ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΧΡΕΟΣ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΕΠΑΦΩΝ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Τι έφερε ο Τσίπρας από το Νταβός

Δημοσίευση: 28 Ιαν 2018 22:53
Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας ενημερώνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα αποτελέσματα των συναντήσεών του στο Νταβός της Ελβετίας Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας ενημερώνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα αποτελέσματα των συναντήσεών του στο Νταβός της Ελβετίας

Σειρά επαφών με επίκεντρο τόσο εθνικά θέματα όσο και το μέγα ζήτημα του χρέους είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός την περασμένη εβδομάδα, με την κυβέρνηση να αποτιμά θετικά τα αποτελέσματά τους.

Η πρώτη μεγάλη συνάντηση πραγματοποιήθηκε με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ και επίκεντρο το ζήτημα της ονομασίας, με τις κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών να αποπνέουν αισιοδοξία και βήματα σε ένα ζήτημα το οποίο παραμένει στάσιμο επί σειρά ετών. Και ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση αποτιμά θετικά τη συνάντηση με τον Ζόραν Ζάεφ, κάνοντας λόγο για ειλικρινή συζήτηση, στην οποία άνοιξαν όλα τα ζητήματα, η αισιοδοξία στην Αθήνα δείχνει να «φρενάρει» στους Ανεξάρτητους Έλληνες και τον Πάνο Καμμένο. Η στάση του όλο το προηγούμενο διάστημα εμφανιζόταν να είναι αδιάλλακτη, απαιτώντας να μην υπάρχει ο όρος Μακεδονία στη νέα ονομασία, με κανέναν τρόπο. Ακόμα και αν ο Π. Καμμένος υποχωρήσει από την αρχική του θέση, ερωτηματικά τίθενται τι θα πράξουν τα υπόλοιπα στελέχη του κόμματός του, αφού βουλευτές, όπως π.χ. ο Γ. Κατσίκης απειλούν με αποχώρηση. Για πολλούς μάλιστα το Σκοπιανό είναι το ζήτημα που ενδέχεται να δοκιμάσει την κυβερνητική συνοχή. Η στάση των ΑΝΕΛ μάλιστα πυροδοτεί έντονες αντιδράσεις και από την πλευρά της αντιπολίτευσης με τη ΝΔ να κάνει λόγο για διγλωσσία και να κατηγορεί την κυβέρνηση για μυστική διπλωματία.

Η κυβέρνηση μετά τη συνάντηση Ζάεφ - Τσίπρα υπογραμμίζει ιδιαίτερα πως το ζήτημα είναι να υπάρξει συνολική λύση που θα επαναθεμελιώσει τις σχέσεις των δύο χωρών. Σε αυτό το πλαίσιο ήταν και η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα: «δεν θέλουμε να λύσουμε απλά το θέμα του ονόματος, αλλά θέλουμε να θέσουμε τις σχέσεις των δυο χωρών μας σε στέρεα θεμέλια, στα θεμέλια του αλληλοσεβασμού και της καλής γειτονίας, που σημαίνει ότι πρώτα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον αλυτρωτισμό σε όλες του τις μορφές και μάλιστα με εγγυήσεις ότι δεν θα αφήσουμε κανένα ανοικτό παράθυρο ώστε να δημιουργηθούν εκ νέου παρόμοιες προκλήσεις στο μέλλον».

Η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι συντελέστηκε πρόοδος, η οποία επιβεβαιώνεται με κινήσεις καλής θέλησης εκατέρωθεν, οι οποίες και προαναγγέλθηκαν και κατά τις επίσημες δηλώσεις των δύο αρχηγών, με τον Αλ. Τσίπρα να διαμηνύει ότι για να προχωρήσει η ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΕΕ και ΝΑΤΟ θα πρέπει να υπάρξει κοινά αποδεκτή λύση η οποία θα ισχύει έναντι όλων, με τον Ζ. Ζάεφ να απαντά ότι στο παρελθόν ελληνικές κυβερνήσεις είχαν δεχθεί την ονομασία «Μακεδονία-Σκόπια», όπως και ότι είχαν δεχθεί ελληνικές κυβερνήσεις στο παρελθόν και διπλή χρήση, δηλαδή άλλη στο εσωτερικό και άλλη στο εξωτερικό. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Ζάεφ κατανόησε ότι το «Μακεδονία-Σκόπια» δεν μπορεί να αποτελεί λύση και συμφώνησε να προχωρήσει η συζήτηση σε μια νέα βάση. Ιδιαίτερη σημασία δίνουν από την κυβέρνηση στην εξαγγελία του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, για αλλαγή του ονόματος του αεροδρομίου και του εθνικού αυτοκινητοδρόμου των Σκοπίων, που έως τώρα φέρουν το όνομα «Μέγας Αλέξανδρος».

Δυσκολίες ωστόσο δεν αντιμετωπίζει μόνο ο Α. Τσίπρας στο εσωτερικό αλλά και ο Ζ. Ζάεφ ο οποίος παραδέχτηκε – σύμφωνα με πληροφορίες – ότι προσπαθεί να διαχειριστεί το ζήτημα της αλλαγής του Συντάγματος της χώρας του ωστόσο είναι ένα πολύ δύσκολο θέμα.

ΜΕ ΑΛΒΑΝΙΑ

Η δεύτερη συνάντηση που αφορούσε σε εθνικά ζητήματα και συγκέντρωσε τα βλέμματα ήταν αυτή με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα, με κυβερνητικές πηγές να υπογραμμίζουν ότι ανοίγει πλέον ο δρόμος για πλήρη ομαλοποίηση και αναβάθμιση των διμερών σχέσεων. Ελλάδα και Αλβανία εμφανίζονται μάλιστα να είναι έτοιμες για στρατηγική συμφωνία που να επιλύει κρίσιμες διαφορές και να ανοίγει τον δρόμο για προώθηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της γειτονικής χώρας. Στη συζήτηση τέθηκαν τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας, ένα ζήτημα που το τελευταίο διάστημα έχει πάρει διαστάσες, ενώ συμφωνήθηκε να υπάρξει και επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Αλβανία.

ΜΕ ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ - ΛΑΓΚΑΡΝΤ

Ιδιαίτερης σημασίας ήταν οι επαφές που είχε ο Αλέξης Τσίπρας και με τους Ευρωπαίο επίτροπο αρμόδιο για οικονομικά θέματα, Πιερ Μοσκοβισί, αλλά και το ραντεβού με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Όπως έγινε γνωστό από κυβερνητικές πηγές η συνάντηση με τον Π. Μοσκοβισί πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, ενώ εκφράστηκε η ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης εγκαίρως.

Η Ελλάδα όπως επισημάνθηκε στη συνάντηση περνάει σε μία νέα φάση εμπέδωσης της εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας, που εκφάζεται και στις τιμές των ελληνικών ομολόγων.

Τονίστηκε ότι τώρα όλοι πρέπει να εργαστούν από κοινού για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος τον ερχόμενο Αύγουστο. Κύριοι στόχοι είναι η Ελλάδα να επιστρέψει στην κανονικότητα του european semester την άνοιξη, να ολοκληρωθεί η συζήτηση για την ρύθμιση του ελληνικού χρέους και να καθοριστούν τα τελευταία βήματα πριν την έξοδο της χώρας στις αγορές και τέλος να ολοκληρωθεί η επεξεργασία της εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής.

Μοσκοβισί και Τσίπρας ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις 8 Φεβρουαρίου, οπότε ο Ευρωπαίος επίτροπος θα βρίσκεται στην Αθήνα.

Η έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης χαιρετίστηκε και στη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τη διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ συμφωνήθηκε να εντατικοποιηθούν οι τεχνικές συζητήσεις για την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος τον ερχόμενο Αύγουστο καθώς και την ρύθμιση του ελληνικού χρέους, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν το τέλος του προγράμματος.

Συμφωνήσαμε να δουλέψουμε από κοινού «προς την κατεύθυνση των κοινών στόχων της ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων και της εξασφάλισης της ελάφρυνσης χρέους για την Ελλάδα από τους Ευρωπαίους εταίρους, που είναι ουσιώδης για τη βιώσιμη ανάπτυξη» δήλωσε η Κ. Λαγκάρντ με ανάρτησή της στο twitter.

Δεν παρέλειψε δε να αναφέρει πως συνεχάρη τον Έλληνα πρωθυπουργό για την πρόοδο στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις της χώρας σημειώνοντας χαρακτηριστικά στο tweet της: «Συναντήθηκα με τον Έλληνα πρωθυπουργό και του έδωσα συγχαρητήρια για την πρόοδο στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας. Συμφωνήσαμε να εργαστούμε μαζί για τους κοινούς στόχους της ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων και της εξασφάλισης της ελάφρυνσης του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας, που είναι ουσιώδη για τη βιώσιμη ανάπτυξη».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επικεφαλής του ΔΝΤ, κατά τη συνάντησή της με τον Αλέξη Τσίπρα τον διαβεβαίωσε και για τη συνεχιζόμενη στήριξη του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Ήταν ευχαρίστησή μου να συναντηθώ με τον πρωθυπουργό Τσίπρα στο Νταβός σήμερα. Τον συνεχάρην για την πρόοδο που έχει επιτύχει η Ελλάδα, ένα κλίμα που αποτυπώθηκε επίσης στην πρόσφατη ανακοίνωση του Eurogroup και διαβεβαίωσα τον πρωθυπουργό για τη συνεχιζόμενη στήριξη του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής», ανέφερε στην ανακοίνωσή της.

Η Κ. Λαγκάρντ σημείωσε ότι υπογράμμισε ότι «η ολοκλήρωση της ατζέντας των μεταρρυθμίσεων και η παροχή ελάφρυνσης χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους είναι αναγκαία για να στηρίξουν μία βιώσιμη ανάπτυξη και μία επιτυχή έξοδο από την επίσημη χρηματοδότηση αργότερα φέτος. Ο πρωθυπουργός και εγώ συμφωνήσαμε να εργασθούμε μαζί στην κατεύθυνση αυτών των κοινών στόχων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ επιμένει ότι ο όρος για ελάφρυνση και εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους δεν έχει εκπληρωθεί, όντας σύμμαχος της Αθήνας στο συγκεκριμένο ζήτημα, ωστόσο μπαίνει απέναντι στην κυβέρνηση με τις σκληρές απαιτήσεις για περικοπές που εκφράζει κατά καιρούς καθιστούν δίκοπο μαχαίρι τη εκ νέου συμμετοχή του στο πρόγραμμα.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις Λαγκάρντ, πριν τις αβρότητες της Πέμπτης, την Τετάρτη, όταν δήλωνε ότι: «Στην περίπτωση της Ελλάδας οι συντάξεις απείχαν παρασάγγας από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές άσχετα εάν ήταν μικρές, μεσαίες ή μεγάλες. Αυτό που προέχει τώρα είναι να οριστεί ποιο είναι το όριο για το δίχτυ ασφαλείας, από ποιο όριο προστατεύεις τις συντάξεις» σύμφωνα με το Bloomberg.

Δεν είναι άλλωστε κρυφό ότι το ΔΝΤ περιμένει στη γωνία σε ό,τι αφορά στην επίσπευση της μείωσης του αφορολογήτου από το 2019.

Πληροφορίες, ήθελαν τον πρωθυπουργό να ζητά από την επικεφαλής του ΔΝΤ να αποσαφηνίσει τη στάση του Ταμείου και να ξεκαθαρίσει αν θα παραμείνει ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα.

Λίγες μόλις ώρες πριν τη συνάντηση Λαγκάρντ - Τσίπρα ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Μορίς Όμπστφελντ, επανέλαβε ότι ο απαράβατος όρος για λήψη μέτρων που θα καταστήσουν το ελληνικό χρέος βιώσιμο δεν έχει ακόμη εκπληρωθεί. Ως εκ τούτου, συνέχισε, δεν μπορεί το ΔΣ του ΔΝΤ να πάρει απόφαση για να ενεργοποιήσει το πρόγραμμα ύψους 1,6 δισ. ευρώ.

Επί του παρόντος το ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του ΔΝΤ σε σχέση με την Ελλάδα δεν είναι σαφές και κατά πόσο αυτές θα επηρεαστούν από το διαμορφούμενο κλίμα. Τόσο η ελληνική πλευρά όσο και ο Ευρωπαίος επίτροπος ωστόσο εκφράζουν αισιοδοξία, μετά το τελευταίο Eurogroup σε σχέση με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα με τον Π. Μοσκοβισί να δηλώνει ότι πρακτικά δεν υπάρχουν περαιτέρω πληροφορίες, ωστόσο σε «ψυχολογικό επίπεδο», «ένιωσε» ότι η «στάση και η γλώσσα του Ταμείου ήταν πολύ θετική»...

Το Σάββατο ο πρωθυπουργός ενημέρωσε σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις του Πολιτικούς Αρχηγούς όλων των κομμάτων, πλην της Χρυσής Αυγής, για τα εθνικά θέματα και οι επόμενες μέρες αναμένονται εξελίξεις...

Της Αλεξάνδρας Φωτάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass