Σε οριακό σημείο το ΤΕΙ Θεσσαλίας τονίζουν οι εκπαιδευτικοί

Δημοσίευση: 06 Σεπ 2013 22:28 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:26

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικού Προσωπικού ΤΕΙ Θεσσαλίας, σε ομόφωνη απόφαση του μετά από γενική συνέλευση σημειώνει πως «η φετινή ακαδημαϊκή χρονιά ξεκινάει βρίσκοντας το ΤΕΙ Θεσσαλίας σε οριακό σημείο. Ποτέ από ιδρύσεως του ΤΕΙ η κατάσταση δεν ήταν χειρότερη. Τα ανυπέρβλητα προβλήματα δεν τα δημιούργησαν κάποιες εξωτερικές συνθήκες ή εξελίξεις,  αλλά η ίδια η συγκυβέρνηση η οποία με ανάλγητο τρόπο και χωρίς κανένα διάλογο, χωρίς να την ενδιαφέρει η ίδια η εκπαίδευση παρά μόνο η τήρηση των όρων της τρόϊκας και του μνημονίου προχωράει σε αιφνιδιαστικά νομοθετήματα, τα οποία βρίσκονται στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας.

Ενώ τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ προσπαθούν να συνέλθουν από το τσουνάμι του σχεδίου Αθηνά και πασχίζουν να εφαρμόσουν το νέο νόμο πλαίσιο, του οποίου οι στοχεύσεις και δυσλειτουργίες έχουν γίνει πλέον ορατές απ’ όλους, το Υπουργείο εξαγγέλλει οριζόντιες απολύσεις (κατ΄ευφημισμόν διαθεσιμότητες) διοικητικών υπαλλήλων. Το ΤΕΙ Θεσσαλίας έχοντας περίπου 20.000 σπουδαστές, 2 παραρτήματα και όλες τις υπηρεσίες ενός αυτοδιοικούμενου Ιδρύματος, έχει μόνο 130 διοικητικούς υπαλλήλους οι οποίοι κάτω από ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες καταφέρνουν να κρατήσουν ζωντανό διοικητικά το Ίδρυμα. Οι απολύσεις θα δημιουργήσουν ανυπέρβλητα προβλήματα λειτουργίας στο ΤΕΙ.

Ο αριθμός του εκπαιδευτικού προσωπικού του ΤΕΙ φθίνει συνεχώς καθώς κατά την τελευταία πενταετία δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη ενώ ο ρυθμός συνταξιοδότησης των συναδέλφων έχει διαρκείς αυξητικές τάσεις. Το εκπαιδευτικό έργο, το οποίο σε μεγάλο βαθμό επιτελείται από έκτακτους εκπαιδευτικούς (σε ποσοστό 60% στο ΤΕΙ Θεσσαλίας), διαρκώς υποβαθμίζεται (κατάργηση εργαστηρίων, ομάδες με αριθμό ατόμων που δε χωράνε στις αίθουσες κλπ) εξαιτίας του συνεχώς μειούμενου αριθμού εκτάκτων, ο οποίος μάλιστα φέτος θα είναι σχεδόν μηδενικός. Το σκηνικό της διάλυσης συνεχίζεται με την εξαγγελία του Υπουργείου  ότι στη θέση των εκτάκτων θα προσληφθούν «μεταπτυχιακοί υπότροφοι», για την πρόσληψη των οποίων δεν έχει ανακοινωθεί ούτε ο τρόπος πρόσληψης, ούτε η σχέση εργασίας, ούτε και ο τρόπος πληρωμής τους, ενώ η ακαδημαϊκή χρονιά ξεκίνησε.

Το ΤΕΙ Θεσσσαλίας ξεκίνησε την ακαδημαϊκή χρονιά, μην έχοντας εγκεκριμένο προϋπολογισμό για την σίτιση των σπουδαστών όπως και για τον καθαρισμό και τη φύλαξη του Ιδρύματος!

Τη στιγμή που συμβαίνουν όλα τα παραπάνω βλέπουμε στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ να κατασπαταλούνται σημαντικοί πόροι του ΕΣΠΑ σε αμφιβόλου ποιότητας ερευνητικά και επενδυτικά έργα, χωρίς ουσιαστική αξιολόγηση, πόροι οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό είτε αναλώνονται στην αγορά πανάκριβων μηχανημάτων τα οποία χρησιμοποιούνται  ελάχιστα είτε καταλήγουν στις τσέπες μικρής μερίδας «ημετέρων» και «δικτυωμένων» εκπαιδευτικών.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι όσες επιπλέον ώρες και να διδάξουμε όλοι μας εθελοντικά, όσο και να υποβαθμίσουμε το εκπαιδευτικό επίπεδο (πράγμα που θεωρούμε πέρα για πέρα απαράδεκτο), στην προσπάθειά μας να κρατήσουμε το ίδρυμα ζωντανό, το ΤΕΙ Θεσσαλίας δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει αν δεν αλλάξει η συνειδητή πολιτική υποβάθμισης και συρρίκνωσης της δημόσιας εκπαίδευσης. Στόχος της συγκυβέρνησης είναι να κλείσουν τα Ιδρύματα στην πράξη ολοκληρώνοντας το έργο που δεν κατάφεραν να πετύχουν με το σχέδιο Αθηνά.

Συνάδελφοι, η κατάσταση ποτέ δεν υπήρξε πιο κρίσιμη. Απειλείται η ίδια η ύπαρξη των ΤΕΙ. Γίνεται πλέον φανερό σε όλους μας ότι οι όποιες ελπίδες για «προσωπική διάσωση», έστω και με απώλειες, από την ακολουθούμενη πολιτική δεν είναι τίποτα άλλο από αυταπάτες. Οι πολιτικές του μνημονίου έχουν βάλει στον στόχο ολόκληρη την κοινωνία. Η μόνη επιλογή που έχουμε είναι να αγωνιστούμε για την αξιοπρέπεια μας και για την διάσωση των Ιδρυμάτων μας. Σε αυτόν τον αγώνα, που αφορά ολόκληρη την ακαδημαϊκή κοινότητα, πρέπει να συγκροτηθεί άμεσα ένα ενιαίο μέτωπο από τη διοίκηση, το εκπαιδευτικό, διοικητικό  και τεχνικό προσωπικό, το έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό και πάνω απ΄όλα τους φοιτητές και γονείς. Θα πρέπει άμεσα να έρθουμε σε επαφή με τους άλλους εκπαιδευτικούς (και όχι μόνο) φορείς της πόλης και να ζητήσουμε την συμπόρευσή τους. Δηλώνουμε ότι:

•        Δε θα δεχθούμε καμία απόλυση διοικητικού προσωπικού

•        Δε θα δεχτούμε την περεταίρω υποβάθμιση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης  λόγω έλλειψης προσωπικού

•        Δε θα δεχτούμε την πρόσληψη έκτακτων εκπαιδευτικών, οι οποίοι δε θα θεωρούνται εργαζόμενοι.

•        Καλούμε τη διοίκηση να συμπαραταχθεί με τους εργαζόμενους του ιδρύματος και να αναστείλει την λειτουργία του ΤΕΙ» καταλήγει η απόφαση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass