Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αποτράπηκε πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας 60 τ.μ.

• Η κυβέρνηση θα ανατραπεί, δεν θα αποχωρήσει δήλωσε ο Π. Λαφαζάνης • Στο «σφυρί» 40 ξενοδοχεία

Δημοσίευση: 04 Ιαν 2018 15:37

ΑΘΗΝΑ

«Χάρις στο κίνημα ανεστάλη σήμερα στο Ειρηνοδικείο Ιλίου, πλειστηριασμός από την Alpha Bank πρώτης κατοικίας 60 τ.μ με 25 χιλ. ευρώ και για οφειλή 20 χιλιάδων ευρώ» δήλωσε ο γραμματέας της ΛΑΕ, Παναγιώτης Λαφαζάνης ο οποίος συμμετείχε στις κινητοποιήσεις κατά των πλειστηριασμών.   

 Ο κ. Λαφαζάνης πρόσθεσε: «Λέμε ότι ανεστάλη και αυτός ο πλειστηριασμός χάρις στο κίνημα, διότι αν το τελευταίο δεν είχε αποφασιστική και δυναμική παρουσία, δεν θα υπήρχε αναγκαστική αποχή των συμβολαιογράφων, και αυτήν την ώρα, άλλη μια πάμφτωχη οικογένεια θα έχανε για ευτελές ποσό το μικρό σπίτι της.
Αυτόν τον πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας 60 τ.μ για μια μικρή οφειλή, που είχε προγραμματίσει η Alpha Bank, τον αφιερώνουμε στους ψεύτες Τσίπρα, Τσακαλώτο και Κοντονή, που διακηρύσσουν χωρίς αιδώ ότι δεν πλειστηριάζονται πρώτες κατοικίες κάτω των 300 χιλ. ευρώ» σημείωσε ο γραμματέας της ΛΑΕ.    
 Καταλήγοντας στη δήλωσή του εκτίμησε ότι η κυβέρνηση δεν θα αποχωρήσει αλλά θα ανατραπεί - «και θα ανατραπεί από τα κάτω, από τους κοινωνικούς αγώνες και πρώτα απ' όλα από το κίνημα κατά των πλειστηριασμών, το οποίο είναι ο νέος πρωταγωνιστής στην πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας μας και μια αυθεντική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση» εκτίμησε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΣΤΟ «ΣΦΥΡΙ»
Εν τω μεταξύ μέσα στο πρώτο εξάμηνο της χρονιάς αναμένεται να "αλλάξουν χέρια", περίπου 40 μικρομεσαίες και μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, οι οποίες είναι υπερχρεωμένες, και θα βγουν στο "σφυρί".
Σύμφωνα με ρεπορτάζ των "Νέων", το πρώτο μεγάλο κύμα των πλειστηριασμών ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα, που άρχισε τον Δεκέμβριο με επισπεύδουσες κυρίως τις τράπεζες, αλλά και ιδιώτες προμηθευτές, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τον ερχόμενο Ιούλιο.
Ήδη τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τουριστικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με πηγές των τραπεζών και του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) ανέρχονται στο ποσό των 3 δισ. ευρώ, σε σύνολο χορηγήσεων ύψους περίπου 8 δισ. ευρώ σε ολόκληρο τον τουριστικό τομέα.
Πιο αναλυτικά, το "πρόγραμμα" των πλειστηριασμών των ξενοδοχείων, όπως έχει καταγραφεί από νομικούς, αλλά και από τις κατά τόπους ενώσεις ξενοδόχων, περιλαμβάνει επτά μονάδες στην Κρήτη, έξι στη Ρόδο και την Κω, έξι σε Κέρκυρα, Λευκάδα, Ζάκυνθο και Σκιάθο, μία στη Χαλκιδική και περίπου άλλες 20 σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Κοινό χαρακτηριστικό των υπερχρεωμένων ξενοδοχείων που βγαίνουν στο σφυρί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018 είναι ο υψηλός και μη εξυπηρετούμενος δανεισμός σε σχέση με το μέγεθος των ίδιων των μονάδων, καθώς και το ότι τα πιο πολλά ξενοδοχεία είναι φορτωμένα με υποθήκες που ήδη έχουν προσημειωθεί.
Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ των "Νέων", οι τράπεζες στην προσπάθειά τους να ανακτήσουν μέρος των δανείων που έχουν χορηγήσει στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις οδηγούν τις μονάδες αυτές σε πλειστηριασμό είτε μέσω των κατά τόπους ειρηνοδικείων είτε μέσω της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας πλειστηριασμών.
Την ίδια τακτική ακολουθούν και ιδιώτες πιστωτές (οι περιπτώσεις είναι λίγες και αφορούν κυρίως προμηθευτές), οι οποίοι λειτουργούν ως επισπεύδοντες, προκειμένου να ανακτήσουν από τους ξενοδόχους μέρος των οφειλών τους.