Ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ΣΤ. ΣΤΡΑΤΗΓΑΚΗΣ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «Ε»

«Το νέο λύκειο θα αυξήσει τη μαθητική διαρροή»

* Ο νόμος που ψηφίσθηκε ενώ είχε ξεκινήσει η σχολική χρονιά και αφορά στους μαθητές της Α’ λυκείου, δηλαδή εφαρμόζεται ήδη, παραμένει ακόμη ασαφής

Δημοσίευση: 16 Νοε 2013 22:38 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:56
 
Συνέντευξη στον Βαγγέλη Κακάρα
«Η «εκδίωξη» των αδύνατων μαθητών από το Γενικό Λύκειο και η ελλιπής λειτουργία του Τεχνικού Λυκείου θα έχει ως συνέπεια την αύξηση της μαθητικής διαρροής, της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου, που μόνο καλό δεν είναι» τονίζει ο μαθηματικός και ερευνητής Στρατής Στρατηγάκης μιλώντας σήμερα στην «Ε».
Το «νέο λύκειο», όπως καθιερώθηκε ο νόμος (4186/13) Αρβανιτόπουλου ψηφίσθηκε ενώ ξεκίνησε η σχολική χρονιά και παρότι αφορά στους μαθητές της Α’ λυκείου παραμένει ασαφής σε αρκετά του σημεία ενώ μόλις «χθες» το υπουργείο Παιδείας ζητά από τα σχολεία να ορίσουν εκπαιδευτικούς ως «συνδέσμους» για να μετάσχουν σε ενημερωτικά σεμινάρια.
Σε κάποια λύκεια έχουν ήδη αναληφθεί πρωτοβουλίες από καθηγητές και συλλόγους διδασκόντων, το ΚΕΣΥΠ θα σηκώσει το βάρος της επιμόρφωσης αλλά η διαπίστωση πως υπάρχει σοβαρό έλλειμμα ενημέρωσης, αποτελεί κοινό τόπο.
Οι μαθητές θα πρέπει να γνωρίζουν πως αλλάζει το καθεστώς επιλογής σχολών μέσω επιστημονικών πεδίων, που επί της ουσίας «μειώνονται» από τρία σε ένα. Ο ερευνητής Στρατής Στρατηγάκης σχολιάζοντας στην «Ε» το νέο νόμο επισημαίνει ότι «οι βασικές αλλαγές είναι δύο: Η πρώτη αφορά στις επιλογές των υποψηφίων, που θα δουν τις επιτρεπόμενες επιλογές σχολών να μειώνονται αισθητά. Η δεύτερη σημαντική αλλαγή είναι ότι αυξάνεται η δυσκολία προαγωγής από τη μία τάξη στην άλλη και η απόκτηση του απολυτηρίου λυκείου. Δεν αρκεί πια ο μαθητής να έχει γενικό μέσο όρο τουλάχιστον 9,5 στο τέλος της χρονιάς».
Το υπουργείο Παιδείας για να «χρυσώσει» το χάπι στους γονείς επικεντρώθηκε στη μείωση των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων, στη λογική της ήσσονος προσπάθειας, αποκρύπτοντας επί της ουσίας πως το «νέο λύκειο» γίνεται πιο εξετασιοκεντρικό με ότι αυτό θα σημάνει για τους μαθητές αλλά και για τον οικογενειακό προϋπολογισμό, πολύ δε περισσότερο σήμερα λόγω οικονομικής ύφεσης.
«Η δυσκολία προαγωγής, σημειώνει ο κ. Στρατηγάκης, από τη μία τάξη στην άλλη θα φέρει μετακίνηση των «αδύνατων» μαθητών προς το τεχνικό λύκειο. Αυτό δεν είναι κακό, εφόσον το τεχνικό λύκειο λειτουργεί σωστά, κάτι που όμως δεν συμβαίνει και η κατάσταση χειροτερεύει με την κατάργηση των τομέων υγείας πρόνοιας και εφαρμοσμένων τεχνών». Όπως συνέβη το περασμένο καλοκαίρι που τομείς της Τεχνικής Εκπαίδευσης καταργήθηκαν εν μια νυκτί, προκειμένου να βγούν σε διαθεσιμότητα περισσότεροι από 2.000 καθηγητές.
Οι εξελίξεις του περασμένου καλοκαιριού στη δημόσια εκπαίδευση, άφησαν σε δεύτερη μοίρα το «νέο λύκειο», σε μια εποχή που το δημόσιο σχολείο υποβαθμίζεται ενώ όλο και περισσότεροι νέοι, διαπιστώνοντας τη διόγκωση της ανεργίας, αμφισβητούν το νόημα των σπουδών με την έννοια της απόκτησης πτυχίου…
 Αναλυτικά, η συζήτησή μας με τον κ. Στρατηγάκη έχει ως εξής:
-Καταρχήν κε Στρατηγάκη έχουμε την αίσθηση πως όλες αυτές οι εξελίξεις στο χώρο της εκπαίδευσης από τις διαθεσιμότητες των καθηγητών μέχρι και σήμερα με τα «ανοιχτά – κλειστά» πανεπιστήμια έφεραν σε δεύτερη μοίρα το νέο λύκειο. Συμφωνείτε πως υπάρχει ένα έλλειμμα ενημέρωσης;
- «Το έλλειμμα ενημέρωσης είναι πραγματικό, καθώς η επικαιρότητα έχει επισκιάσει τις σημαντικές αλλαγές που ξεκίνησαν στο λύκειο. Οι αλλαγές, όμως, τρέχουν και το νέο σύστημα εφαρμόζεται. Ο Ιούνιος είναι κοντά και οι εκπλήξεις για όσους δεν έχουν ενημερωθεί σωστά πιθανό να είναι μεγάλες».
-Να πάμε λοιπόν στην ουσία των αλλαγών στο λύκειο, μπορείτε να μας τι περιγράψετε σε άξονες. Τι αλλάζει για μαθητές, εκπαιδευτικούς και τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς…
- «Οι βασικές αλλαγές είναι δύο: Η πρώτη αφορά στις επιλογές των υποψηφίων, που θα δουν τις επιτρεπόμενες επιλογές σχολών να μειώνονται αισθητά. Κάθε υποψήφιος, σύμφωνα με το νέο τρόπο εισαγωγής θα έχει τη δυνατότητα να δηλώσει τις σχολές ενός μόνο επιστημονικού πεδίου και αυτό θα το αποφασίζει με το ξεκίνημα της Γ΄ Λυκείου. Οι περιορισμένες επιλογές θα έχουν ως συνέπεια οι μαθητές να πρέπει να πάρουν τις σημαντικές αποφάσεις τους στην αρχή της Γ΄Λυκείου, και όχι όπως σήμερα μετά το τέλος των εξετάσεων και αφού έχουν δει πρώτα τη βαθμολογία τους.
Η δεύτερη σημαντική αλλαγή είναι ότι αυξάνεται η δυσκολία προαγωγής από τη μία τάξη στην άλλη και η απόκτηση του απολυτηρίου λυκείου. Δεν αρκεί πια ο μαθητής να έχει γενικό μέσο όρο τουλάχιστον 9,5 στο τέλος της χρονιάς. Πρέπει, σύμφωνα με το νόμο για το νέο λύκειο, να έχει γενικό μέσο όρο τουλάχιστον 10, αλλά και να έχει τουλάχιστον 10 σε κάθε ένα από τα βασικά μαθήματα και τουλάχιστον 08 σε κάθε ένα από τα υπόλοιπα μαθήματα».
-Επιστρέφοντας στις εξελίξεις του καλοκαιριού, η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τις θέσεις κλάδων εκπαιδευτικών για την αναγκαιότητα διδασκαλίας των μαθημάτων που διδάσκουν ενώ το υπουργείο Παιδείας «στάθηκε» στη μείωση των μαθημάτων. Η κριτική που διατυπώθηκε από οργανώσεις και παρατάξεις των εκπαιδευτικών, αλλά «χάθηκε» από το θόρυβο των εξελίξεων, κάνει λόγο για ένα «πιο ταξικό» σχολείο…
- «Η δυσκολία προαγωγής από τη μία τάξη στην άλλη θα φέρει μετακίνηση των «αδύνατων» μαθητών προς το Τεχνικό Λύκειο. Αυτό δεν είναι κακό, εφόσον το Τεχνικό Λύκειο λειτουργεί σωστά, κάτι που όμως δεν συμβαίνει και η κατάσταση χειροτερεύει με την κατάργηση των τομέων υγείας πρόνοιας και εφαρμοσμένων τεχνών. Η «εκδίωξη» των αδύνατων μαθητών από το γενικό λύκειο και η ελλιπής λειτουργία του τεχνικού λυκείου θα έχει ως συνέπεια την αύξηση της μαθητικής διαρροής, της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου, που μόνο καλό δεν είναι».
-Να σταθούμε στις πανελλαδικές με αφορμή το επιχείρημα του υπουργείου Παιδείας για μείωση των μαθημάτων στη Γ’ λυκείου. Η αίσθηση όμως είναι πως το λένε για να «χρυσώσουν» το χάπι στους γονείς. Το λύκειο με το νέο καθεστώς, γίνεται όντως πιο εξετασιοκεντρικό;
- «Η μείωση του αριθμού των εξεταζομένων μαθημάτων δεν κάνει πιο εύκολη την επιτυχία στην ανώτατη εκπαίδευση, αφού αυτή εξαρτάται από τον αριθμό των υποψηφίων και από τον αριθμό των προσφερομένων θέσεων στην ανώτατη εκπαίδευση. Αυτοί οι δύο αριθμοί είναι άγνωστοι αυτή τη στιγμή και, συνεπώς, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν το νέο σύστημα εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση θα είναι δυσκολότερο από το προηγούμενο».
-Οι μαθητές της φετινής Α’ λυκείου ειδικότερα, πρέπει να πληροφορηθούν κάποια θέματα ειδικότερα για το νέο καθεστώς πρόσβασης στην τριτοβάθμια;
- «Οι μαθητές της Α΄ Λυκείου πρέπει να γνωρίζουν ότι θα είναι πιο δύσκολη η προαγωγή τους στην επόμενη τάξη και θα πρέπει να επιλέξουν νωρίτερα τις σπουδές που θα θελήσουν να κάνουν. Δυστυχώς όμως ακόμη δεν γνωρίζουμε το νέο σύστημα εισαγωγής στην πλήρη του έκταση, ώστε να γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες σε βάθος. Οι αλλαγές αυτές, όμως, φέρνουν σημαντικές ανατροπές».
-Τέλος κε Στρατηγάκη με αφορμή την οικονομική ύφεση. Σε αυτό το ανασφαλές για τον εκπαιδευτικό περιβάλλον, με τον γονέα εν δυνάμει άνεργο και τον μαθητή να αμφισβητεί πρόωρα την αξία των σπουδών με την έννοια της κτήσης του πτυχίου, το ελληνικό σχολείο και δη το δημόσιο, ποιο ρόλο μπορεί ή πρέπει να διαδραματίσει σήμερα;
- «Το σχολείο δυστυχώς υποβαθμίζεται καθημερινά, καθώς ακολουθεί τη γενική οικονομική κατάσταση της χώρας μας. Οι περικοπές είναι συνεχείς και καθημερινές. Αυτό σημαίνει ότι οι μαθητές θα πρέπει να προσπαθήσουν περισσότερο για να φτάσουν στο Πανεπιστήμιο, πράγμα όλο και περισσότερο απαραίτητο, καθώς η ανεργία αυξάνει και η εξεύρεση εργασίας γίνεται όλο και δυσκολότερη, συνεπώς, απαιτούνται περισσότερα προσόντα για την εύρεση εργασίας στην Ελλάδα ή το εξωτερικό».
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass