ΑΠΟ ΒΔΟΜΑΔΑ ΟΙ ΣΥΡΙΟΙ ΣΤΟ ΚΥΨΕΛΟΧΩΡΙ

«Στρωματσάδα» για ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στην ΕΛ.ΑΣ.

* Για την Αθήνα αναχωρούν και οι τελευταίοι Αφγανοί από τον καταυλισμό του Κουτσοχέρου που «άδειασε» προτού εκκενωθεί

Δημοσίευση: 26 Ιουν 2016 12:00
 Μάνα προσπαθούσε προχθές να δροσίσει το παιδί της, μες στο «λιοπύρι», στον καταυλισμό του Κυψελοχωρίου Μάνα προσπαθούσε προχθές να δροσίσει το παιδί της, μες στο «λιοπύρι», στον καταυλισμό του Κυψελοχωρίου

 

 

2- 5.Υπαρκτό αποδείχθηκε και στον καταυλισμό του Κουτσοχέρου το θέμα με τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα

Μαζικά αποχωρούν από το πρώην στρατόπεδο Ευθυμιόπουλου στο Κουτσόχερο και οι τελευταίοι Αφγανοί μετανάστες μετά την επεισοδιακή απόπειρα μετεγκατάστασής τους στον καταυλισμό του Κυψελοχωρίου, στο πρώην στρατόπεδο Ζώγα.

Η ακαταλληλότητα του νέου καταυλισμού, η έλλειψη εμπιστοσύνης στις ελληνικές αρχές, η καθυστέρηση στη διαδικασία χορήγησης ασύλου και ο καταυλισμός του Κουτσοχέρου που μετά τα έργα θα λειτουργήσει μόνο για Σύριους πρόσφυγες είχε ως αποτέλεσμα τη μαζική φυγή των μεταναστών, κυρίως Αφγανών, που θα αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη στην Αθήνα, σε άλλες δομές.

Είναι χαρακτηριστικό πως από τους 1.470 πρόσφυγες και μετανάστες που φιλοξενούνταν στις 29 Μαρτίου στο Κουτσόχερο, χθες Σάββατο είχαν μείνει μόνο 281 ενώ αναμενόταν να αποχωρήσουν και οι τελευταίοι 81 Αφγανοί. Παράλληλα, στον καταυλισμό του Κυψελοχωρίου τελικά και όχι στη Θεσσαλονίκη, αναμένεται να μεταφερθούν από βδομάδα και οι 179 Σύριοι πρόσφυγες από το Κουτσόχερο.

Ο καταυλισμός του Κυψελοχωρίου που με τόση σπουδή επιχειρήθηκε να δοθεί σε λειτουργία, παρότι δεν ήταν πλήρως έτοιμος, αποδείχθηκε ο πλέον βραχύβιος αφού οι 10 μετανάστες που δέχθηκαν να μείνουν, μετά τα επεισόδια της περασμένης Πέμπτης, διανυκτέρευσαν τελικά μόνο για ένα βράδυ και την Παρασκευή το πρωί αναχώρησαν και αυτοί, μόνοι τους για τον καταυλισμό του Βόλου.

ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΑ

Ο τρόπος κάτω από τον οποίο, τα συναρμόδια υπουργεία – με βάση τις αποφάσεις της Ε.Ε. - διαχειρίσθηκαν τις προσφυγικές ροές, με τις καθυστερήσεις και τα αναρίθμητα λάθη, επιβεβαίωσε πως και στον καταυλισμό του Κουτσοχέρου υπήρχαν τελικά εδώ και μήνες ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.

Παιδιά που δηλώθηκαν στους χώρους πρώτης υποδοχής (νησιά) ότι συνοδεύονται, στην πραγματικότητα αποδείχθηκε ότι δεν συνοδεύονται από τους βιολογικούς τους γονείς. Τρία αγόρια ηλικίας 14, 9 και 7 ετών (Αφγανοί υπήκοοι) που τόσους μήνες φιλοξενούνταν στο Κουτσόχερο, εξομολογήθηκαν την αλήθεια σε μέλη εθελοντικής οργάνωσης που μετέφεραν την εξέλιξη στις διωκτικές αρχές.

Έτσι, τα ανήλικα προσφυγόπουλα, μετά από παρέμβαση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, από τον καταυλισμό του Κυψελοχωρίου μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για τις ιατρικές εξετάσεις και στη συνέχεια οδηγήθηκαν στη Διεύθυνση Αστυνομίας Λάρισας για λόγους προστατευτικής φύλαξης.

Τα παιδιά κοιμήθηκαν «στρωματσάδα» στο πάτωμα προχθές βράδυ αφού στην ΕΛ.ΑΣ. δεν υπάρχουν χώροι φιλοξενίας, ενώ λόγω της ιδιαιτερότητας της κατάστασης δεν μπορούσαν να διανυκτερεύσουν στα κρατητήρια για παράδειγμα, όπου υπάρχουν κρεβάτια, μαζί με συλληφθέντες – κρατούμενους.

Αστυνομικοί και μέλη της οργάνωσης Γιατροί του Κόσμου φροντίζουν τα προσφυγόπουλα (σίτιση κλπ) αλλά οι συνθήκες παραμονής στην ΕΛ.ΑΣ. δεν είναι οι πλέον ενδεδειγμένες και μάλιστα για ανήλικα παιδιά. Για το λόγο αυτό, οι διωκτικές αρχές αναζητούσαν επειγόντως δομές για τη φιλοξενία τους καταβάλλοντας παράλληλα προσπάθειες να ξεπερασθούν νομοθετικά «κενά» με δεδομένο ότι πρόκειται για προσφυγόπουλα, οι γονείς των οποίων αγνοούνται και με δεδομένο επίσης ότι δεν υπάρχουν επαρκείς προνοιακές δομές στη χώρα μας.

ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Όπως είναι γνωστό, στο Κουτσόχερο θα εγκατασταθούν 200 προκάτ οικίσκοι για τη φιλοξενία 800 Σύριων προσφύγων ενώ για την καλύτερη εξυπηρέτηση, μέσω του ΟΑΕΔ, θα γίνουν 90 προσλήψεις επιστημονικού και βοηθητικού, εποχικού προσωπικού.

Έτσι κατασκευάσθηκε ο καταυλισμός του Κυψελοχωρίου που σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Άμυνας, θα λειτουργήσει προσωρινά, όσο θα εκτελούνται εργασίες στο Κουτσόχερο. Το «απόρρητο» ωστόσο της απόφασης για δημιουργία νέου καταυλισμού προκάλεσε τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας ενώ η σπουδή για τη μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών, παρότι ο νέος καταυλισμός δεν είναι πλήρως έτοιμος, προκάλεσε την προχθεσινή, επεισοδιακή απόπειρα μετεγκατάστασης.

Έτσι οι 131 Αφγανοί μετανάστες, πλην 10 ομοεθνών τους, μετά από ένα 24ωρο άρνησης να εγκατασταθούν στον χώρο και μετά την επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ., έφυγαν πεζή και με δρομολόγιο του ΟΣΕ αναχώρησαν για Αθήνα. Το ίδιο έπραξαν προχθές Παρασκευή και άλλοι 71 Αφγανοί από το Κουτσόχερο που μέσω της Μάνδρας αναχώρησαν για Αθήνα όπως το ίδιο εκτιμάται ότι θα πράξουν και οι υπόλοιποι 81 Αφγανοί.

Στο μεταξύ οι 179 Σύριοι πρόσφυγες που φιλοξενούνται σήμερα στο Κουτσόχερο, δέχονται τελικά να μεταφερθούν στον καταυλισμό του Κυψελοχωρίου με την προϋπόθεση να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης με συμπληρωματικά έργα.

Ετσι η μεταφορά τους αναμένεται από βδομάδα ενώ στο κενό έπεσαν οι προσπάθειες να πεισθούν και οι μετανάστες, διάφορων υπηκοοτήτων, να μεταφερθούν στο Κυψελοχώρι για τους προαναφερόμενους λόγους.

«ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ» Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Στο μεταξύ, η αναβλητικότητα των συναρμόδιων υπουργείων σε συνδυασμό, με τη γενικότερη πολιτική Ε.Ε. και κυβέρνησης για το προσφυγικό και την ενίσχυση της ξενοφοβίας, «ανοίγουν» τον δρόμο ανάληψης «δράσης» και σε τοπικό επίπεδο, τόσο από εθνικιστικές οργανώσεις όσο και από τη Χρυσή Αυγή.

Είναι χαρακτηριστικό πως μετά τα προχθεσινά γεγονότα στο Κυψελοχώρι, η Τ.Ο. Φαρσάλων του Λαϊκού Συνδέσμου «Χρυσή Αυγή» σημειώνει τον «κίνδυνο» για «άμεση ισλαμοποίηση της Ελλάδας με την οργάνωση μουσουλμανικών πόλεων εντός της Ελληνικής Επικράτειας», καθώς θεωρεί «εθνικά επικίνδυνες αυτές τις ενέργειες και εις βάρος των τοπικών κοινωνιών». Ενώ τέλος «προειδοποιεί ότι ο βουλευτής Μαγνησίας του Λαϊκού Συνδέσμου Χρυσή Αυγή κ.Παναγιώτης Ηλιόπουλος θα προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες προκειμένου να μην επαναληφθούν παρόμοια περιστατικά».

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass