ΕΝΩ ΕΞΑΣΘΕΝΕΙ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ME ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΝΑ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

«Ναι» σε νέα πενθήμερη από δάσκαλους και καθηγητές

* Τοποθετήσεις καθηγητών σε διαθεσιμότητα στα ΙΕΚ – Νέες μετατάξεις καθηγητών ειδικοτήτων από τη Δευτεροβάθμια στην Πρωτοβάθμια

Δημοσίευση: 20 Σεπ 2013 2:56 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:42
Την πρόταση για νέα πενθήμερη απεργία (από την ερχόμενη Δευτέρα) υπερψήφισαν χθες καθηγητές και εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας σε ξεχωριστές συνελεύσεις των συλλόγων τους.
Αν και τα ποσοστά συμμετοχής στη χθεσινή απεργία δεν είναι ενθαρρυντικά για νέες δυναμικές κινητοποιήσεις (26% οι δάσκαλοι και 27,4% οι καθηγητές) η οριστική απόφαση για συνέχιση ή όχι των απεργιών θα ληφθούν στις σημερινές ολομέλειες των προέδρων με τα διοικητικά συμβούλια των ΔΟΕ και ΟΛΜΕ αντίστοιχα.
Από χθες πάντως στον χορό των κινητοποιήσεων μπήκαν και μαθητές που προχώρησαν σε καταλήψεις 6 λυκείων και ΕΠΑΛ του νομού, ενώ με αφορμή τη συνέλευση των δασκάλων του νομού, αποσαφηνίσθηκε πως ισχύει τελικά η αύξηση του μαθητικού δυναμικού ανά τάξη, στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και πως η τροπολογία που αποσύρθηκε αφορούσε μόνο στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Χθες επίσης το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τη σύσταση 325 θέσεων διοικητικού προσωπικού σε ΙΕΚ και ΣΕΚ, θέσεις στις οποίες θα τοποθετηθούν καθηγητές της τεχνικής εκπαίδευσης που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα. Από βδομάδα επίσης αναμένονται νέες μετατάξεις στην Πρωτοβάθμια καθηγητών ειδικοτήτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, εξέλιξη που σημαίνει ότι η κατάσταση στα ολοήμερα τμήματα δημοτικών και νηπιαγωγείων θα «ομαλοποιηθεί» με καθυστέρηση και άλλων ημερών.
ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ
Στη συνέλευση της ΕΛΜΕ, που έγινε στο 6ο Λύκειο, οι Λαρισαίοι καθηγητές υπερψήφισαν (160 ψήφοι) την πρόταση για νέα πενθήμερη από Δευτέρα ενώ μειοψήφησαν οι προτάσεις για 48ωρες επαναλαμβανόμενες (24 ψήφοι) και για 48ωρη απεργία από Δευτέρα (8 ψήφοι).
Στη συνέλευση των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας, που έγινε στο 4ο Δημοτικό, οι Λαρισαίοι δάσκαλοι υπερψήφισαν την πρόταση για 5νθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες (48 ψήφοι), ενώ μειοψήφησαν οι προτάσεις για, 3ωρες στάσεις εργασίας όλη την εβδομάδα (17 ψήφοι), 48ωρες επαναλαμβανόμενες (11 ψήφοι) και για 48ωρη απεργία (4 ψήφοι). Ωστόσο η συνέλευση δεν είχε απαρτία, καθώς συμμετείχαν μόνο 80 εκπαιδευτικοί.
Σημειώνεται πως κατά τη χθεσινή ημέρα, απήργησε το 26% των Λαρισαίων καθηγητών (14,4% στα Τρίκαλα, 28,9% στη Μαγνησία και 31,5 % στην Καρδίτσα). Σε ό,τι αφορά στους Λαρισαίους δασκάλους, χθες δεύτερη ημέρα της 48ωρης της ΔΟΕ, απήργησε το 27,4% των εκπαιδευτικών (21,2% στα Τρίκαλα, 37,1% στη Μαγνησία και 67,9% στην Καρδίτσα).
Να σημειωθεί πως και οι δυο συνελεύσεις με ομόφωνες αποφάσεις τους καταδίκασαν τη δολοφονία του 34χρονου Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι από μέλος της Χρυσής Αυγής.
ΑΥΞΗΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ
Στη συνέλευση των Λαρισαίων δασκάλων αναδείχθηκε και το θέμα της αύξησης του μαθητικού δυναμικού ανά τάξη, όταν ο αιρετός του ΠΥΣΠΕ Βασίλης Σίμος μετέφερε στο σώμα πως, με προφορική εντολή της περιφερειακής διευθύντριας Εκπαίδευσης Βασιλικής Ζιάκα προς τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας Βασίλη Σακελλαρίου «τα τμήματα θα γίνουν 27άρια».
Η κ. Ζιάκα διευκρίνισε πως δεν δόθηκε καμιά τέτοια προφορική εντολή και πως πρόκειται για απόφαση του υπουργείου Παιδείας, ο κ. Σίμος ανακάλεσε στη συνέλευση τη δήλωσή του, ενώ από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνονται τα εξής: «Σχετικά με τον καθορισμό του ανώτερου αριθμού μαθητών ανά τμήμα και απαντώντας στις διαμαρτυρίες των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των σχολικών μονάδων μας, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας είναι υποχρεωμένη να λάβει υπόψη της τη με αριθμ.Φ.12/622/129803/Γ1 της 16-9-2013 εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, η οποία αποτελεί Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Οικονομικών και δίνει τη δυνατότητα της επιπλέον προσαύξησης του ανώτατου αριθμού μαθητών ανά τμήμα (25), κατά 10%» καταλήγει η ανακοίνωση.
ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Με αφορμή επίσης πρόσφατη ρύθμιση του υπ. Παιδείας που προβλέπει μείωση μαθητών «στα τμήματα που φοιτούν μαθητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες» ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας, Δημήτρης Παπαποστόλου, σημειώνει πως «καλό είναι το Υπουργείο Παιδείας να καλέσει τους περιφερειακούς διευθυντές και αυτοί με τη σειρά τους να καλέσουν τους διευθυντές Εκπαίδευσης να εφαρμόσουν την παράγραφο 15, που ψηφίστηκε πρόσφατα στο νέο Νόμο για το Γενικό Λύκειο. Όχι μόνο ό,τι βολεύει, όπως η KYA για αύξηση μαθητών κατά 10% ανά τμήμα. Ας καταλάβουν, επιτέλους, όλοι ότι οι μαθητές δεν είναι αριθμοί» καταλήγει ο κ. Παπαποστόλου.
ΣΤΑ ΙΕΚ
Από το Υπουργείο Παιδείας ανακοινώθηκε χθες ότι «σε συνέχεια της ψήφισης του Νόμου την προηγούμενη εβδομάδα, με τις διατάξεις του οποίου συστάθηκαν 325 θέσεις διοικητικού προσωπικού στα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης και στις Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης, ο Υπουργός Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλος, υπέγραψε Υπουργική Απόφαση, σχετικά με την κατανομή των θέσεων αυτών, τις οποίες θα διεκδικήσουν εκπαιδευτικοί οι οποίοι είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα, στις 23 Ιουλίου 2013».
Για το θέμα αυτό, ο κ. Αρβανιτόπουλος δήλωσε ότι «συνολικά, 1.250 εκπαιδευτικοί, από τους 2.001 που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα, επανατοποθετούνται σε δομές του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η διαθεσιμότητα δεν σημαίνει απολύσεις, αλλά όπως στην περίπτωση αυτή, επανατοποθέτηση σε άλλες θέσεις. Συνεχίζουμε την προσπάθεια για την απορρόφηση εκπαιδευτικών που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, σε άλλες υπηρεσίες και δομές της Δημόσιας Διοίκησης, όπου υπάρχουν ελλείψεις».
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
Με αφορμή τέλος την απεργία, οι Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις Λάρισας με ανακοίνωσή τους μεταξύ άλλων χαιρετίζουν «τους απεργούς καθηγητέ , δασκάλους, δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους και όλους τους και διαδηλωτές που έδωσαν βροντερό «παρών» στα απεργιακά συλλαλητήρια της πόλης, εκφράζοντας με τον πιο αποφασιστικό τρόπο την αντίθεσή τους στα καταστροφικά σχέδια της συγκυβέρνησης και της τρόικας».
Επίσης, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου – Λυκείου Αρμενίου με ανακοίνωσή του εκφράζει «τη συμπαράστασή του στο δίκαιο απεργιακό αγώνα των καθηγητών» και καταγγέλλει την «αντιεκπαιδευτική πολιτική που καταδικάζει εργαζόμενους σε ανεργία, περικόπτει τη δωρεάν παιδεία και καθιστά το λύκειο ένα διαρκές εξεταστικό κέντρο».
ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ
Σε καταλήψεις των σχολείων τους προχώρησαν χθες μαθητές των 1ου, 5ου και 9ου Γενικών Λυκείων Λάρισας καθώς και μαθητές των 1ου, 2ου και 4ου ΕΠΑΛ. Με τους μαθητές των 1ου και 2ου ΕΠΑΛ να απαιτούν μεταξύ άλλων, περισσότερα χρήματα για την τεχνική εκπαίδευση και να τάσσονται ενάντια στις διαθεσιμότητες εκπαιδευτικών αλλά και στη συρρίκνωση της ΤΕΕ.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass