Το ΕΚΛ για το νέο λύκειο

Δημοσίευση: 07 Σεπ 2013 13:43 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:27

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας σε ανακοίνωσή του γαι το νέο λύκειο σημειώνει πως "η κυβέρνηση κατέθεσε στην βουλή το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Πρόκειται για μια αρνητική εξέλιξη, άκρως επιζήμια για τα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα των παιδιών της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Πρέπει να βρει απέναντί του σύσσωμους τους εργαζόμενους και τη νεολαία!

Η υπόθεση της μόρφωσης των παιδιών μας είναι πρώτα και κύρια υπόθεση δική μας, της εργατικής τάξης και του λαϊκού κινήματος Είναι ανάγκη να οργανωθεί τώρα η πάλη εργαζόμενων, μαθητών, γονιών, εκπαιδευτικών!

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΜΑΣ.   ΟΧΙ ΣΤΟ ΑΚΡΙΒΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΑΜΟΡΦΩΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΠΟΤΑΓΗΣ

Να γίνει υπόθεση κάθε σωματείου, κάθε επιτροπής αγώνα η πάλη για το σύγχρονο σχολείο των αναγκών μας. Τα παιδιά μας αξίζουν άλλο μέλλον, όχι αυτό που τα προορίζει για φθηνό εργατικό δυναμικό! Το «νέο λύκειο» και «νέο επαγγελματικό λύκειο» παρακολουθεί τις αντιδραστικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, αποστολή του είναι να παράξει μαζικά το νέο τύπο εργαζόμενου που δε θα έχει γενική μόρφωση, αλλά θα καταρτίζεται συνεχώς, θα κυνηγάει την πιστοποίηση, θα αλλάζει δουλειά 7-8 φορές κατά τη διάρκεια της ζωής του, με βάση τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής ένωσης εδώ και 20 χρόνια! Οι ανατροπές στο σχολείο βρίσκονται στην ίδια όχθη με την  στρατηγική μείωσης των μισθών, διάλυσης της κοινωνικής ασφάλισης, της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών, των ιδιωτικοποιήσεων και άλλα.

Το ταξικό κίνημα καθυστέρησε αυτές τις αντιδραστικές κατευθύνσεις με την πάλη του τα περασμένα χρόνια. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν έχει δίδακτρα!  Έτσι, προσαρμόζεται βίαια το σχολείο στους στόχους της Ε.Ε, στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, ώστε να διαμορφώσει το φθηνό ευέλικτο και υπάκουο εργατικό δυναμικό που έχουν ανάγκη.

Η βαρβαρότητα της εργασίας ανηλίκων πρέπει να γενικευτεί! Με βάση τα δικά τους στατιστικά στοιχεία σήμερα υπάρχουν 70-100 χιλιάδες ανήλικοι μαθητές. Ο στόχος της Ε.Ε. είναι να διπλασιαστούν!

Όταν η κυβέρνηση μιλάει για «αναβάθμιση του μορφωτικού του ρόλου», εννοεί ένα Λύκειο πιο ταξικό και με περισσότερους φραγμούς για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών. Η μαθητική διαρροή το 2011 έφτανε το 11,5% με βάση στοιχεία της eyrostat. Κι αυτό όχι γιατί οι μαθητές δεν παίρνουν τα γράμματα! Διακηρυγμένος στόχος της Ε.Ε. είναι η παιδεία να γίνει «ανταγωνιστική», κι αυτό σημαίνει η μεγάλη πλειοψηφία των μαθητών να στρέφονται από πολύ νωρίς, την Α’ λυκείου, στην κατάρτιση και στο επαγγελματικό λύκειο, με κατάρτιση, επανακατάρτιση, πιστοποίηση.

Η αντιπαράθεση ανάμεσα στους δυο πόλους διαχείρισης του συστήματος, κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΛΑΪΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ. Η περαιτέρω υποβάθμιση της μόρφωσης των παιδιών μας δεν προέκυψε από το μνημόνιο, αλλά από την καρδιά της πολιτικής που σήμερα ακολουθείται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και μετατρέπει την παιδεία σε εμπόρευμα, όπως και την υγεία, την πρόνοια, την Κοινωνική ασφάλιση. Το σχολείο που ετοιμάζουν δεν είναι «πρόχειρο», όπως ισχυρίζονται δυνάμεις σαν τον ΣΥΡΙΖΑ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Είναι βαθιά ταξικό, ακριβό και αντιδραστικό στο περιεχόμενο του!

ΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΑΜΟΡΦΩΣΙΑΣ:

·         Το Λύκειο ακόμα πιο έντονα σε εξεταστικό κέντρο μέσα από ένα πλήθος εξεταστικών φραγμών από την α λυκείου. Μετατρέπεται αμεσότερα σε προθάλαμο πρόσβασης σε ΑΕΙ-ΤΕΙ. Η παραπαιδεία κατοχυρώνεται ακόμη περισσότερο. Όποιος δεν έχει να πληρώσει, να στείλει το παιδί του στο φροντιστήριο, θα φεύγει από την μέση, θα πηγαίνει στην δεξαμενή του επαγγελματικού λυκείου. 

·         Στο νέο επαγγελματικό λύκειο δίνει ένα πρόγραμμα αποσπασματικών γνώσεων σε ευθεία αντιστοιχία με τις δεξιότητες που θέλει το κεφάλαιο για εργατική δύναμη φθηνή και ευέλικτη.

·         Η επέκταση της μαθητείας στο ΕΠΑΛ και τις σχολές κατάρτισης δεν είναι ούτε επαγγελματική εκπαίδευση ούτε δρόμος καταπολέμησης της τεράστιας ανεργίας των νέων. Ικανοποιεί μόνο τις ανάγκες των επιχειρήσεων για ακόμα πιο φθηνή εργατική δύναμη.

·         Η επαγγελματική κατάρτιση κατοχυρώνεται να παρέχεται και από κάθε ιδιώτη που το επιθυμεί!

·         Τα ΙΕΚ αναδεικνύονται ως οι κατεξοχήν χώροι παρέμβασης των επιχειρήσεων, η δεξαμενή φθηνών και ευέλικτων εργαζόμενων που θα πιστοποιούνται κατευθείαν από τις επιχειρήσεις και την αγορά.

·         Το νέο σχολείο που τσακίζει τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών, προϋποθέτει και ένα εκπαιδευτικό με τσακισμένα εργασιακά δικαιώματα, ένα εκπαιδευτικό με σκυφτό το κεφάλι, φοβισμένο και άβουλο γρανάζι στην αναπαραγωγή της αστικής ιδεολογίας.

 

Ελάχιστες γνώσεις και αγωγή υποταγής! Αυτό το μέλλον ετοιμάζουν για τα παιδιά μας.  Δε χαρίζουμε τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους στα χέρια και στα νύχια της αστικής τάξης. Τα μυαλά και οι ψυχές των παιδιών μας δεν μπορεί να διαπλάθονται από τους ιθύνοντες της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, από τους μέντορες της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

 

ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΟΡΘΩΝΟΥΜΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΛΑΪΚΟ ΤΕΙΧΟΣ.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ, ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΜΟΡΦΩΣΗ

 ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

-      Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο που σφαγιάζει τη ζωή και τη μόρφωση των παιδιών μας Όχι στο σχολείο της αγοράς και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. ΕΝΙΑΙΟ 12χρονο ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ. Μετά την ολοκλήρωση του, δικαίωμα πρόσβασης είτε στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, είτε στην τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση.

-      Κανένα παιδί έξω από το σχολείο, κανένα παιδί στο έγκλημα της παιδικής εργασίας και της ψευτοκατάρτισης. Κανένα νήπιο, κανένα βρέφος έξω από τα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς.

-      Όχι στο γενικευμένο πανελλαδικό σύστημα εξετάσεων σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ.

-      Κατάργηση του ορίου ηλικίας που απαγορεύει την πρόσβαση στα νυχτερινά λύκεια. Ανεμπόδιστη πρόσβαση στα νυχτερινά σχολεία.

-      Όχι τζάμπα εργασία για τους τραπεζίτες και τους εργοδότες. Πρακτική εξάσκηση που να συνδέεται με το πρόγραμμα σπουδών και το επάγγελμα, τουλάχιστον με 751ευρώ (μικτά)

-      Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν παιδεία, υγεία, πρόνοια.

-      Ένα σχολείο για όλα τα παιδιά που θα τα μορφώνει και δεν θα τα εξοντώνει. Ένα σχολείο που να ικανοποιεί τις μορφωτικές ανάγκες των παιδιών. Ούτε ένα ευρώ από τις τσέπες των γονιών. Όχι στην υποχρηματοδότηση της παιδείας της υγείας και των δήμων.

-      Ούτε ένα παιδί χωρίς εμβολιασμό και κάρτα υγείας. Ένα δωρεάν γεύμα για όλα τα παιδιά.

-      Καμιά τάξη πάνω από 20 μαθητές.

-      Καμιά απόλυση καμιά διαθεσιμότητα. Σταθερή μόνιμη δουλειά για όλους" καταλήγει η διοίκηση του ΕΚΛ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass