Ομιλία Ηρ. Διώτη στη βοιυλή για το νέο λύκειο

Δημοσίευση: 10 Σεπ 2013 16:22 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:31

«Θέλουμε παιδεία και καλά δημόσια σχολεία γιατί η γνώση είναι όπλο στον αγώνα για την ανθρώπινη χειραφέτηση, όπλο στον αγώνα για ένα καλύτερο κόσμο και μια αξιοπρεπή ζωή. Γιατί, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια είναι αυτοί ακριβώς οι θεσμοί που πρέπει να προωθούν τον πολιτισμό και την επικοινωνία μεταξύ παρόντος και παρελθόντος και για αυτόν ακριβώς το ρόλο τους σήμερα στην Ευρώπη της κρίσης και της αγοράς υπονομεύονται οικονομικά και κατεδαφίζονται». Με αυτά τα λόγια αντιπαρέθεσε στις κυβερνητικές αντιλήψεις και βλέψεις για την εκπαίδευση, τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την παιδεία και την ουσιαστική μόρφωση, η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Ηρώ Διώτη, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, στο πλαίσιο της επί της αρχής συζήτησης του  νομοσχεδίου για την αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Στηλιτεύοντας το θατσερικό προσανατολισμό της κυβέρνησης και στην εκπαίδευση, αντέτεινε ότι «εμείς κάνουμε φασαρία, αγωνιζόμαστε δηλαδή, και θέλουμε και στα σχολεία να γίνει όση περισσότερη φασαρία γίνεται για να μπορεί να σωθεί η δημόσια Παιδεία, μαζί με τους δασκάλους, μαζί με τους μαθητές, μαζί με τους γονείς. Γιατί, ό,τι καλό συνέβη στην ανθρωπότητα προέκυψε από ανθρώπους που έκαναν φασαρία, όπως είχε πει κάποτε και ο Αντώνης Σαμαράκης θέλοντας να σχολιάσει τον ερχομό του νέου αιώνα».

Σχολιάζοντας την εμπάθεια και τον αυταρχισμό που διέπουν την Αιτιολογική Έκθεση, επεσήμανε ότι οι, κατά το Υπουργείο, “τεμπέληδες μαθητές” «είναι εκείνοι που δεν χωράνε στο στενό κοστούμι μιας ταξικής παιδείας χωρίς ευκαιρίες, μιας παιδείας που δεν θέλει την ευρυμάθεια αλλά επιθυμεί εξεταστικές κρησάρες, όσες περισσότερες γίνεται χωρίς κριτήρια, χωρίς πραγματικό ενδιαφέρον για την εκπαίδευση και τη νεολαία, με πραγματική όμως σπουδή να εκποιηθεί και αυτό το πολύτιμο κομμάτι της ζωής μας και της κοινωνίας, για να παράγει εξειδικευμένους χρήσιμους ανόητους».

«Το δόγμα της Κυβέρνησης και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων σε μεγάλο βαθμό ήταν ακριβώς να δημιουργήσει εμπόδια στην πρόσβαση και όχι να τα λύσει» παρατήρησε η βουλευτίνα. «Αυτό αποδεικνύεται τρανά και από το παρόν νομοθέτημα. Ενισχύσατε την παραπαιδεία για τους έχοντες να την παρακολουθήσουν, κλείσατε τα σχολεία, συγχωνεύσατε σχολεία, απαξιώσατε δασκάλους, απολύετε τους εκπαιδευτικούς κάθε βαθμίδας, χτίζετε επικοινωνιακά απαράδεκτα παιχνίδια με τα ΜΜΕ για να περάσετε τις “θεάρεστες” απόψεις σας. Και έρχεστε μετά απ’ όλα αυτά να μας πείτε και τεμπέληδες και μαθητές με μαθησιακά κενά. Εσείς τους δημιουργήσατε όλα αυτά τα προβλήματα με τις εκπαιδευτικές σας μεταρρυθμίσεις, διότι απλά είστε νεοφιλελεύθεροι, υποταγμένοι στα μνημόνια και ιδιαίτερα ανεπαρκείς».

Αντιδιαστέλλοντας στην κυβερνητική άποψη, τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη γνώση και την παιδεία, η βουλευτίνα υπογράμμισε, κλείνοντας την ομιλία της, ότι αυτή είναι «η μεγάλη συζήτηση που θα έπρεπε να ανοίξει με κάθε ενδιαφερόμενο και με κάθε ενδιαφερόμενη, για το ποιό είναι το σχολείο που θέλουμε και ποιός είναι ο ρόλος του στην κοινωνία. Από το τί παιδεία έχουμε προκύπτει και η κοινωνία που θέλουμε και αντίστροφα. Αυτή τη συζήτηση την έχουμε ανοίξει με την κοινωνία και ελπίζω ότι, επειδή πραγματικά δεν διαθέτετε γνωστική επάρκεια, νιώθετε μειονεκτικά και παρακωλύετε τη χειραφέτηση και την πρόοδο της κοινωνίας –φαινόμενο που στις μέρες μας έχει πάρει διαστάσεις- πρέπει να φύγετε το συντομότερο δυνατό».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass