ΜΕΛΗ ΔΕΠ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ

«Κατασκευές μεταφοράς και αποθήκευσης υδρογονανθράκων»

Δημοσίευση: 12 Νοε 2013 1:09 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:50
  
Σειρά παρουσιάσεων ξεκίνησε το Γραφείο Διαμεσολάβησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για το έργο των μελών ΔΕΠ με τη μεγαλύτερη παραγωγικότητα στην εξεύρεση κονδυλίων από ανταγωνιστικά προγράμματα. Τα μέλη ΔΕΠ παρουσιάζουν το έργο τους σε συνέντευξη Τύπου σε χώρο της Επιτροπής Ερευνών στο κτιριακό συγκρότημα Τσαλαπάτα.
Καλεσμένος την περασμένη Παρασκευή, στην αίθουσα Συνεδριάσεων του κτιριακού συγκροτήματος Τσαλαπάτα στον Βόλο, ο αναπληρωτής καθηγητής από το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Σπύρος Καραμάνος, ο οποίος μίλησε για τη δουλειά του με θέμα «Κατασκευές μεταφοράς και αποθήκευσης υδρογονανθράκων».
Για να τονίσει, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Διαμεσολάβησης ότι «την παρούσα περίοδο παρατηρείται σημαντική δραστηριότητα της βιομηχανίας των υδρογονανθράκων στη Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο, με υψηλές προσδοκίες για περαιτέρω ανάπτυξη στις επόμενες δεκαετίες.
Η περιοχή αυτή θεωρείται ως διεθνής ενεργειακός διάδρομος για τη μεταφορά ενεργειακών πόρων (κυρίως φυσικό αέριο) από την Ανατολή (Ρωσία, Αζερμπαϊτζάν, Μέση Ανατολή), πολύ ελπιδοφόρος για την παραγωγή υδρογονανθράκων, με βάση τις πρόσφατες επιτυχημένες έρευνες σε Αίγυπτο, Ισραήλ και Κύπρο.
Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια στρατηγική τοποθεσία, και μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ως τμήμα του Νότιου Ενεργειακού Διαδρόμου (π.χ. αγωγός ΤΑΡ), με προοπτική να αποτελέσει έναν ενεργειακό κόμβο, και ως περιοχή με σημαντικές δραστηριότητες έρευνας και παραγωγής πετρελαίου και αερίου στο εγγύς μέλλον.
Η ανάπτυξη της δραστηριότητας αυτής, εν μέσω οικονομικής κρίσης, θα έχει σημαντικά οφέλη στην ελληνική οικονομία, και ειδικά στον κλάδο των μηχανικών και των μεταλλικών κατασκευών.
Στο ανωτέρω πλαίσιο απαιτούνται ειδικές θαλάσσιες κατασκευές σε μεγάλα βάθη που θα υποστηρίζουν την άντληση υδρογονανθράκων, ενώ είναι απαραίτητη η κατασκευή αγωγών (χερσαίων και υποθαλάσσιων) για τη μεταφορά και διανομή των ενεργειακών πόρων. Επίσης, συχνά απαιτείται η κατασκευή μεγάλων τερματικών σταθμών (δεξαμενές, δοχεία πίεσης, σωληνώσεις).
Η δομική ακεραιότητα των εν λόγω κατασκευών είναι μείζονος σημασίας για την εξασφάλιση της ασφαλούς αποθήκευσης και της απρόσκοπτης ροής των ενεργειακών πόρων, καθώς και την πρόληψη ατυχημάτων.
Υπάρχουν όμως ιδιαίτερα σημαντικές τεχνικές προκλήσεις διότι: Η περιοχή χαρακτηρίζεται από σημαντική σεισμική επικινδυνότητα, το βάθος των θαλάσσιων περιοχών ξεπερνά τα 2000 μέτρα. Η ερευνητική μας ομάδα αναπτύσσει υπολογιστικά μοντέλα για τη δομική ανάλυση των κατασκευών αυτών, για την κατανόηση της μηχανικής συμπεριφοράς τους, τον ασφαλή δομικό σχεδιασμό τους και την εκτίμηση της δομικής τους ακεραιότητας, στοχεύοντας, στην ελαχιστοποίηση των κινδύνων αστοχίας, η οποία θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στον πληθυσμό, το περιβάλλον και την οικονομία. Στον απρόσκοπτο εφοδιασμό ενεργειακών πόρων, ο οποίος αποτελεί υψηλή προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass