ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΑΛΛΑ ΟΛΑ ΜΕ ΜΕΤΡΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΛΟΙ ΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΟΥΝ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΚΑΙ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

Το savoir vivre της παραλίας

Δημοσίευση: 08 Αυγ 2016 12:15

Της Νατάσας Πολυγένη

Φωτ.: Λεωνίδας Τζέκας

Ελληνικό καλοκαίρι σημαίνει ήλιος, θάλασσα και ξεγνοιασιά. Μπορεί πια οι εποχές να άλλαξαν και οι σκοτούρες να έχουν στρατοπεδεύσει μέσα σε κάθε σπίτι, όμως η ανάγκη για απόδραση εξακολουθεί να υπάρχει και την περίοδο του καλοκαιριού γίνεται ακόμη εντονότερη.

Είτε λοιπόν πρόκειται για διακοπές, είτε για ημερήσιες εξορμήσεις στην παραλία, η θάλασσα έχει αυτό το κάτι μαγικό που όλα τα «ξεπλένει». Παρόλη την οικονομική δυσπραγία τα παράλια του νομού Λάρισας κάθε Σαββατοκύριακο βουλιάζουν κυριολεκτικά από κόσμο. Μικροί και μεγάλοι απολαμβάνουν τον ήλιο και τη θάλασσα παίρνοντας δύναμη για την επιστροφή στην καθημερινότητα. Οι επιλογές για το τι μπορεί να κάνει κανείς δίπλα στο κύμα αμέτρητες.

Οι λιλιπούτειοι κολυμβητές εξερευνούν την αμμουδιά με τα φτυαράκια και τα κουβαδάκια τους, φτιάχνουν κάστρα, μαζεύουν κοχύλια και απολαμβάνουν τις δροσερές βουτιές στο πλάι των γονιών τους, άλλοι πάλι νιώθουν την ανάγκη να διαβάσουν ένα καλό βιβλίο ή απλώς τα νέα της ημέρας καθισμένοι πλάι στο κύμα, άλλοι λιάζονται κάτω από τον καυτό ήλιο και κάποιοι επιδίδονται σε θαλάσσια σπορ ή ρακέτες και βόλεϊ στην άμμο. Ό,τι και να επιλέξει όμως κάποιος πέρα από την προσωπική του ικανοποίηση, θα πρέπει να γίνεται με τέτοιο τρόπο που δεν θα ενοχλεί τους διπλανούς του, καθώς καλή είναι η ελευθερία αλλά και στην παραλία ισχύει ό,τι και στη ζωή «Παν μέτρον άριστον». Για τον λόγο αυτό υπάρχει και το savoir vivre της παραλίας που βασίζεται στο τρίπτυχο ευγένεια, διακριτικότητα και μεγάλη προσοχή. Ιδού μερικοί απλοί κανόνες που θα κάνουν τη «διαμονή» όλων στην παραλία ευχάριστη.

- Δεν απλώνουμε την πετσέτα μας δίπλα ακριβώς από μια παρέα. Ακόμα και στην πιο πολυσύχναστη παραλία, το savoir vivre απαγορεύει να απλώνουμε την πετσέτα μας σε απόσταση μικρότερη του τετραγωνικού από τον διπλανό μας. Ακόμα κι αν η παραλία είναι γεμάτη με κόσμο, αυτό δεν σημαίνει ότι χρειάζεται να καθίσουμε δίπλα ακριβώς σε μια άλλη παρέα, παραβιάζοντας τον προσωπικό τους χώρο. Είναι πιο σωστό να βρούμε ένα σημείο, λίγο πιο μακριά.

- Δεν βρέχουμε τον κόσμο που προσπαθεί να μπει στη θάλασσα. Κάποιοι προτιμούν να μπουν μια κι έξω και άλλοι σιγά σιγά. Αυτό που δεν θέλει κανείς είναι να έχει κάποιον δίπλα του που αρχίζει να πετάει νερά και να τον βρέχει.

- Δεν φτύνουμε το νερό που ενδεχομένως ήπιαμε μπροστά σε όλους! Λίγη διακριτικότητα δεν βλάπτει.

- Δεν παίζουμε ρακέτες σε απόσταση αναπνοής από τους λουόμενους. Ούτε και τάβλι κοπανώντας τα πούλια, τα ζάρια, το κουτί… Κανείς δεν θέλει την ώρα που απολαμβάνει το καφεδάκι του, να τον χτυπήσει ένα μπαλάκι στο κεφάλι.

- Δεν φωνασκούμε στο κινητό τηλέφωνο ή στην παρέα μας.

- Εάν θέλουμε να ακούσουμε μουσική στην παραλία είναι δικαίωμά μας, αλλά δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να αναγκάσουμε όλη την παραλία να την ακούσει μαζί μας. Φοράμε τα ακουστικά μας και δεν ενοχλούμε κανέναν.

- Δεν τινάζουμε την πετσέτα με την άμμο απρόσεκτα. Δεν είναι καθόλου ευχάριστο εκεί που κάθεσαι αμέριμνος και χαλαρώνεις, να σου έρχεται η άμμος στο στόμα. Προσπαθούμε να τινάζουμε την πετσέτα μας δίπλα στη θάλασσα και περπατάμε προσεκτικά όταν φοράμε τις σαγιονάρες ή τα παπούτσια μας.

- Τα «δημόσια ντους» είναι ακριβώς αυτό που περιγράφει ο όρος «δημόσια», και όχι μια σπάνια ευκαιρία για να κάνουμε , λούσιμο, μάσκα μαλλιών, κλπ την ώρα που οι υπόλοιποι λουόμενοι περιμένουν υπομονετικά τη σειρά τους για να ξεπλυθούν. Τηρούμε το άγραφο time code.

- Δεν αφήνουμε αποτσιγάρα και σκουπίδια φεύγοντας. Αφήνουμε την παραλία, όπως τη βρήκαμε, αλλά και όπως θέλουμε να την ξαναβρούμε την επόμενη φορά που θα πάμε...

- Σκυλιά στην παραλία. Ο νόμος είναι ξεκάθαρος όσον αφορά τα σκυλιά στην παραλία και αναφέρει ότι επιτρέπονται σε όλες τις ελεύθερες παραλίες. Αν δεν μπορούμε τα σκυλιά, είτε επειδή τα φοβόμαστε, είτε για οποιοδήποτε άλλο προσωπικό λόγο, μπορούμε να ζητήσουμε ευγενικά από τον ιδιοκτήτη του να τον βάλει λίγο πιο μακριά από εμάς. Από την πλευρά τους, οι ιδιοκτήτες σκύλων πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν παίρνουν το κατοικίδιό τους στη θάλασσα. Οφείλουν να σέβονται το γεγονός ότι κάποιος μπορεί να φοβάται τα σκυλιά, να μην τα αφήνουν ελεύθερα, ειδικά αν δεν είναι εκπαιδευμένα και φυσικά να μην τα αφήνουν να κάνουν την ανάγκη τους στην παραλία.

- Δεν κάνουμε θαλάσσια σπορ (sea jet, σκι κ.α.) κοντά σε κολυμβητές, παρά μόνο σε οριοθετημένες με σημαδούρες θαλάσσιες περιοχές.

- Αν υπάρχουν σημαδούρες που δείχνουν τα όρια έξω από τα οποία επιτρέπεται να κινούνται τα ταχύπλοα σκάφη, δεν κολυμπάμε πέρα απ’ αυτές.

- Ψαρεύουμε με ψαροντούφεκο σε απόσταση μεγαλύτερη των 200 μ. από αγκυροβολημένα πλοία, λιμενικά έργα, δίχτυα, λουόμενους, περιοχές διέλευσης πλοίων και ποτέ τη νύχτα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass