ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΥΡΙΟ ΤΩΝ ΟΚΤΩ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ

Ανάστατο το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας από τις διαθεσιμότητες

Επ’ αόριστον αναστολή λειτουργίας ή παραιτήσεις μελών της Συγκλήτου και του πρύτανη, ζητούν οι διοικητικοί υπάλληλοι που προχωρούν σε κατάληψη

Δημοσίευση: 21 Σεπ 2013 21:48 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:45
 
Με νέα 48ωρη απεργία από αύριο και με αποκλεισμούς όλων των κτιρίων, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αντιδρώντας στον απόφαση της κυβέρνησης να θέσεις σε διαθεσιμότητα 1.349 διοικητικούς υπαλλήλους, 33 εκ των οποίων υπηρετούν σήμερα σε Τμήματα του Θεσσαλικού ιδρύματος.
Την ίδια ώρα, η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας προκάλεσε τα αντίθετα συναισθήματα στα τεχνολογικά ιδρύματα της χώρας, όπως το ΤΕΙ Θεσσαλίας, αφού στην παρούσα φάση εξαιρέθηκαν της διαδικασίας. Η εξέλιξη δεν αιφνιδίασε, αφού μετά τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση το υπουργείο Παιδείας θα συμμετείχε στο πρόγραμμα κινητικότητας δημοσίων υπαλλήλων, με προσωπικό πανεπιστημίων και ΤΕΙ αυτή τη φορά, με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου να δίνει οδηγίες και χρονοδιάγραμμα στις πρυτανικές αρχές.
Με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας να εντάσσεται (αναλογικά) στο καθεστώς παρότι έχει αυξημένες ανάγκες καθώς στη δύναμή του εντάχθηκαν από φέτος (λόγω του σχεδίου Αθηνά») δύο νέα τμήματα στη Λαμία αυξάνοντας έτσι τη γεωγραφική του διασπορά σε πέντε πόλεις.
Οι οκτώ πρυτάνεις των ισάριθμων πανεπιστημίων της χώρας που θίγονται από το νέο καθεστώς συναντώνται εκτάκτως αύριο το πρωί στην Αθήνα, με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθηγητή Ιωάν. Μεσσήνη να τονίζει στην «Ε» πως «στη συνάντηση αυτή θα καθοριστεί η αντίδρασή μας σταθμίζοντας τα νέα δεδομένα» προσθέτοντας ότι «η πρυτανική αρχή συμπαρίσταται στο προσωπικό».
Οι δύο σύλλογοι ωστόσο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Διοικητικού Προσωπικού και ΙΔΑΧ) ζητούν πιο δυναμικές αντιδράσεις από τη διοίκηση του Ιδρύματος, όπως η επ’ αόριστον αναστολή λειτουργίας του Πανεπιστημίου ή παραιτήσεις των μελών της Συγκλήτου, του πρύτανη, των αναπληρωτών πρύτανη, των κοσμητόρων και των προέδρων όλων των Ακαδημαϊκών Τμημάτων του Πανεπιστημίου.
Όπως αναμενόταν, προχθές Παρασκευή, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης που συνεδρίασε υπό την προεδρεία του πρωθυπουργού, καθόρισε τον αριθμό των πλεοναζόντων διοικητικών υπαλλήλων, των 36 ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, Πανεπιστημίων και ΤΕΙ.
Η απόφαση αφορά σε 1.349 διοικητικούς (θα εξαιρεθούν μετά την απογραφή τους στο ΑΣΕΠ, όσοι εμπίπτουν στα κριτήρια εξαίρεσης του Νόμου 4172/2013 δηλαδή πολύτεκνοι, ΑμεΑ κ.α.) με τον υπουργό Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλο να υπογράφει αύριο Δευτέρα την κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) με την οποία τίθενται σε διαθεσιμότητα οι «πλεονάζοντες» που, σύμφωνα πάντα με το υπουργείο, θα ενταχθούν σε ειδικό πρόγραμμα «Δια-Ιδρυματικής κινητικότητας», δηλαδή θα μετακινηθούν σε κενές θέσεις άλλων Ιδρυμάτων.
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
Όπως σημειώνεται από το υπουργείο Παιδείας «τα 36 Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα στελεχώνονται από 7.670 διοικητικούς υπαλλήλους διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων. Μετά την αξιολόγηση που υπέβαλαν τα Ιδρύματα στο ΥΠΑΙΘ, κρίθηκε ότι μόνο 8 από αυτά παρουσιάζουν πλεονάσματα ανθρώπινου δυναμικού ώστε να συμβάλλουν στην κινητικότητα.
Αντίθετα οι «ανάγκες» ανέρχονται σε 646 θέσεις κατανεμημένες σε 25 Ιδρύματα (ΤΕΙ και Πανεπιστήμια) οι οποίες θα «καλυφθούν» από το προσωπικό που τίθεται σε διαθεσιμότητα σε ειδικό πρόγραμμα «Δια-Ιδρυματικής κινητικότητας».
Η απόφαση αφορά στα Πανεπιστήμια: Καποδιστριακό, Μετσόβιο, Αριστοτέλειο, Οικονομικό Αθηνών και από τα περιφερειακά, της Θεσσαλίας, των Πατρών, των Ιωαννίνων και της Κρήτης. Σύμφωνα με το υπουργείο, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας διαθέτει σήμερα 302 διοικητικούς υπαλλήλους, και μετά τη διαθεσιμότητα 33 θα απομείνουν 269 υπάλληλοι.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Όπως διευκρινίζει το υπουργείο «το σύνολο των υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα προέρχονται μόνον από τους κλάδους και τις ειδικότητες διοικητικού, διοικητικού/οικονομικού, διοικητικού/λογιστικού, επιστατών, επιμελητών, προσωπικού Η/Υ, τεχνικού, φυλάκων/νυχτοφυλάκων, διοικητικών γραμματέων, τηλεφωνητών/θυρωρών, διοικητικής /οικονομικής υποστήριξης, υπαλλήλων γραφείων, μεταφραστών/διερμηνέων, βιβλιοθηκονόμων, επιστατών, κλητήρων».
Αύριο Δευτέρα, μετά και την υπογραφή της ΚΥΑ από τους συναρμόδιους υπουργούς, «οι Διευθύνσεις Διοικητικού/ Προσωπικού κάθε Ιδρύματος από τα 8 που συμμετέχουν στην διαθεσιμότητα, και μόνον αυτών, υποχρεούνται να υποβάλουν εντός προθεσμίας 15 ημερών, στην ψηφιακή φόρμα του ΑΣΕΠ τα προσόντα όλων των υπαλλήλων των κλάδων και ειδικοτήτων που συμμετέχουν στη διαθεσιμότητα, σύμφωνα με τη σχετική ΚΥΑ.
Μετά την υποβολή των στοιχείων το ΑΣΕΠ μοριοδοτεί και συντάσσει Πίνακες Κατάταξης και τους αποστέλλει στο αρμόδιο Τριμελές Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο, το οποίο και εκδίδει τους τελικούς Πίνακες των υπαλλήλων που τίθενται σε διαθεσιμότητα» καταλήγει το υπουργείο.
ΕΓΓΡΑΦΕΣ
Οι μέχρι τώρα κινητοποιήσεις των διοικητικών υπαλλήλων έχουν ως αποτέλεσμα να μη γίνονται εγγραφές πρωτοετών στα Πανεπιστήμια, σε κάποια δεν έγινε και εξεταστική, ενώ σε λίγες ημέρες ξεκινά το νέο ακαδημαϊκό έτος. Η έκταση τώρα των αντιδράσεων θα εξαρτηθεί και από τη στάση των 8 θιγόμενων πανεπιστημίων, οι πρυτάνεις των οποίων συναντώνται εκτάκτως αύριο στην Αθήνα, όπως σημειώνει ο κ. Μεσσήνης.
Ο κ. Μεσσήνης, πληροφορούμενος από δημοσιεύματα το γεγονός ότι (και) το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας εντάσσεται στο σχέδιο, απέστειλε την Παρασκευή το πρωί ανοιχτή επιστολή στον κ. Αρβανιτόπουλο απευθύνοντάς του, «έκκληση έστω και την τελευταία στιγμή να αναθεωρήσετε τις ενδεχόμενες αποφάσεις σας και να ενισχύσετε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας προκειμένου αυτό να μπορέσει να υπερασπιστεί τα επιτεύγματά του και να φέρει σε πέρας το δύσκολο έργο της λειτουργίας του μετά και τη διεύρυνσή του».
Ανοιχτή επιστολή προς τα μέλη της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας απέστειλαν επίσης και οι δυο Σύλλογοι, του Διοικητικού Προσωπικού και των ΙΔΑΧ, ζητώντας ωστόσο πιο δυναμική αντίδραση.
Η γενική συνέλευση του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού με ομόφωνη απόφασή της, «καλεί τα μέλη της Συγκλήτου να προβούν σε άμεση συνεδρίαση του οργάνου, προκειμένου να προχωρήσουν στην επ’ αόριστον αναστολή λειτουργίας του Ιδρύματος.
Σε διαφορετική περίπτωση, η Γενική Συνέλευση ζητά τις παραιτήσεις των μελών της Συγκλήτου, του πρύτανη, των αναπληρωτών πρύτανη, των κοσμητόρων και των προέδρων όλων των Ακαδημαϊκών Τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
«Αξιώνουμε να δηλώσετε εμπράκτως την αντίθεσή σας στη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων, όχι μόνο γιατί αυτό υπαγορεύεται από την επαπειλούμενη δυνατότητα λειτουργίας του Ιδρύματος, λόγω υποστελέχωσης, αλλά πρωτίστως γιατί αποτελεί έκφραση συναδελφικής αλληλεγγύης και υπεράσπισης του κοινωνικού αγαθού της δημόσιας εκπαίδευσης και του δικαιώματος της εργασίας» καταλήγει η απόφαση.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass