ΔΗΛΩΣΑΝ «ΠΑΡΩΝ» ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΤΟΥΣ

Ανέλαβαν... υπηρεσία και οι 112 διαθέσιμοι εκπαιδευτικοί!

* «ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ» Η 2η ΕΠΑΣ, ΚΑΘΩΣ ΕΜΕΙΝΑΝ ΜΟΝΟ ΤΡΕΙΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ, ΕΝΩ 25 ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ

Δημοσίευση: 03 Σεπ 2013 2:50 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:22
Της Λένας Κισσάβου
Στο «σχολείο φάντασμα», όπως μπορεί να χαρακτηριστεί η 2η ΕΠΑΣ Λάρισας, καθότι έχουν καταργηθεί όλες οι ειδικότητες που λειτουργούσαν σε αυτή, πλην μίας (εσωτερικών χώρων και διακόσμησης), πάνω από είκοσι καθηγητές του που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, δήλωσαν χθες «παρών»!
Για τη λειτουργία του σχολείου έμειναν όλοι κι όλοι τρεις καθηγητές, αφού οι υπόλοιποι είκοσι πέντε έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα. Ακόμη και η διευθύντρια του σχολείου είναι σε διαθεσιμότητα γιατί ανήκει σε καταργηθείσα ειδικότητα.
Ενάντια λοιπόν στην απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, συντάχθηκε πρακτικό ανάληψης καθηκόντων, με τα ονόματά τους, όπως έγινε και σε όλα τα σχολεία του νομού Λάρισας, όπου υπήρχαν καθηγητές σε διαθεσιμότητα, ως ένδειξη συμπαράστασης των ενεργών εκπαιδευτικών και ως ενέργεια διαμαρτυρίας.
Μαζί τους χθες ήταν και μέλη της Επιτροπής Αγώνα της ΕΛΜΕ Λάρισας, τα οποία σε όλη τη διάρκεια της ημέρας «όργωσαν» τα σχολεία της πόλης, όπου καταργήθηκαν τμήματα και υπάρχουν εκπαιδευτικοί σε διαθεσιμότητα, προκειμένου να ενημερώσουν και να προγραμματίσουν τα επόμενα βήματα δράσης διαμαρτυρίας, σε αυτές τις αποφάσεις του Υπουργείου.
Απ’ την άλλη, στο σχολείο προσέρχονταν, μαθητές και των δύο τάξεων του σχολείου, που ρωτούσαν εναγωνίως αν υπάρχουν καθηγητές των ειδικοτήτων που καταργήθηκαν για να τους εξετάσουν στις επαναληπτικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου. Το ειρωνικό δε, είναι ότι ενώ έχει αναρτηθεί πρόγραμμα επαναληπτικών εξετάσεων των καταργηθέντων ειδικοτήτων, δεν υπάρχουν καθηγητές να εξετάσουν τους μαθητές. Κάποιοι απ΄ αυτούς θα πρέπει να δώσουν εξετάσεις για να προαχθούν στην επόμενη τάξη, αλλά άγνωστο σε ποια ειδικότητα!
Και κάποιοι που για διάφορους προσωπικούς λόγους ο καθένας, δεν κατάφεραν να δώσουν εξετάσεις για την απόκτηση πτυχίου ειδικότητας, τον περασμένο Ιούνιο και έχουν τη δυνατότητα να τις δώσουν τον Σεπτέμβριο, μένουν επίσης σε εκκρεμότητα.
Αντίστοιχη εικόνα επικρατούσε και στο 7ο ΕΠΑΛ, που συστεγάζεται στο κτίριο, αφού επίσης καταργήθηκαν τα τμήματα Νοσηλευτικής, Βρεφονηπιοκομίας και Ιατρικών εργαστηρίων.
«Εμείς λέμε καλή χρονιά… γιατί εδώ θα είμαστε!» υποστήριξαν οι εκπαιδευτικοί σε διαθεσιμότητα της 2ης ΕΠΑΣ, που θα βρίσκονται καθημερινά στο σχολείο, σαν να μην άλλαξε τίποτα.
Μας ξενάγησαν στους χώρους των εργαστηρίων, που επί χρόνια φιλοξένησαν χιλιάδες μαθητές και τα οποία έκλεισαν φέτος ερμητικά τις πύλες τους και θα μπουν στην αχρηστία.
Εργαστήριο βοηθών οδοντοτεχνιτών, κλειστόν! Εργαστήριο αργυροχρυσοχοϊας κλειστόν! Εργαστήριο φυσικοθεραπείας, κλειστόν! Κομμωτικής, κλειστόν!…κ.α.
«Τι θα κάνουν τα 250 παιδιά που έχουν εγγραφεί στην πρώτη τάξη της 2ης ΕΠΑΣ, τον περασμένο Ιούνιο;», ρωτά εκπαιδευτικός της 2ης ΕΠΑΣ, που βρίσκεται σε διαθεσιμότητα. «Με ποιους καθηγητές θα δώσουν εξετάσεις ειδικότητας, αυτόν τον μήνα, τα παιδιά που θέλουν να πάρουν το πτυχίο; Ποιοι εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων, θα εξετάσουν τους μαθητές που θα δώσουν επαναληπτικές εξετάσεις; Σε ποια τάξη ποιας ειδικότητας θα προαχθούν; Της καταργηθείσας;».
Ερωτήσεις κυρίως ρητορικές, αφού δεν υπάρχουν απαντήσεις και όπως τονίζει η ίδια, δεν υπάρχει καμία ενημέρωση, ενώ όλοι στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση δηλώνουν αναρμόδιοι.
Ζητούν να πάρει θέση και ο δήμαρχος Λαρισαίων, τονίζοντας ότι: «Καταργήθηκαν τόσα σχολεία. Εκατοντάδες μαθητές έμειναν χωρίς αντικείμενο σπουδών. Θα έπρεπε να είναι μαζί μας και να διαμαρτύρεται για αυτό που συνέβηκε στην πόλη μας...».
ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ
ΤΗΣ ΕΛΜΕ
Η Επιτροπή Αγώνα της ΕΛΜΕ Λάρισας, στο πλαίσιο της περιοδείας της σε όλα τα σχολεία, που θίγονται από τις πρόσφατες αποφάσεις διαθεσιμότητας και καταργήσεων ειδικοτήτων, απέστειλε σχετικό ψήφισμα σε όλα τα σχολεία, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει τα ακόλουθα:
«Ανοίγουμε τα σχολεία μετά το πιο μαύρο καλοκαίρι των τελευταίων δεκαετιών για την εκπαίδευση. Λείπουν από τα σχολεία τους 2.122 συνάδελφοι μόνιμοι εκπαιδευτικοί της Τεχνικής Εκπαίδευσης, τους οποίους η κυβέρνηση διέγραψε σε μια στιγμή.
Εντελώς ξαφνικά, αναίτια, βίαια και κυρίως άνευ παιδαγωγικών κριτηρίων εξαφανίστηκε από το χάρτη της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης ο τομέας Υγείας –Πρόνοιας από ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ. Επίσης καταργήθηκαν οι ειδικότητες Αισθητικής, Κομμωτικής, Γραφικών Τεχνών, Aργυροχρυσοχοΐας, Ηλεκτροτεχνιτών Μηχανοτεχνιτών, Υδραυλικών και Τεχνιτών Αυτοκινήτων των ΕΠΑΣ.
Είναι γνωστό σε όλους ότι οι τομείς αυτοί αποτελούν σε μαθητικό δυναμικό το 1/3 της Τεχνικής Εκπαίδευσης. Άρα και το πλήγμα που δέχεται από την κυβέρνηση η Δημόσια Δωρεάν Παιδεία είναι πρωτόγνωρο.
Είκοσι χιλιάδες μαθητές σε όλη τη χώρα και 1000 στο νομό της Λάρισας αυτό το Σεπτέμβρη δεν θα βρουν τις ειδικότητες που επέλεξαν τον Ιούνιο. Προφανώς δεν εννοούσε αυτούς τους μαθητές ο υπουργός όταν μας επιστράτευσε τον ίδιο μήνα με το επιχείρημα «πρώτα ο μαθητής».
Επιπλέον, 112 συνάδελφοι δεν θα μπουν φέτος στις αίθουσες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επαγγελματική και προσωπική τους ζωή.
Η επίθεση στο χώρο της εκπαίδευσης συνεχίστηκε με το ευφάνταστο σκηνικό των υποχρεωτικών – εθελοντικών μετατάξεων. Οι τραγικές συνέπειες για την παιδεία αυτής της πρωτοφανούς διαδικασίας είναι πιθανώς άγνωστες για το υπουργείο, καθώς είναι ολοφάνερο πως αποφασίζουν άνθρωποι που βρίσκονται μακριά από τη σχολική πραγματικότητα. Οι κινήσεις τους είναι διάτρητες νομικά και προδίδουν την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται και ο χώρος της παιδείας πλέον στο βωμό των πολυπόθητων αριθμών που ζητά η τρόικα.
Συνάδελφοι, το Υπουργείο Παιδείας με τις ενέργειές του μας μιλάει ξεκάθαρα και φροντίζει ώστε να μην έχουμε αυταπάτες. Ας μην τους απογοητεύσουμε. Δεν υπάρχουν ατομικές λύσεις ούτε και προσωρινές. Η επίθεση που δεχόμαστε είναι ολομέτωπη. Προφανώς υπάρχει και συνέχεια με τις συγχωνεύσεις - καταργήσεις σχολείων που θα οδηγήσει σε πληθώρα υπεραρίθμων εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων. Και βέβαια η πολυπόθητη «οργανική» που τόσο απλόχερα έταξε σε όλους ο υπουργός δεν κοστίζει τίποτα πια .Όσο εύκολα εξαφανίστηκαν οργανικές δεκαετιών βασισμένες σε πλήρη ωράρια, ακόμη πιο εύκολα θα εξαφανιστούν οργανικές ολίγων ημερών και με οποιοδήποτε ωράριο συμπληρωμένο ή μη.
Η Δημόσια Δωρεάν παιδεία στη χώρα μας ξηλώνεται και ξεπουλιέται. Μαθητές και εκπαιδευτικοί πετιούνται στο δρόμο.
Πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων .Είναι πράγματι η εκπαίδευση ο γίγαντας που κοιμότανε και τώρα ξυπνάει. Είμαστε οι δάσκαλοι του τόπου και έχουμε χρέος να αφυπνίσουμε συνειδήσεις. Έχουμε χρέος να αντισταθούμε στη φτώχεια και στην εξαθλίωση στην αμορφωσιά και στην ταπείνωση. Έχουμε χρέος να ανοίξουμε δρόμο. Και ο δρόμος είναι μονόδρομος: Απεργία».
4ο ΕΠΑΛ
ΛΑΡΙΣΑΣ
Και τους καθηγητές του σχολείου που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα, ενέταξε και το 4ο ΕΠΑΛ Λάρισας, στο πρακτικό ανάληψης καθηκόντων εκπαιδευτικών, ενώ παράλληλα ο Σύλλογος Καθηγητών, εξέδωσε το ακόλουθο ψήφισμα συμπαράστασης: « Όσοι είμαστε σήμερα εδώ, στον πρώτο σύλλογο της καινούργιας σχολικής χρονιάς, δεν αισθανόμαστε άνετα κι ούτε πρέπει να αισθανόμαστε. Δεν είναι εύκολη η σημερινή μέρα για κανέναν μας και ούτε πρέπει να είναι.
Πολλοί συνάδελφοι μας σήμερα δεν θα πάνε στα σχολεία που χρόνια δούλεψαν και πρόσφεραν. Και το ζήτημα δεν είναι να κάνουμε κάτι για να στηρίξουμε τους «καημένους τους συναδέλφους που έχουν πρόβλημα», αλλά ότι οι αλλαγές που ετοιμάζονται για το Λύκειο (Γενικό και Τεχνολογικό) είναι βαθιά αντιλαϊκές αφορούν όλους μας και πρέπει να αντιμετωπιστούν απ' όλους μας.
Ο σύλλογος των καθηγητών του 4ου ΕΠΑΛ Λάρισας στην πρώτη του συνεδρίαση καταγγέλλει την κυβέρνηση και το Υπουργείο, που με το νέο νομοσχέδιο για τα Λύκεια, τις απολύσεις, την κινητικότητα χιλιάδων εκπαιδευτικών που δεν έχουν τέλος και τις συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, επιδιώκει: α) να τσακίσει ό,τι έχει απομείνει από τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών της λαϊκής οικογένειας, β) να παραδώσει στους ιδιώτες εύρωστα κομμάτια της τεχνικής εκπαίδευσης, καταργώντας έτσι το ρόλο της δημόσιας και δωρεάν παιδείας και γ) τα παιδιά, κυρίως των αδύναμων οικονομικά οικογενειών, να έχουν σα μόνη διέξοδο την κατάρτιση και τη μαθητεία στις επιχειρήσεις, που θα επιδοτούνται για να προσλαμβάνουν για δύο χρόνια φτηνό εργατικό δυναμικό.
Οι καθηγητές τους 4ου ΕΠΑΛ Λάρισας δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας στους συναδέλφους που δοκιμάζονται αυτή τη στιγμή και απαιτούμε:
1.Να επιστρέψουν όλοι οι μαθητές και οι συνάδελφοί μας στα σχολεία.
2.Δεν δεχόμαστε καμία διαθεσιμότητα - απόλυση.
3.Ίσες ευκαιρίες για όλους τους μαθητές στη Δημόσια και Δωρεάν
Εκπαίδευση
Όλοι οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς, οι μαθητές και οι εργαζόμενοι, να αγωνιστούμε μαζί στα σχολεία, στο δρόμο και στη γειτονιά, για να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση που στερεί απ' τους εαυτούς μας και τα παιδιά μας βασικά κοινωνικά αγαθά (παιδεία-υγεία-κατοικία).
Κανείς μας δεν πρέπει να σκέφτεται σαν σίγουρος και βολεμένος στη «θεσούλα του».
Κανείς δεν περισσεύει σε ένα σχολείο για όλα τα παιδιά, χωρίς ταξικούς φραγμούς».
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass