ΗΠΑ και Γιούνκερ χαιρετίζουν την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών

Εξεπλάγησαν και οι δικηγόροι για την απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου

Δημοσίευση: 17 Αυγ 2018 18:26

ΑΘΗΝΑ

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ, χαιρέτισε την επιστροφή στην πατρίδα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και συνέχαρη τον ελληνικό λαό και το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας.

«Χαιρετίζουμε την είδηση για την πολυαναμενόμενη επιστροφή στο σπίτι για τους Έλληνες στρατιωτικούς Δημήτρη Κούκλατζη και Αγγελο Μητρετώδη. Συγχαρητήρια στον ελληνικό λαό και το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας» γράφει η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter.

ΕΞΕΠΛΑΓΗΣΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ

Εν τω μεταξύ η αποφυλάκιση των δύο ελλήνων στρατιωτικών προκάλεσε έκπληξη σε πολλούς, ακόμη και στους δικηγόρους τους, που δήλωσαν πως η απόφαση του δικαστηρίου ελήφθη χωρίς να έχουν υποβάλει αίτημα οι ίδιοι. Όλα έγιναν μετά το αιφνιδιαστικό αίτημα του τούρκου εισαγγελέα, ο οποίος ανέφερε πως ολοκληρώθηκε η έρευνα στα κινητά και δεν βρέθηκε κάτι ύποπτο.

«Πριν ζητήσουμε επίσημα την αποφυλάκιση τους, ο δικαστής ανακοίνωσε την απόφαση του εισαγγελέα ότι θα αφεθούν ελεύθεροι και δεν θα δικαστούν για κατασκοπεία, γιατί δεν υπάρχει κάποιο ενοχοποιητικό στοιχείο» δήλωσε η δικηγόρος τους Σελίν Οζέλ.

Αρκετοί είναι αυτοί που θεωρούν πως στην απόφαση αποφυλάκισης ενδέχεται να συνέβαλε η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας, και συγκεκριμένα ο ίδιος ο πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, λόγω και της εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης στην οποία βρίσκεται, ενώ κάποιοι επισημαίνουν πως σημαντικός ήταν ο ρόλος που έπαιξε η Ουάσινγκτον.

Το γεγονός ότι συνετέλεσε η απελευθέρωση με την αμερικανοτουρκική κρίση που έχει στο επίκεντρό της την αντίστοιχη απελευθέρωση του αμερικανού πάστορα, Άντριου Μπράνσον, θα μπορούσε να οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι η πίεση αυτή εκ μέρους των ΗΠΑ οδήγησε τον Ερντογάν να πράξει κάτι σε ένα μάλλον ανώδυνο για τον ίδιο προσωπικά μέτωπο.

ΛΙΣΤΑ ΜΕ 15 ΟΝΟΜΑΤΑ

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Νέων», οι πληροφορίες ότι αμερικανοί αξιωματούχοι ενεχείρισαν σε τούρκους αξιωματούχους λίστα με 15 ονόματα στα οποία συμπεριλαμβάνονταν αυτά του Άγγελου Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη δεν είναι εύκολο να διασταυρωθούν. Κατά την εκδοχή αυτή, η αμερικανική λίστα με κρατουμένους σε τουρκικές φυλακές που ζητείται να αποφυλακιστούν διαβιβάστηκε μόλις πριν από μια εβδομάδα στην Άγκυρα.

Μοιάζει ξεκάθαρο πάντως ότι η Ουάσινγκτον κυρίως ενδιαφέρεται πέραν του Μπράνσον και για άλλα πρόσωπα που σχετίζονται με τις ΗΠΑ, είτε αμερικανούς υπηκόους, είτε, για παράδειγμα, τούρκους που εργάζονται σε αμερικανικές διπλωματικές αποστολές στην Τουρκία.

Το γεγονός όμως ότι η αποφυλάκιση έλαβε χώρα μετά από απόφαση του δικαστηρίου δίνει στον Ερντογάν το δικαίωμα να πει ότι αυτό που έγινε υπήρξε απόφαση της τουρκικής Δικαιοσύνης.

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΟΥΝΚΕΡ

«Ως επίτιμος δημότης της πόλης, μοιράζομαι την ιδιαίτερη χαρά, ικανοποίηση και συγκίνηση των συνδημοτών μας και όλων των Ελλήνων για την αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών».

Με τα λόγια αυτά ξεκινά το τηλεγράφημα του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επίτιμου δημότη του Δήμου Ορεστιάδας -ιδιότητα που ίσως να μην είναι ευρύτερα γνωστή- προς το δήμαρχο της πόλης Βασίλη Μαυρίδη, αμέσως μετά την απελευθέρωση των δύο στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το τηλεγράφημα του κ. Γιούνκερ αλλά και την απαντητική επιστολή του δημάρχου έχει στην κατοχή του το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τα οποία και παρουσιάζει:

Ο πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρει στη συνέχεια του τηλεγραφήματος, και απευθυνόμενος προς τη δημοτική αρχή, «γνωρίζεις καλά το προσωπικό ενδιαφέρον και τη σταθερή υποστήριξή μου για επιστροφή (σ.σ. των δύο στρατιωτικών) στις οικογένειές τους», ενώ θυμίζει όσα είχε πει ο ίδιος στη Σύνοδο Ε.Ε.-Τουρκίας στη Βάρνα, «η Τουρκία δεν έχει να φοβάται τίποτα από τους Ευρωπαίους γείτονές της. Τουναντίον, έχει μόνο να κερδίσει από μια σταθερή στρατηγική σχέση με την Ε.Ε. και τις συνθήκες καλής γειτονίας στην περιοχή».

Πολύ χαρακτηριστική και η συνέχεια, «η Ορεστιάδα, ο Δήμος μας, στα ακροδάκτυλα της ελληνικής επικράτειας και των ευρωπαϊκών μας συνόρων, σε εγγύτητα αναπνοής με την Τουρκία, ελπίζω ότι θα παραμείνει γέφυρα και φάρος φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο λαών αλλά και της ένωσής μας με την Τουρκία».

Με τον κ. Γιούνκερ να κλείνει στέλνοντας «τις θερμότερες ευχές μου και την αγάπη μου σε όλους τους συνδημότες».

ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΛΗ

*Απαντώντας, ο Β. Μαυρίδης υπογραμμίζει «το αδιαμφισβήτητο και πάντοτε ένθερμο ενδιαφέρον, αλλά και την έμπρακτη υποστήριξη στη χώρα μου» από τον κ. Γιούνκερ και τον ευχαριστεί ειδικότερα, για τη σαφή θέση που έχει πάρει υπέρ της χώρας μας σε κρίσιμα εθνικά ζητήματα. Εν προκειμένω όμως, ο δήμαρχος Ορεστιάδας συγχαίρει τον πρόεδρο της Ευρ. Επιτροπής «για τους λεπτούς και αριστοτεχνικούς χειρισμούς σας, που οδήγησαν στο ευτυχές αποτέλεσμα (...) είναι γενικά αποδεκτό ότι η συμβολή σας υπήρξε καίρια και καθοριστική», τονίζει.

Παραλλήλως, ο κ. Μαρκίδης αναφέρει με έμφαση ότι «η διατήρηση των σχέσεων καλής γειτονίας με την Τουρκία στο πλαίσιο του αμοιβαίου σεβασμού και η διασφάλιση των υπέρτατων αξιών της ελευθερίας και της δημοκρατίας αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί αδιαπραγμάτευτη και πάγια θέση μας». Και η επιστολή του δημάρχου καταλήγει απευθυνόμενος προσωπικώς στον κ. Γιούνκερ, «η Ευρώπη σας οφείλει πολλά και η Ελλάδα ακόμη περισσότερα», απευθύνοντάς του συγχρόνως πρόσκληση να επισκεφθεί την ακριτική πόλη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass