Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλίας για το διοικητικό προσωπικό

Δημοσίευση: 17 Σεπ 2013 22:25 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:40

Με αφορμή το θέμα των διαθεσιμοτήτων, ο πρόεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλίας σε έγγραφό του προς το υπουργείο Παιδείας σημειώνει τα εξής:

·         «Το Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας μετά την εφαρμογή του σχεδίου ΑΘΗΝΑ (Π.Δ.83/2013), απαρτίζεται από 13 Ακαδημαϊκά Τμήματα και δύο σε 5/ετή μεταβατική περίοδο, σύνολο 15, διασκορπισμένα σε τρείς πόλεις, Λάρισα Καρδίτσα και Τρίκαλα.

·         ‘Εγιναν συγχωνεύσεις τμημάτων α. Φυτικής Παραγωγής, Ζωϊκής Παραγωγής & Μηχανικής Βιοσυστημάτων σε ένα Τμήμα Τεχνολογίας  Γεωπονίας και β.Διοίκησης Επιχειρήσεων, Τουριστικών Επιχειρήσεων και Διοίκησης και Διαχείρισης έργων σε ένα Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, τα οποία στην ουσία μέχρι αποχωρήσεως των φοιτούντων θα λειτουργούν ως έχουν , σύμφωνα με τις μεταβατικές  διατάξεις του Π.Δ.83/2013. Συνεπώς στην πραγματικότητα για μία πενταετία τα Τμήματα του ΤΕΙ Θεσσαλίας θα είναι 20.

·         Τα τμήματα: Διατροφής & Διαιτολογίας με έδρα την Καρδίτσα και Πολιτικών Μηχανικών ΤΕ με έδρα τα Τρίκαλα διεθέτουν σχεδόν μηδενικό αριθμό εκπαιδευτικού προσωπικού (2 Ε.Π. Τρίκαλα) και μηδέν διοικητικό προσωπικό. Η Συνέλευση του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας στην διαβούλευση του Σχεδίου ΑΘΗΝΑ, πρότεινε να κλείσουν και τα δύο Τμήματα αυτά, διότι είναι αδύνατη η υποστήριξή τους. Η πολιτεία όμως αποφάσισε να τα διατηρήσει γι αυτό επιβάλλεται να εξασφαλιστούν τα μέσα που θα επιτρέψουν κάτι τέτοιο. Πρόσληψη μόνιμου Εκπ/κού προσωπικού, αύξηση πιστώσεων για πρόσληψη επιστημονικών-εργαστηριακών συνεργατών, ενίσχυση των τμημάτων με Διοικητικό προσωπικό και Ε.Τ.Π.

·         Στο Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας ήδη φοιτούν 21.000 προπτυχιακοί και  200 μεταπτυχιακοί σπουδαστές, στους οποίους θα προστεθούν και άλλοι 1.992 προπτυχιακοί τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά 2013-2014.

·         Το προσωπικό το οποίο υποστηρίζει- εκπαιδευτικά και διοικητικά- το Ίδρυμα διακρίνεται σε 187 μέλη Εκπ/κού προσωπικού , 130 διοικητικούς υπαλλήλους, 33 μέλη Ε.Τ.Π. και 1 δικηγόρο με πάγια έμμισθη εντολή, για τη νομική κάλυψη του Ιδρύματος. Στη δύναμη αυτή  πρέπει να υπολογιστεί και ένας αριθμός , μέχρι το 2012, περίπου 800 επιστημονικών και εργαστηριακών συνεργατών.

·         Από τους 130 διοικητικούς υπαλλήλους οι 86 είναι μόνιμοι και οι 44 Ιδιωτικού δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ).

·         Ο λόγος διοικητικού προσωπικού (130) προς εξυπηρετούμενους σπουδαστές (21.200) είναι ένας διοικητικός για 163 σπουδαστές (1:163)  και από 1/10/2013 η αναλογία με  τους 23.192 σπουδαστές,  θα είναι ένας διοικητικός για 178 σπουδαστές (1 :178).

·         Το  προσωπικό που στελεχώνει τις ακαδημαϊκές μονάδες του Ιδρύματος ανέρχεταισυνολικά σε 65 άτομα,αναλυτικά σε 32 διοικητικούς υπαλλήλους και σε 33μέλη  Ειδικού εργαστηριακού προσωπικού.

·         Το προσωπικό που στελεχώνει τις υπηρεσίες της κεντρικής  Διοίκησης, δηλαδή Δ/νση Διοικητικού, Δ/νση Οικονομικού,Δ/νση Πληροφορικής και Τεχνικών Υπηρεσιών, Τμήμα Αγροκτήματος, Τμήμα Σπουδαστικής Μέριμνας, Τμήμα  Εκδόσεων και Βιβλιοθήκης και αυτοτελή τμήματα ΕΛΚΕ και Υγειονομική Υπηρεσία- Παιδικός Σταθμός ανέρχεται σε 98.

 

Σύμφωνα με την μεθοδολογική προσέγγιση του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και τους δείκτες που προτείνονται,  ακολουθεί υπολογισμός του διοικητικού προσωπικού που απαιτείται για τη στελέχωση του Ιδρύματος.

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΣΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥΣ/ΤΕΧΝΙΚΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ

 

Για τον υπολογισμό απαιτήσεων χρησιμοποιήθηκε ο τύπος  , σύμφωνα με τον αλγόριθμο που προτείνεται στο έγγραφο με αριθμό 120526/Η/ 2/9/2013 του Υ.ΠΑΙ.Θ, όπου

·         ΑΠ είναι οι ανάγκες σε διοικητικό προσωπικού

·         Α είναι οι απαιτήσεις σε υπαλλήλους ανά Τμήμα επί τον αριθμό των Τμημάτων. Επειδή το ΤΕΙ Θεσσαλίας είναι Ίδρυμα Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, όλα τα Τμήματα έχουν Εργαστήρια και επομένως υπολογίζονται 25 υπάλληλοι ανά Τμήμα (ο συντελεστής είναι 12 για μη εργαστηριακά Τμήματα) και προκύπτει Α = 15*25 = 375

·         Β  είναι το πλήθος των διοικητικών/τεχνικών υπαλλήλων ανά 100 εξυπηρετούμενους φοιτητές. Με βάση τον αριθμό εισακτέων επί τον αριθμό ετών σπουδών προσαυξημένο κατά δύο προκύπτει (1992*6)/100 =119,52 και στρογγυλοποιείται στην τιμή Β = 120

·         ΣΕ  είναι ο συντελεστής εργαστηριακού χαρακτήρα Τμημάτων. Ο συντελεστής αυτός αφορά όλα τα Τμήματα Ιδρυμάτων Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και για το ΤΕΙ Θεσσαλίας υπολογίζεται από το γινόμενο  15*6 = 90, όπου 15 είναι το πλήθος των Τμημάτων και 6 ο μέσος όρος εργαστηρίων ανά Τμήμα στο ΤΕΙ Θεσσαλίας, με επιβάρυνση 1% σε ανάγκες διοικητικού/τεχνικού προσωπικού. Κατά συνέπεια προκύπτει ΣΕ = 1,9

·         Γ  είναι ο λόγος διοικητικών/τεχνικών υπαλλήλων ανά μέλος ΕΠ επί το πλήθος των μελών ΕΠ (187 μέλη ΕΠ για το ΤΕΙ Θεσσαλίας). Ως τον προαναφερόμενο λόγο λαμβάνουμε την τιμή 0,7 που είναι ο μέσος όρος στα ελληνικά ΑΕΙ, οπότε προκύπτει η τιμή   0,7*187 = 130,9 και στρογγυλοποιείται στην τιμή Γ = 131

·         W είναι ο συντελεστής γεωγραφικής διασποράς των Τμημάτων ανά πόλη. Στο ΤΕΙ Θεσσαλίας λειτουργούν 15 Τμήματα διασπαρμένα σε τρείς πόλεις. Για κάθε πόλη εκτός της Λάρισας θεωρούμε 4% επιβάρυνση σε ανάγκες διοικητικών/τεχνικών υπαλλήλων, δηλαδή σύνολο 8%, ώστε προκύπτει η τιμή W = 1,08

Εφαρμόζοντας τον τύπο προκύπτει

 

Συμπερασματικά, ο προτεινόμενος αλγόριθμος φανερώνει έλλειψη διοικητικού προσωπικού στο ΤΕΙ Θεσσαλίας.  Σύμφωνα με τον αλγόριθμο  απαιτούμενοι υπάλληλοι 265 και  υπηρετούντες στο ΤΕΙ 130. Συνεπώς  για τη στελέχωση του  Εκπαιδευτικού  Ιδρύματος ΤΕΙ Θεσσαλίας απαιτούνται επί πλέον  135» καταλήγει ο κ. Γούλας.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass