Λέκκας: Τουλάχιστον 100 περιοχές είναι σαν το Μάτι

Εκτιμά ότι τα επόμενα χρόνια οι πυρκαγιές και τα πλημμυρικά φαινόμενα θα αυξηθούν κατά 30% και οι κατολισθήσεις κατά 60%

Δημοσίευση: 18 Αυγ 2018 18:06

ΑΘΗΝΑ

SOS για τουλάχιστον 100 περιοχές στην Ελλάδα που αποτελούν ζώνες ανάλογα υψηλού κινδύνου όπως το Μάτι εξέπεμψε ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ και επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας που εξέδωσε το σχετικό πόρισμα που παραδόθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «σαν το Μάτι υπάρχουν 100 τουλάχιστον περιοχές».

Οπως δήλωσε μάλιστα, «ο Κάλαμος ή οι Άγιοι Απόστολοι είναι ακόμη πιο δύσκολες περιοχές, στο Μάτι υπήρχαν και κάποιες διέξοδοι διαφυγής».

Τα Μέγαρα και η πίσω πλευρά του Ορους Πατέρα, ο Ωρωπός, ο Κάλαμος, οι Αγιοι Απόστολοι, η Βόρεια Πελοπόννησος είναι  περιοχές χωρίς δυνατότητα διαφυγής είπε.

«Η πολεοδομική διάταξη, η καταπάτηση και η αυθαιρεσία συνέβαλλαν στην τραγική κατάληξη. Επιπλέον ο κόσμος δεν είχε έγκαιρη ενημέρωση», επισήμανε, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι η αλληλεπίδραση των ισχυρότερων της τελευταίας οκταετίας δυτικών ανέμων με την μορφολογία της περιοχής συνέβαλαν στην εξάπλωση της πυρκαγιάς ως την ακτή μέσα σε 1 1/2 ώρα.

«Φαινόμενα όπως στο Μάτι, θα πολλαπλασιαστούν τα επόμενα χρόνια εξαιτίας και τις κλιματικής αλλαγής» ανέφερε, εκτιμώντας ότι τα επόμενα χρόνια οι πυρκαγιές και τα πλημμυρικά φαινόμενα θα αυξηθούν κατά 30% και οι κατολισθήσεις κατά 60%.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα μάθημα αυτοπροστασίας σε όλο το φάσμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης», τόνισε ο καθηγητής ενώ αναφερόμενος και στην ετοιμότητα, έφερε παράδειγμα την Ιαπωνία, όπου όπως είπε,  το θέμα της προληπτικής εκκένωσης απασχολεί κάθε έξι μήνες τον πληθυσμό που καλείται σε άσκηση.

ΜΗΝΥΜΑ ΨΙΝΑΚΗ

Μήνυμα προς όσους δημόσιους και δημοτικούς υπαλλήλους το επιθυμούν να βοηθήσουν στην επούλωση των πληγών στο δήμο Μαραθώνα μετά την καταστροφική πυρκαγιά έστειλε μέσω Instagram ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης.

Στην ανάρτησή του, ο κ. Ψινάκης αναφέρει ότι έχει ξεκινήσει «ο πιο δύσκολος, ο πιο απαιτητικός, αλλά και ο πιο ελπιδοφόρος μαραθώνιος», και εξηγεί πως, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, λόγω της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στην οποία βρίσκεται ο δήμος Μαραθώνα, οποισδήποτε δημόσιος ή δημοτικός υπάλληλος, από όλη την Ελλάδα, μπορεί να διατεθεί και να προσφέρει τις υπηρεσίες του από 3 έως 6 μήνες στον δήμο, «συμβάλλοντας στην μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για την επούλωση των πληγών, την αποκατάσταση των χαμένων περιουσιών, την ανοικοδόμηση και την ανάπλαση του περιβάλλοντος».

«Για όλους εσάς που έχετε την δυνατότητα και μπορείτε να ανταποκριθείτε σας είμαι ευγνώμων!», καταλήγει ο δήμαρχος Μαραθώνα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass