80.177 ενεργών μαθητών των ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ, οδηγούνται εκτός εκπαίδευσης 26.721 ενεργοί μαθητές, δηλαδή ένα ποσοστό 33% (που είναι μάλιστα αυτό που έχει τη μεγαλύτερη δυναμική, σε διαρκή αύξηση μαθητικού πληθυσμού, σε επίπεδο επίδοσης μαθητών και σε προοπτικές άμεσης επαγγελματικής αποκατάστασης) οδηγείται εκτός τυπικής (δημόσιας) εκπαίδευσης.
– Από το σύνολο των 26.721 παρακολουθούντων μαθητών των καταργουμένων Τομέων και Ειδικοτήτων, τα 21.513 είναι κορίτσια».
ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ
Η ΟΛΤΕΕ αναφέρεται τέλος και στο νέο «Τεχνολογικό Λύκειο» σημειώνοντας πως, με αφορμή διαρροές του υπουργείου Παιδείας, «εάν τα διαλαμβανόμενα σε αυτά (δημοσιεύματα) αντιπροσωπεύουν τις πραγματικές προθέσεις του Υπουργείου, τότε η εσχάτη πλάνη θα είναι χείρων της πρώτης. Δεν γίνεται πλέον λόγος για Τεχνικό Λύκειο, αλλά ένα υποτυπώδες και χλιαρό «ΓΕΛ δεύτερης ευκαιρίας» και πάλι για τους αδύναμους σε επιδόσεις μαθητές. Η πολύχρονη αναμονή του νέου σχολείου φαίνεται να καταλήγει σε ένα μεγαλοπρεπές φιάσκο!
Τι να πρωτοσχολιάσουμε; Το πετσόκομμα των παραδοσιακών Τομέων και την ίδρυση νεοφανών; Τη διδασκαλία Τομέων, αλλά όχι Ειδικοτήτων; Την «πρακτική άσκηση» μαθητών σε επιχειρήσεις, χωρίς να έχουν διδαχθεί μαθήματα και να λαμβάνουν πτυχίο ειδικότητας; Και σε ποιες ακριβώς επιχειρήσεις και βιομηχανίες θα γίνεται η άσκηση; Στις ανύπαρκτες; Το ότι οι σπουδές αυτές δεν θα οδηγούν προφανώς σε πτυχίο χαρακτηρισμένου επιπέδου προσόντων κατά τα Εθνικά και Ευρωπαϊκά πρότυπα (HFQ-EFQ);» καταλήγει η ΟΛΤΕΕ.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass