ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ

Αναστολή λειτουργίας για 134 ολοήμερα τμήματα

Δημοσίευση: 06 Νοε 2013 1:31 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:42
Στην αναστολή λειτουργίας 134 ολοήμερων τμημάτων δημοτικών και νηπιαγωγείων, συνολικά για τη Θεσσαλία, προχώρησε η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας με πρόσφατη απόφασή της που ελήφθη μετά από εισήγηση των οικείων Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Η απόφαση για την αναστολή αφορά στο τρέχον σχολικό έτος αλλά συνδικαλιστές των εκπαιδευτικών εκτιμούν ότι σταδιακά μειώνονται ακόμη περισσότερο οι οργανικές θέσεις. Ο θεσμός των ολοήμερων τμημάτων έχει από χρόνια αποδυναμωθεί αφού στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, για τους μεν εκπαιδευτικούς λειτούργησε ως μέτρο αύξησης των λειτουργικών κενών (σ.σ. «θέσεις» εργασίας), για τους δε γονείς, ως «παιδοφυλακτήρια».
Στα περιφερειακά σχολεία, υπήρξαν και αντικειμενικές δυσκολίες όπως για παράδειγμα της μεταφοράς μαθητών, που προϋπόθεταν πρόσθετα δρομολόγια λεωφορείων για τη μεταφορά μαθητών, λόγω διαφορετικού ωραρίου από το κανονικό σχολείο, αλλά επί της ουσίας ο θεσμός αποδυναμώθηκε από το ίδιο το υπουργείο Παιδείας αφού τα εν λόγω τμήματα (που ιδρύθηκαν με σκοπό τη διευκόλυνση των εργαζόμενων γονέων και την προετοιμασία των μαθητών για την επόμενη ημέρα) ουδέποτε στελεχώθηκαν από εκπαιδευτικούς των απαραίτητων ειδικοτήτων.
Φέτος μάλιστα, από την αρχή της σχολικής χρονιάς, το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να δικαιολογήσει τη νέα μείωση των δαπανών για προσλήψεις εκπαιδευτικών έδωσε εντολή για κατά προτεραιότητα στελέχωση των πρωινών τμημάτων των δημοτικών σχολείων και τοποθέτηση εκπαιδευτικών, κυρίως ειδικοτήτων (ξενόγλωσσοι κ.α.) στα ολοήμερα τμήματα.
Απόφαση η οποία προκλήθηκε μετά και τη δραστική φέτος μείωση των αποσπάσεων εκπαιδευτικών (από νομό) αλλά και τους μηδενικούς διορισμούς, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση.
Έτσι ολοήμερα τμήματα σε δημοτικά και νηπιαγωγεία λειτουργούν μόνο στις πόλεις αλλά με ελλείψεις εκπαιδευτικών ακόμη και σήμερα, παρότι συμπληρώνεται σχεδόν ένα τρίμηνο μαθημάτων από την 11η Σεπτεμβρίου. Οι πρωτοφανείς καθυστερήσεις στις μεταβολές προσωπικού με κύρια ευθύνη του υπουργείου Παιδείας, έχει ως αποτέλεσμα ακόμη και χθες να μετακινούνται δάσκαλοι από σχολείο σε σχολείο, προκαλώντας την απορία των γονέων για τον όλο σχεδιασμό ενώ είναι γνωστό ότι σε σχολεία του νομού δεν έχουν καλυφθεί ακόμη θέσεις εκπαιδευτικών, όπως της Γερμανικής Γλώσσας.
ΑΝΑΣΤΟΛΗ
Η πρόσφατη απόφαση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας αφορά σε 96 (συνολικά) ολοήμερα τμήματα δημοτικών σχολείων της Θεσσαλίας και σε άλλα 38 ολοήμερα τμήματα νηπιαγωγείων της Θεσσαλίας εκ των οποίων, 23 δημοτικά και 9 νηπιαγωγεία του νομού Λάρισας.
Αναλυτικότερα η απόφαση, της Περιφερειακής Διεύθυνσης για «την αναστολή λειτουργίας των Ολοήμερων τμημάτων Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων της Π.Ε Λάρισας, για το σχ. έτος 2013-2014, λόγω έλλειψης μαθητικού δυναμικού» αφορά στα εξής σχολεία: 1ο Δ.Σ Φαλάνης, Δ.Σ. Δήμητρας, Δ.Σ. Καρίτσας, Δ.Σ. Μελιβοίας, Δ.Σ. Σωτηρίτσας, Δ.Σ. Καρυάς, 1ο ολοήμερο Δ.Σ. Κρανέας, 1ο ολοήμερο Δ.Σ. Λιβαδίου, Δ.Σ. Λουτρού, Δ.Σ. Λυκουδίου, Δ.Σ. Ζαππείου, Δ.Σ. Καλαμακίου, Δ.Σ. Κιλελέρ, Δ.Σ. Αιγάνης, Δ.Σ. Δαμασίου, Δ.Σ. Ροδιάς, Δ.Σ. Βαμβακούς, Δ.Σ. Ευυδρίου Λόφου, Δ.Σ. Σταυρού Γηγενών, 1ο ολοήμερο Δ.Σ. Φαρσάλων, 2ο ολοήμερο Δ.Σ. Φαρσάλων, 3ο ολοήμερο Δ.Σ. Φαρσάλων και στο 4ο ολοήμερο Δ.Σ. Φαρσάλων.
Στα νηπιαγωγεία η απόφαση αφορά στα εξής σχολεία: Ν/Γ Μελιβοίας, Ν/Γ Λουτρού, Ν/Γ Μακρυχωρίου, Ν/Γ Αργυροπουλίου, Ν/Γ Δαμασίου, Ν/Γ Ροδιάς, 5ο ολοήμερο Ν/Γ Τυρνάβου, Ν/Γ Βαμβακούς και 2ο ολοήμερο Ν/Γ Φαρσάλων.
ΜΑΘΗΤΕΣ
Σύμφωνα με την Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας Βασιλική Ζιάκα «η απόφαση ελήφθη μετά από εισήγηση των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και μετά την εκπνοή της 15ης Οκτωβρίου, ημερομηνία όπου καταγράφηκε η εκδήλωση ενδιαφέροντος γονέων για τη φοίτηση των παιδιών τους».
Τα περισσότερα από τα σχολεία της περιφέρειας που έχουν ενταχθεί στην προαναφερόμενη απόφαση δεν διέθεταν μαθητές τα τελευταία 2 – 3 χρόνια, όχι επειδή δεν υπήρχε ενδιαφέρον από την πλευρά των γονέων αλλά επειδή, είτε δεν ήταν πλήρως στελεχωμένα από εκπαιδευτικούς, είτε τα δρομολόγια του υπεραστικού ΚΤΕΛ δεν εξυπηρετούσαν και με δεδομένο ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, οι μικροί μαθητές θα έχαναν πρόσθετη ώρα μέχρι να φθάσουν στα σπίτια τους, καθώς η λειτουργία του ολοήμερου τμήματος ολοκληρώνεται στις 16.15’ νωρίς το απόγευμα.
Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις ο αριθμός των μαθητών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον δεν ήταν «ικανοποιητικός». Άσχετα ωστόσο με τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση περί αναστολής, συνδικαλιστές των εκπαιδευτικών καταγράφουν ήδη τη μείωση των λειτουργικών κενών που βραχυπρόθεσμα θα έχει άμεσα αποτελέσματα σε αποφάσεις όπως οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών στο νομό και μακροπρόθεσμα θα σημάνει νέα μείωση των οργανικών θέσεων.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass