ΔΝΤ ΚΑΙ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΑΘΗΝΑ-ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ

Εμμένουν για μεταρρυθμίσεις , χρέος και κοινωνικά μέτρα

Δημοσίευση: 24 Φεβ 2017 7:10

ΑΘΗΝΑ

Εμμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην εκ των προτέρων εξειδίκευση των μέτρων αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους της Ελλάδος ως προϋπόθεση για να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα με τον εκπρόσωπό του Τζ.Ράις να ξεκαθαρίζει ότι οι όροι που θέτει (μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση χρέους) το Ταμείο παραμένουν σταθεροί.

Η περιγραφή των μέτρων για το χρέος πρέπει να γίνει αμέσως μετά τη συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις, ακόμα και αν η εφαρμογή τους γίνει αργότερα, είπε.

Ο ίδιος αποκάλυψε πως το ελληνικό ζήτημα απασχόλησε την επικοινωνία της Λαγκάρντ με τον Αμερικανό ΥΠΟΙΚ την περασμένη Τρίτη, αλλά και ότι η επικεφαλής του ΔΝΤ είχε προσφάτως επικοινωνία και με τον Αλέξη Τσίπρα σχετικά με την αξιολόγηση.

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, ξεκαθάρισε ότι το Ταμείο προκειμένου να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει αυτό να στηρίζεται σε δύο βάσεις: Πρώτον στις γενναίες μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα διευκολύνουν την ανάπτυξη της οικονομίας και δεύτερον στην ελάφρυνση του χρέους.

Όπως τόνισε αυτή είναι η θέση του Ταμείου, η οποία δεν έχει αλλάξει, και αυτή μετέφερε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ στη συνάντηση που είχαν προχθες.

Ο κ. Ράις υπογράμμισε ότι αποτελεί προϋπόθεση της συμμετοχής του Ταμείου η εκ των προτέρων δέσμευση και εξειδίκευση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, παρόλο που αυτά θα εφαρμοστούν αργότερα.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι η συζήτηση για το χρέος θα μπορέσει να ξεκινήσει μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Επιβεβαίωσε ότι η αποστολή του ΔΝΤ θα έρθει στην Αθήνα στις αρχές της επομένης εβδομάδας και θα επικεντρωθεί στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει η Ελλάδα στο δημοσιονομικό μέτωπο.

Η ΚΟΜΙΣΣΙΟΝ

Τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάγκη μίας «ισορροπημένης» συμφωνίας, σε συνέχεια της απόφασης του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, εξέφρασε από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

 «Έχουμε τονίσει επανειλημμένως την ανάγκη μίας φιλόδοξης, αλλά ταυτόχρονα ισορροπημένης και δίκαιας συμφωνίας, η οποία θα βοηθήσει τον ελληνικό λαό στον δρόμο της κοινωνικά συνεκτικής ανάκαμψης. Αυτό είναι το πνεύμα στο οποίο εργαζόμαστε και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε», σημείωσε ο κ. Σχοινάς.

Ερωτηθείς κατά πόσο η Ελλάδα σε συνέχεια και των τελευταίων αποφάσεων λαμβάνει την αλληλεγγύη που χρειάζεται από τους εταίρους της, απάντησε: «Παραμένουμε προσηλωμένοι σε μία διαδικασία μεταρρυθμίσεων, που συνοδεύεται από ένα πακέτο κοινωνικών μέτρων που θα επιτρέψουν στον ελληνικό λαό να δει την άκρη του τούνελ».

 Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, αυτή η θέση της Επιτροπής, περί ανάγκης ενός παράλληλου πακέτου μέτρων με κοινωνικό χαρακτήρα, είναι το πλαίσιο, το οποίο θέτει η Επιτροπή στις διαβουλεύσεις με τις υπόλοιπες πλευρές.

Επίσης, η Κομισιόν δηλώνει έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα προς αυτήν την κατεύθυνση, κάτι το οποίο φαίνεται πως τέθηκε και στη συνάντηση Γιούνκερ-Μέρκελ, προχθες, στο Βερολίνο.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

 Ειδικότερα, τα κοινωνικά μέτρα, στα οποία επικεντρώνεται η Επιτροπή, αφορούν την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού, την επανένταξη των μακροχρόνια ανέργων και τη μείωση της ανεργίας των νέων, αλλά ενδεχομένως και ένα πιο καινοτόμο πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης.

 Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως η «συναντίληψη» των τεσσάρων θεσμών για τις παραμέτρους που είναι αναγκαίο να διέπουν τη συμφωνία, η οποία και επιτρέπει την επιστροφή τους στην Αθήνα, τώρα πρέπει να μεταφραστεί σε συγκεκριμένα μέτρα.

Το εν λόγω εγχείρημα, αν και δύσκολο, καθώς και οι τέσσερις θεσμοί πρέπει να συμφωνήσουν σε κοινούς όρους και προϋποθέσεις, σύμφωνα με τις εν λόγω πηγές είναι εφικτό να έχει ολοκληρωθεί έως τις 20 Μαρτίου.

«Για μας παραμένει σημαντική ημερομηνία», έλεγαν χαρακτηριστικά.

Ο ΝΤΟΜΠΡΟΒΣΚΙΣ

Την πεποίθηση ότι το ελληνικό ζήτημα μπορεί να επιλυθεί ακόμα και τον επόμενο μήνα, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, εκτιμώντας ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να γίνει αυτό, «αρκεί όλες οι πλευρές να δώσουν μια τελευταία ώθηση».

Η ανάκαμψη της Ελλάδας είναι εντός στόχου, δήλωσε ο Ντομπρόβσκις και μια «τελική ώθηση» από τους αξιωματούχους θα μπορούσε να εξασφαλίσει το μέλλον της ελληνικής οικονομίας ακόμη και πριν από την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup που έχει προγραμματιστεί για τις 22 Μαρτίου.

«Είμαι βέβαιος ότι θα είμαστε σε θέση να επιλύσουμε την τρέχουσα κατάσταση σε σύντομο διάστημα», δήλωσε.

«Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι μια τελική ώθηση από τους θεσμούς της ΕΕ, από το ΔΝΤ, από τις ίδιες τις ελληνικές αρχές ούτως ώστε να μπορεί να επιλυθεί έως το επόμενο Eurogroup».

Περαιτέρω καθυστέρηση θα είναι «ιδιαιτέρως αντιπαραγωγική» και δημιουργεί τον κίνδυνο η Ελλάδα να υποχωρήσει και πάλι σε «χρηματοοικονομική αστάθεια», δήλωσε.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass