Επιμένει ο Στουρνάρας για προληπτική πιστωτική γραμμή

• Βλέπει ανάκαμψη αρκεί να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις

Δημοσίευση: 13 Φεβ 2018 15:40

ΑΘΗΝΑ

Επιμένει στην ανάγκη ύπαρξης προληπτικής γραμμής χρηματοδότησης μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής τον Αύγουστο, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι κάτι τέτοιο δεν χρειάζεται και ότι έχει επιλεγεί η «καθαρή έξοδος» από τα μνημόνια.

Ο Γ. Στουρνάρας επαναλαμβάνει ότι «η ύπαρξη ενός τέτοιου πλαισίου προληπτικής πιστωτικής γραμμής θα ήταν επωφελές για την ελληνική οικονομία συμβάλλοντας στην αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού», αλλά και για την εξασφάλισης ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, εμμένοντας στη θέση του, παρά τις έντονες αντιδράσεις από κυβερνητικά στελέχη όταν πρωτοδιατύπωσε την άποψη αυτή.
Οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία είναι θετικές τονίζει ο κ. Στουρνάρας σπεύδοντας να προσθέσει, «υπό την προϋπόθεση όμως ότι οι μεταρρυθμίσεις και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων θα εφαρμοστούν ομαλά και εντός του συμφωνηθέντος χρονοδιαγράμματος».
Οι συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις και η δημοσιονομική προσαρμογή έχει φέρει αποτελέσματα, επισημαίνει και προσθέτει ότι σημαντικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες έπρεπε να έχουν προχωρήσει από χρόνια ολοκληρώνονται, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας έχει βελτιωθεί και οι τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες.
Ωστόσο ο κ. Στουρνάρας αν και διαπιστώνει πως «η οικονομία ανακάμπτει» εκτιμά ότι η χώρα έχει ακόμη να διανύσει κάποια απόσταση μέχρι να αποκτήσει μόνιμη χρηματοδότηση από τις αγορές μετά το τέλος του προγράμματος.
ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΕΥΘΡΑΣΤΗ Η ΑΝΑΚΑΜΨΗ
Σε ομιλία του στο Ελληνο-Ισπανικό Εμπορικό Επιμελητήριο με θέμα «το μέλλον της ελληνικής οικονομίας», ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι η ανάκαμψη της οικονομίας παραμένει εύθραυστη, εν μέσω κινδύνων και αδυναμιών, τόσο εξωτερικών όσο και εσωτερικών. Προειδοποίησε δε ότι η όποια οπισθοχώρηση ή καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα αποδυνάμωναν τις θετικές προοπτικές, πλήττοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών στη μελλοντική πορεία της ελληνικής οικονομίας. «Η οικονομική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει εστιασμένη στην εφαρμογή των μέτρων του προγράμματος και την έγκαιρη ολοκλήρωση της τέταρτης και τελικής αξιολόγησης, που θα σημάνει και τη λήξη του προγράμματος» τόνισε ο κ. Στουρνάρας. Όσον αφορά στους εξωτερικούς κινδύνους, αυτοί, όπως είπε, συνδέονται μεταξύ άλλων με την απότομη αποστροφή των επενδυτών από το ρίσκο και τις αναταράξεις στις χρηματοοικονομικές αγορές και τις αγορές συναλλάγματος, όπως επίσης σε γεωπολιτικούς παράγοντες.
ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ
Ο κ. Στουρνάρας επανέλαβε επίσης τη θέση της Τράπεζας της Ελλάδας πως μία προληπτική γραμμή στήριξης θα βοηθούσε την ελληνική οικονομία, μειώνοντας περαιτέρω το κόστος χρηματοδότηση και προσφέροντας εγγυήσεις για την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές μετά το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, ειδικά εάν οι συνθήκες στις διεθνείς αγορές έχουν επιδεινωθεί.
Πρέπει να αποσαφηνιστεί, ανέφερε ο κ. Στουρνάρας, τόσο το καθεστώς της επιτήρησης, στο οποίο θα υπαχθεί η Ελλάδα μέχρι να αποπληρώσει το 75% των χρημάτων που έχει δανειστεί από τους θεσμούς, όσο και οι όροι και οι προϋποθέσεις με τους οποίους οι εταίροι μας είναι διατεθειμένοι να παράσχουν στη χώρα προληπτική πιστωτική γραμμή. Όπως εξήγησε ο ίδιος, η ύπαρξη ενός τέτοιου πλαισίου προληπτικής πιστωτικής γραμμής θα ήταν επωφελές για την ελληνική οικονομία συμβάλλοντας στην αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού. Και τούτο διότι θα παρέχει στην Ελλάδα ασφάλεια για τη χρηματοδότηση των δανειακών της αναγκών μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018- ιδιαίτερα μάλιστα στην περίπτωση που η κατάσταση στις διεθνείς αγορές επιδεινωθεί. Παράλληλα θα δώσει τη δυνατότητα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συνεχίσει να δέχεται κατ’ εξαίρεση τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο στη χορήγηση ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες, μέχρι αυτά να αποκτήσουν και πάλι τη "σφραγίδα του αξιόχρεου" από τους οίκους αξιολόγησης. Η Τράπεζα της Ελλάδος κρίνει ότι η διατήρηση του καθεστώτος αυτού (της κατ’ εξαίρεση αποδοχής των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ) είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την ομαλή χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών για όσο χρονικό διάστημα η Ελλάδα αξιολογείται από τους οίκους αξιολόγησης στην κατηγορία των μη επιλέξιμων προς επένδυση κρατών.
ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΛΛΑΓΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΜΕΙΓΜΑΤΟΣ
Ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης σημείωσε ακόμη ότι το υφιστάμενο δημοσιονομικό μίγμα δεν είναι βιώσιμο και θα πρέπει να αλλάξει. Περισσότερη έμφαση, όπως είπε, πρέπει να δοθεί στη μείωση των μη παραγωγικών δαπανών, την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης της κρατικής περιουσίας, και τη βελτίωση της φορολογικής διοίκησης. Αυτές οι κινήσεις, όπως είπε, θα οδηγήσουν σε πιο δίκαιη κατανομή των δημοσιονομικών βαρών και θα δώσουν τη δυνατότητα για μείωση των υπερβολικά υψηλά φόρων. Όσον αφορά τέλος στους στόχους για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων την επόμενη διετία, τόνισε ότι είναι φιλόδοξοι σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, κάτι που σημαίνει ότι οι τράπεζες πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους.
Υπενθύμισε τέλος ότι οι τράπεζες θα κληθούν να αντιμετωπίσουν νέες προκλήσεις μέσα στο 2018, όπως την εφαρμογή των αυστηρότερων κανόνων για τις προβλέψεις επισφαλών δανείων και τα πανευρωπαϊκά τεστ αντοχής της ΕΚΤ.

Στη Βουλή δικογραφία για πόθεν έσχες

ΑΘΗΝΑ

Διαβιβάστηκε στη Βουλή δικογραφία κατά του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διερευνώμενη υπόθεση φέρεται να σχετίζεται με ανακριβές πόθεν έσχες του κ. Στουρνάρα κατά την περίοδο 2012 - 2013, που κατείχε το αξίωμα του υπουργού Οικονομικών.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass