Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εξοδος από μνημόνια με χαμόγελα αλλά όχι πανηγύρια

Οι υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση είναι πολλές ενώ οι πληγές παραμένουν ανοιχτές για τον μέσο Έλληνα

Δημοσίευση: 20 Αυγ 2018 18:02

ΑΘΗΝΑ

Μπορεί η 20ή Αυγούστου να προβάλλεται από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σαν μια ημερομηνία ορόσημο που θα σηματοδοτήσει την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια, η πραγματικότητα και οι αναλύσεις από διεθνή μέσα ενημέρωσης διαμορφώνουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα.

Η λήξη του μνημονίου φέρνει χαμόγελα στην αυλή του Μαξίμου, ωστόσο οι υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση είναι συγκεκριμένες και δεν δικαιολογούν πανηγυρισμούς και φιέστες, καθώς η λιτότητα και οι πληγές παραμένουν ανοιχτές, παρά το γεγονός ότι προσπαθούν να μας πείσουν πως όλα θα είναι καλύτερα από αύριο.

Σε δημοσίευμά του, αυτή τη φορά το BBC, αναφέρεται στις επιπτώσεις στη ζωή των νέων Ελλήνων και «στη ζημιά που έχει ήδη γίνει», υπενθυμίζοντας πρόσφατη δημοσκόπηση σύμφωνα με την οποία τρεις στους τέσσερις υποστηρίζουν αφενός ότι η χώρα έχει λάθος κατεύθυνση και αφετέρου ότι τα Μνημόνια αντί να σώσουν την Ελλάδα της προκάλεσαν κακό.

Όπως τονίζεται, η κρίση που χτύπησε όλους τους Έλληνες αποδείχθηκε ιδιαίτερα σκληρή για τους νέους. Την οχταετία 2008-2016 το 4% των Ελλήνων – περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι – έγινε μετανάστης με αποτέλεσμα ενώ το 2008 οι Έλληνες ηλικίας 20-39 ετών ήταν το 29% του πληθυσμού, μέσα σε μόλις 4 χρόνια μειώθηκαν στο 24% του πληθυσμού.

Στο BBC μιλά ο ανταποκριτής του Der Spiegel στην Ελλάδα, Γιώργος Χρηστίδης. Όπως λέει, η βελτίωση στην οικονομία μετά την κορύφωση της κρίσης το 2012 δεν αποτέλεσε επαρκή λόγο για να αλλάξει αυτή η κατάσταση.

«Οι χαμηλοί μισθοί και οι υψηλοί φόροι για τους ελεύθερους επαγγελματίες έχουν μειώσει τις περιπτώσεις εκείνων των Ελλήνων που θα επιθυμούσαν επιστροφή στη χώρα αν έβρισκαν μια αξιόλογη εργασία και καλές προοπτικές. Ακόμα και στο καλύτερο δυνατό σενάριο μια μόνιμης θέσης εργασίας υπάρχουν δυσκολίες αν θέλεις να αποκτήσεις παιδιά και να έχεις μια γεμάτη ζωή» σημειώνεται στο άρθρο.

Ο παράγοντας «υψηλή ανεργία»

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στην υψηλή ανεργία των νέων που για τους κάτω των 25 φτάνει το 58%. «Οι άνθρωποι είναι πεπεισμένοι, και δικαίως, ότι οι πολιτικές λιτότητας θα συνεχιστούν για χρόνια» δηλώνει στο BBC ο λέκτορας στο πανεπιστήμιο του Μπράιτον, Βασίλης Λεοντίτσης.

Αναφερόμενος ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Λεοντίτσης σημειώνει ότι «κατάλαβε ότι έπρεπε να υλοποιήσει τις πολιτικές λιτότητας από την Τρόικα. Η πολιτική και οικονομική κατάσταση που οραματίστηκε δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τον κυβερνητικό εταίρο του όχι μόνο διατήρησε τις πολιτικές λιτότητας αλλά σε αρκετές περιπτώσεις τις έκανε και πιο ισχυρές».

«Τρία χρόνια μετά (σ.σ. την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση) το τρίτο δανειακό πρόγραμμα τελειώνει. Αλλά οι συνέπειες θα είναι ορατές για δεκαετίες» σημειώνει το BBC.

Η απειλή της φτώχειας

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Σβεν-Κρίστιαν Κίντλερ, οικονομικός εμπειρογνώμονας των Πρασίνων, ο οποίος δήλωσε στο MDR ότι «η λανθασμένη σκληρή πολιτική λιτότητας επιδείνωσε δραματικά την κρίση».

«Το ένα τρίτο των Ελλήνων απειλείται από την φτώχεια και οι μισοί νέοι είναι άνεργοι. Η Ελλάδα χρειάζεται τώρα αέρα για να αναπνεύσει και το πλαίσιο για επενδύσεις».

Από την πλευρά του, «ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, Kάρστεν Σνάιντερ, θεωρεί ότι το ελληνικό οικονομικό δράμα έχει τελειώσει».

Κατά τον σοσιαλδημοκράτη οικονομικό εμπειρογνώμονα «επετεύχθησαν και τα δύο: Η Ελλάδα ανέκτησε την εμπιστοσύνη και το ευρώ παρέμεινε σταθερό εις πείσμα όλων των κινδυνολόγων. Και η ίδια η Γερμανία έκανε λάθη. Επιμείναμε, ιδιαίτερα στην αρχή, πάρα πολύ στο να γίνουν οικονομίες και πολύ λίγο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες οδηγούν σε μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη. Αυτά ήταν λάθη της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU) και του Φιλελεύθερου Κόμματος (FDP), διότι απέφυγαν τη συζήτηση για το τι μπορεί να μας κοστίσει κάτι εάν κάτι δεν πάει καλά».

Ο Εκαρντ Ρέμπεργκ, οικονομικός εμπειρογνώμονας του Χριστιανοσημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (CDU) και αρμόδιος για θέματα προϋπολογισμού της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανοδημοκρατικής και Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CDU / CSU), δήλωσε στο MDR «αισιόδοξος ότι η Ελλάδα μπορεί σύντομα να χρηματοδοτηθεί ξανά με καλούς όρους στην ελεύθερη αγορά», ενώ για την βιωσιμότητα του χρέους είπε πως «η ανάλυση μεταβάλλεται εάν η ανάπτυξη είναι κατά ένα δέκατο προς τα πάνω ή προς τα κάτω υπολογιζόμενη για τα επόμενα τριάντα, σαράντα χρόνια» και πρόσθεσε πως δεν θεωρεί «καθόλου σκόπιμο να κοιτάζει κανείς πολύ μακριά στο μέλλον και να κάνει από τώρα εικασίες για το έτος 2050 ή το 2060».