Τα τεστ προσωπικότητας ως πυξίδα στη σωστή επαγγελματική επιλογή

Δημοσίευση: 09 Οκτ 2013 2:00 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:07
 
* Της Φωτεινής Καλτσά
 
Η επιλογή του επαγγέλματος δεν πρέπει να αποτελεί ένα τυχαίο γεγονός. Σε περίπτωση που αντιμετωπιστεί ως τέτοιο είναι πιθανό να έχει αρνητικές συνέπειες στο άτομο όχι μόνο σε επαγγελματικό αλλά και σε προσωπικό επίπεδο.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι κάθε άτομο μεγαλώνει σε ένα συγκεκριμένο κοινωνικό και οικογενειακό περιβάλλον είναι αναμενόμενο οι τελικές του επιλογές να επηρεαστούν ή ακόμα και να επιβληθούν από τις ανάγκες (συνειδητά ή ασυνείδητα) των άλλων.
Ο επαγγελματικός προσανατολισμός έχει ως στόχο του, τη διερεύνηση της αυτοεκτίμησης, της προσωπικότητας, των δυνατοτήτων και των ενδιαφερόντων του κάθε ατόμου προκειμένου να το καταστήσει ικανό σε ένα δεδομένο κοινωνικό περιβάλλον.
Οι έφηβοι περνούν την πιο δύσκολη περίοδο της ζωής τους. Οι επιλογές τους και τα ενδιαφέροντά τους αλλάζουν συνεχώς, είτε λόγω της τάσης τους να ακολουθούν τα επαγγέλματα της «μόδας» τη δεδομένη χρονική περίοδο, είτε λόγω της τάσης τους να μιμούνται τους μεγάλους.
Η επιτυχημένη δραστηριοποίηση του ατόμου σε έναν επαγγελματικό χώρο που πραγματικά του αρμόζει είναι αυτή που διαμορφώνει ανθρώπους με αίσθηση προσωπικής ικανοποίησης.
Με τη χρήση των ψυχομετρικών εργαλείων, όπως είναι τα τεστ προσωπικότητας, μπορούμε να προσδιορίσουμε με ακρίβεια τις παραμέτρους που διαμορφώνουν την ανθρώπινη συμπεριφορά και παράλληλα να αποκαλύψουμε τις πτυχές της προσωπικότητας των εξεταζόμενων με τη βοήθεια των ειδικών κλιμάκων που αναγνωρίζουν τυχόν παραποίηση της εικόνας που επιχειρεί ο εξεταζόμενος.
Με βάση τα παραπάνω είναι επιθυμητό οι έφηβοι να μπουν στη διαδικασία να εφαρμόσουν τα ψυχομετρικά τεστ προκειμένου να γνωρίσουν τις δεξιότητές τους, έτσι ώστε να ακολουθήσουν ένα επάγγελμα που να αρμόζει στην προσωπικότητά τους.
 
* Η Φωτεινή Καλτσά είναι εργασιακή ψυχολόγος, πτυχιούχος Πανεπιστημίου Padova, Ιταλία και ειδική στον επαγγελματικό προσανατολισμό και τη συμβουλευτική
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass