Ραγδαία αύξηση Λαρισαίων για σπουδές στην Αυστραλία

Δημοσίευση: 18 Οκτ 2013 23:50 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:22
  Της Λένας Κισσάβου

Κατακόρυφα αυξήθηκε ο αριθμός Λαρισαίων νέων, που επέλεξαν φέτος να μεταβούν για σπουδές στην Αυστραλία. Το κριτήριο αυτής της επιλογής τους είναι καθαρά οικονομικό, καθότι το κράτος της Αυστραλίας, σύμφωνα με το ισχύον εκπαιδευτικό του σύστημα, βρίσκει δουλειά στους νέους που θέλουν να σπουδάσουν, ώστε να μπορούν να καλύψουν τα έξοδα σπουδών τους.

Αυτό και μόνο αποτελεί την ιδανική λύση των νέων που η οικογένειά τους δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει για τις σπουδές τους, ούτε και να καλύψει τα έξοδα στέγης και φαγητού τους ακόμη κι αν επέλεγαν κάποιο Πανεπιστήμιο της χώρας μας.

Πρόκειται για μια δελεαστική πρόταση για την εποχή της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας, που δίνει την ευκαιρία στους νέους να αποκτήσουν τα εφόδια που θα τους βοηθήσουν σε μια επιτυχημένη επαγγελματική πορεία, με πτυχίο αναγνωρισμένο παγκοσμίως.

Αυτή η αυξητική τάση επιλογής των νέων για σπουδές στα Πανεπιστήμια της Αυστραλίας φέτος, παρατηρείται γενικά σε όλη τη χώρα και  σύμφωνα με τα στοιχεία του Αυστραλιανού Υπουργείου μετανάστευσης, η αύξηση Ελλήνων σπουδαστών άγγιξε το 40% φέτος σε σχέση με πέρυσι.

Αναλυτικότερα μιλήσαμε με την κ. Αγγελική Ζιάγκα, εκπαιδευτική σύμβουλο, του διεθνούς ομίλου εκπαιδευτικών συμβούλων «AECC» και  εξουσιοδοτημένου αντιπροσώπου και υποστηρικτή για τα περισσότερα πανεπιστήμια και κολέγια της Αυστραλίας, η οποία αναφέρει μεταξύ άλλων γι αυτό το «ρεύμα» Ελλήνων σπουδαστών στην Αυστραλία:

«Αυξάνεται κάθε χρόνο η μετάβαση των Ελλήνων στην Αυστραλία για σπουδές και εργασία και φέτος περισσότερο από ποτέ άλοτε καθότι βοηθά τους νέους να σπουδάσουν με δικά τους έξοδα από εργασία που τους βρίσκει το κράτος.

Τα πανεπιστήμια της Αυστραλίας έχουν από τις ωραιότερες πανεπιστημιουπόλεις και πλήρη πτυχία στον κόσμο.

Αναγνωρισμένα για την ακαδημαϊκή υπεροχή και ερευνητική τους επιτυχία, κατατάσσονται ανάμεσα στα εκατό καλύτερα παγκοσμίως.

Στην Αυστραλία, παρουσιάζονται αυτή την περίοδο κορυφαίες επιλογές εργασίας, για πτυχιούχους πολλών κατευθύνσεων, ειδικευμένους τεχνίτες, μέχρι και για απλούς εργάτες. Κι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, ο αριθμός των Ελλήνων που μεταναστεύουν στην Αυστραλία παρουσιάζει συνεχή αυξητική τάση, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του αυστραλιανού Υπουργείου Μετανάστευσης.

Αναλυτικότερα, αυτά παρουσιάζουν ότι ο αριθμός των Ελλήνων που μετανάστευσε στην Αυστραλία (νέοι μετανάστες) στην περίοδο, Ιούλιος 2012-Ιούνιος 2013, ήταν 1.837 άτομα, εκ ων οποίων οι 855 πήγαν για σπουδές και οι 525 για εργασία, εκτός βέβαια από τους χιλιάδες ομογενείς με αυστραλιανά διαβατήρια.

Αντίστοιχα οι νέοι που πήγαν για σπουδές στα Πανεπιστήμια της Αυστραλίας την περίοδο Ιούλιος 2011-Ιούνιος 2012, ήταν 332 σπουδαστές και 353 για εργασία. Σύνολο τα δύο τελευταία χρόνια :7.222 Ελληνες μετανάστες στην Αυστραλία.

Ποσοστιαία φέτος παρατηρήθηκε αύξηση κατά 40% στην έκδοση φοιτητικής βίζα, σε σχέση με το προηγούμενο έτος και πάνω από το 102% από τα προηγούμενα έτη.  

Η Θεσσαλία και ειδικότερα η Λάρισα, εμφάνισε αυξητική πορεία μετανάστευσης νέων για σπουδές στην Αυστραλία, οι οποίοι αποτελούν το 6,4% αυτών που πήγαν φέτος για σπουδές. Εξ αυτών το 90% είναι Λαρισαίοι».

ΠΟΙΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ  ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ

Σύμφωνα με την κ. Αγγελική Ζιάγκα: « Εκτός από τις προσωπικές προτιμήσεις του κάθε φοιτητή, κύριο ρόλο στην επιλογή σπουδών τους παίζουν οι δυνατότητες της μετέπειτα απασχόλησης και επαγγελματικής εξέλιξης.

Οι κύριες προτιμήσεις τους είναι οι εξής:

1. Ο Τομέας Τουρισμού και Επισιτιστικών Επαγγελμάτων (Σεφ, Ζαχαροπλαστική κ.λ.π.)

2. Τομέας Εκπαίδευσης (Προσχολικής και Δευτεροβάθμιας)

3. Κοινωνικές Επιστήμες

4. Μηχανικών 5. Επαγγελμάτων Υγείας (Νοσηλευτές, Οδοντίατροι κλπ) Επίσης λαμβάνεται υπόψη στην επιλογή η Skilled Occupation List (SOL) του Υπουργείου Μετανάστευσης, όπου περιγράφονται τα επαγγέλματα που μπορούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα ειδικευμένης μετανάστευσης.

Να σημειωθεί ότι τα πτυχία αναγνωρίζονται παγκοσμίως. Τα πενήντα πρώτα πανεπιστήμια παγκοσμίως είναι στην Αυστραλία, σύμφωνα με την κατάταξη QS World ,τα 500 καλύτερα πανεπιστήμια βαθμολογικά 2010 (TOP 500 Universities 2012 Rankings).

Τα έξοδα είναι λιγότερα συγκριτικά με την Αγγλία και την Αμερική. Μπορείς να εργάζεσαι ενώ σπουδάζεις και να αποπληρώνεις τις σπουδές. Υπάρχουν ευκαιρίες για εργασία μετεκπαιδευτικά.

Η Μελβούρνη δε, βρίσκεται στην δεύτερη θέση ως η πιο ασφαλής και καλύτερη πόλη διαμονής Τα πανεπιστήμια είναι γνωστά ως προς την ερευνητική και τεχνολογική τους κατεύθυνση. Ποια είναι τα έξοδα βιωσιμότητας στην Αυστραλία; Κατά μέσο όρο ένας διεθνής φοιτητής χρειάζεται περίπου από 800 - 1.500δολλάρια μηνιαίως (565 - 1.056 ευρώ). Σε αυτό περιλαμβάνονται εκτός από την διαμονή, η διατροφή, ο ρουχισμός, διασκέδαση, μεταφορικά και λοιπά έξοδα.

Τα έξοδα διαφέρουν ανάλογα με τον τόπο διαμονής, το αντικείμενο σπουδών και τον τρόπο ζωής του κάθε φοιτητή.

Τον προηγούμενο χρόνο πάνω από 500.000 φοιτητές επέλεξαν την Αυστραλία για ανώτατες σπουδές.

Η πολυτισμικότητα και ποικιλομορφία της Αυστραλίας είναι εξαιρετική ευκαιρία για τους φοιτητές να γνωρίσουν και άλλους πολιτισμούς. Μακροπρόθεσμα, η αλληλεπίδραση αυτή τους βοηθά σημαντικά στην εργασία».

 

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass