ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ. ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΚΥΨΕΛΟΧΩΡΙ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ

Ξεφόρτωσαν τα λεωφορεία, έφυγαν με τα πόδια

* «Πολλές φορές αιφνιδιαζόμαστε από τις εξελίξεις» σημειώνει ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κων. Αγοραστός

Δημοσίευση: 24 Ιουν 2016 12:00
Πεζή έφυγαν τελικά, 121 από τους 131 μετανάστες, από το Κυψελοχώρι για να μεταβούν στον ΟΣΕ όπου θα έφευγαν χθες βράδυ με προορισμό την Αθήνα Πεζή έφυγαν τελικά, 121 από τους 131 μετανάστες, από το Κυψελοχώρι για να μεταβούν στον ΟΣΕ όπου θα έφευγαν χθες βράδυ με προορισμό την Αθήνα

 

Μετά το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων, αστυνομικοί κατέβασαν τις αποσκευές των προσφύγων από τα λεωφορεία για να προκληθεί ένταση

Πεζή εγκατέλειψαν τελικά χθες το απόγευμα τον καταυλισμό του Κυψελοχωρίου, δεκάδες μετανάστες οι οποίοι, από προχθές, αρνούνταν να φιλοξενηθούν στη νέα δομή. Η επεισοδιακή μετεγκατάσταση, από τον καταυλισμό του Κουτσοχέρου, ξεκίνησε προχθές το μεσημέρι με 131 μετανάστες – στην πλειοψηφία τους Αφγανοί υπήκοοι - να αρνούνται να «αποβιβασθούν» από τα λεωφορεία και να εγκατασταθούν στον νέο καταυλισμό.

Έτσι όλο το βράδυ προχθές παρέμειναν εκτός και, χθες το μεσημέρι, χρειάσθηκε να επέμβει η ΕΛ.ΑΣ., έπειτα από απόφαση του Κεντρικού Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης σύμφωνα με πληροφορίες, για να αρθεί το «αδιέξοδο» της μετεγκατάστασης.

Αστυνομικοί ξεφόρτωσαν τις αποσκευές από τα λεωφορεία, ακολούθησε ένταση η κλιμάκωση της οποίας αποφεύχθηκε χάρη στους ψυχραιμότερους και τελικά, χθες το απόγευμα, η υπόθεση πήρε άλλη τροπή. Αφού με εξαίρεση 10 μετανάστες που δέχθηκαν τελικά να φιλοξενηθούν στο Κυψελοχώρι, οι υπόλοιποι 121, εγκατέλειψαν το πρώην στρατόπεδο, άλλοι πεζή και άλλοι με αυτοκίνητα αλληλέγγυων, φθάνοντας στη διασταύρωση με τον δρόμο Λάρισας – Συκουρίου.

Εκεί, μισθώνοντας λεωφορείο, μεταφέρθηκαν στον Σταθμό του ΟΣΕ στη Λάρισα με τελικό προορισμό, σύμφωνα με πληροφορίες, την Αθήνα. Αφού στους μετανάστες έχει διαδοθεί η πληροφορία ότι στην Αθήνα, σε αντίθεση με την περιφέρεια, θα ακολουθηθούν «ταχύτερα» οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου. Οι Αφγανοί υπήκοοι, εδώ και μέρες άλλωστε, εγκαταλείπουν οικειοθελώς τον καταυλισμό του Κουτσοχέρου γνωρίζοντας πως όταν εγκατασταθούν προκάτ οικίσκοι, θα φιλοξενηθούν μόνο Σύριοι πρόσφυγες.

«ΑΔΙΕΞΟΔΟ»

Οι 131 μετανάστες, μεταφέρθηκαν προχθές το μεσημέρι από τον καταυλισμό του Κουτσοχέρου και για ένα 24ωρο περίπου, «παραμένοντας» στα λεωφορεία αρνούνταν να εγκατασταθούν στον καταυλισμό του Κυψελοχωρίου, το πρώην «στρατόπεδο Ζώγα».

Οι πρόσφυγες, θέτοντας θέμα συνθηκών αλλά και έλλειψης εμπιστοσύνης στις ελληνικές αρχές – σχετικά με την προσωρινή λειτουργία του καταυλισμού κοντά στο Συκούριο – ζητούσαν να εξετασθεί η πρότασή τους να μεταφερθούν σε άλλον καταυλισμό.

Όπως και έγινε χθες το πρωί όταν τους αντιπροτάθηκε η ολιγοήμερη φιλοξενία τους σε χώρο στα Τρίκαλα. Έτσι, αντιπροσωπεία τους μεταφέρθηκε στα Τρίκαλα για να διαπιστώσουν οι ίδιοι την καταλληλότητα του προτεινόμενου χώρου.

Επιστρέφοντας ωστόσο στο Κυψελοχώρι, ορισμένοι πρόσφυγες δεν συμφώνησαν ούτε με αυτή την εξέλιξη. Με το κεντρικό Συντονιστικό, θεωρώντας ότι «εξαντλήθηκαν» τα περιθώρια διαλόγου και με δεδομένο ότι έπρεπε στη συνέχεια να μετεγκατασταθούν και οι υπόλοιποι πρόσφυγες από το Κουτσόχερο προκειμένου να τοποθετηθούν προκατασκευασμένοι οικίσκοι, να ζητάει την παρέμβαση της ΕΛ.ΑΣ..

Έτσι, αστυνομικοί ξεφόρτωσαν τις αποσκευές από τα πέντε λεωφορεία με μικρό αριθμό προσφύγων να αντιδρά στην επέμβαση της αστυνομίας ενώ η πλειοψηφία των προσφύγων είχε ήδη αποβιβασθεί από τα λεωφορεία. Ελάχιστοι πρόσφυγες ξάπλωσαν στη συνέχεια μπροστά στα λεωφορεία προκειμένου αυτά να μην φύγουν από τον χώρο αλλά η κλιμάκωση της έντασης αποφεύχθηκε χάρη στους ψυχραιμότερους.

Οι ίδιοι πρόσφυγες, αφού αποχώρησαν τα λεωφορεία, συνέχισαν να αρνούνται την εγκατάστασή τους στις σκηνές αφήνοντας έξω, αποσκευές και ράντζα που είχαν πάρει μαζί τους φεύγοντας από το Κουτσόχερο.

Με αφορμή και την ένταση, «πάγωσε» χθες και η μεταφορά των υπολοίπων από τον πρώην «στρατόπεδο Ευθυμιόπουλου» στο οποίο φιλοξενούνταν 419 πρόσφυγες και μετανάστες διαφόρων υπηκοοτήτων (Αφγανοί, Ιρακινοί, Ιρανοί, Παλαιστίνιοι και Πακιστανοί) ενώ οι 179 Σύριοι πρόσφυγες πρόκειται να μεταφερθούν σε άλλη δομή στη Θεσσαλονίκη.

Η αναστάτωση που προκλήθηκε το τελευταίο 24ωρο είχε ως αποτέλεσμα επίσης, ομάδα (άλλων) προσφύγων να αποχωρήσει χθες οικιοθελώς από τον καταυλισμό του Κουτσοχέρου με προορισμό την Αθήνα αφού έχει διαδοθεί ότι εκεί, σε αντίθεση με τις δομές στην περιφέρεια, θα ακολουθηθούν «ταχύτερα» οι διαδικασίες για τη χορήγηση ασύλου.

Έτσι, ο πραγματικός αριθμός των φιλοξενουμένων στην ανοικτή δομή του Κουτσοχέρου, μειώθηκε χθες σε λιγότερους από 600 από 619 που φιλοξενούνταν προχθές.

Να σημειωθεί ότι η μετεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών θα συνεχισθεί τις επόμενες ημέρες καθώς στον καταυλισμό του Κουτσοχέρου θα πρέπει να εκτελεσθούν άμεσα εργασίες για την εγκατάσταση 200 προκατασκευασμένων οικίσκων στους οποίους θα φιλοξενηθούν Σύριοι πρόσφυγες.

ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΜΟΣ

Με αφορμή και το θέμα της μετεγκατάστασης των Αφγανών μεταναστών στο Κυψελοχώρι, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, με δηλώσεις του παρενέβη στο θέμα επισημαίνοντας τα ακόλουθα: «Το προσφυγικό βρίσκεται στην πιο κρίσιμη φάση του καθώς περνάμε πλέον σε μόνιμη εγκατάσταση των προσφύγων και μεταναστών.

Παρότι ως Περιφέρεια δεν έχουμε ευθύνη για την όλη διαδικασία, ωστόσο οφείλουμε να υπογραμμίσουμε ότι το όλο εγχείρημα χρειάζεται σεβασμό και ορθό προγραμματισμό. Αυτό απαιτείται προκειμένου να διασφαλίσουμε την ορθή διαβίωση τόσο των προσφύγων και μεταναστών όσο και τον κοινοτήτων που διαβιούν σε έκαστη περιοχή όπου αναπτύσσονται ανοιχτές δομές φιλοξενίας.

Προς αυτή την κατεύθυνση χρειάζεται ενίσχυση των δομών υγείας, σχεδιασμός όσον αφορά στην εκπαίδευση και δημιουργία ή διαφύλαξη των συνθηκών ασφάλειας όλων των περιοχών. Εμείς ως Περιφέρεια, όπως προανέφερα δεν συμμετέχουμε και ενημερωνόμαστε ή πολλές φορές αιφνιδιαζόμαστε την τελευταία στιγμή σχετικά με τις εξελίξεις» καταλήγει ο κ. Αγοραστός.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass