Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ουτοπία να επικαλεστεί κάποιος ότι ελέγχει το Διαδίκτυο

Δηλώνει ο διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Γ.Παπαπροδρόμου

Δημοσίευση: 24 Αυγ 2018 16:33

ΑΘΗΝΑ
«Το Διαδίκτυο είναι μια χαοτική κατάσταση.Εάν επικαλεστεί κάποιος ότι ελέγχει όλη αυτή την πραγματικότητα, αυτό θα είναι μια ουτοπία.

Φανταστείτε ότι μόνο στο Facebook τα προφίλ στη χώρα μας είναι πάνω από 5 εκατομμύρια και ανέρχονται σε 2 δισεκατομμύρια σε ολόκληρο τον κόσμο» δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM», ο διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Γιώργος Παπαπροδρόμου, σχολιάζοντας τις τελευταίες κινήσεις μέσων κοινωνικής δικτύωσης να καταργήσουν ύποπτους ή ψεύτικους λογαριασμούς, σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσουν την αξιοπιστία τους.
Ο κ. Παπαπροδρόμου υπογράμμισε ότι «το διαδίκτυο σήμερα είναι μια νέα πραγματικότητα, μια ενιαία πραγματικότητα όπου οι ανθρώπινες κοινωνίες έχουν συμφωνήσει για κάποιες πράξεις ότι προσβάλλουν βάναυσα τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μέσα από την καθημερινή πράξη θεωρώ ότι βελτιώνεται αυτή η πραγματικότητα και θεωρώ ότι πρέπει να λειτουργούμε σε μια κατεύθυνση πρόληψης». Πρόσθεσε ότι «αυτό θα γίνει μέσα από την ενημέρωση, δηλαδή τη γνώση του πώς πρέπει να χρησιμοποιούμε τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Το διαδίκτυο είναι ένα βήμα ελευθερίας του λόγου για όλους, δεν πρέπει όμως να παραβιάζονται τα δικαιώματα συνανθρώπων μας και όλα αυτά επαφίενται στην καλή χρήση του μέσου, διότι δεν είναι πρόβλημα το ίδιο το μέσο αλλά η χρήση». Σημασία έχει, σύμφωνα με τον κ. Παπαπροδρόμου, η ενημέρωση να ξεκινά από μικρή ηλικία, καθώς τα παιδιά έχουν γεννηθεί μέσα στην τεχνολογία και αυτό είναι ευθύνη και θέμα κάθε κοινωνίας.
«Έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στο Υπουργείο Εσωτερικών και στο Υπουργείο Παιδείας το οποίο υλοποιείται και μόνο κέρδη αποφέρει στην κοινωνία μας. Προς αυτή την κατεύθυνση, η διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνεργάζεται με τους ανθρώπους της εκπαίδευσης, τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων αλλά και με διάφορες οργανώσεις». Ανέφερε δε ότι «πέρυσι ενημερώσαμε 40.000 παιδιά και γονείς σε ολόκληρη τη χώρα και την προηγούμενη χρονιά είχαμε ενημερώσει 30.000 μικρούς και μεγάλους συμπολίτες μας. Προσπαθούμε το μήνυμά μας να φτάσει παντού».
Ο κ. Παπαπροδρόμου θεωρεί ότι η καλή συνεργασία με τους δασκάλους των παιδιών αλλά και δραστηριότητες που μπορούν να κρατήσουν τα παιδιά μακριά από τις οθόνες, όπως ο αθλητισμός, μπορούν να βοηθήσουν τις νέες γενιές να ξεπεράσουν δυσκολίες που παρουσιάζονται από τη χρήση του διαδικτύου. «Λιγότερη οθόνη, περισσότερη κίνηση. Πρέπει να υπάρχουν κάποιοι κανόνες σε μορφή όμως συζήτησης. Φτάσαμε σε ένα σημείο να αισθανόμαστε ένοχοι εάν δεν έχει το παιδί κινητό στο δημοτικό. Δεν σκεφτόμαστε όμως εάν χρειάζεται το παιδί μας κινητό, θα πρέπει όλα να τα βλέπουμε σε μια βάση ρεαλιστική, πραγματική» είπε χαρακτηριστικά.
* Στο μεταξύ, σε ποσοστό 29,6% έχουν αυξηθεί το 2017, σε σχέση με το 2016, οι περιπτώσεις με τις οποίες ασχολείται η διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκληματικότητας. «Τα περισσότερα περιστατικά αφορούν σε αγορές διαφόρων προϊόντων, όπως κινητά ακόμα και φάρμακα, που είναι περιπτώσεις επικίνδυνες και μπορούν να βάλουν σε περιπέτειες τους συνανθρώπους μας» ανέφερε ο Διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Ενώ διευκρίνισε ότι έχει αλλάξει η εγκληματική διαδικτυακή δράση καθώς «σήμερα θα δούμε σπάνια κάποια εγκληματική ομάδα να στοχεύει στο να έχει όφελος της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ, ωστόσο υπάρχουν πολλοί που στοχεύουν να αποσπάσουν ένα ευρώ από 200 εκατ. θύματα. Βασίζονται στο γεγονός ότι τα θύματα δεν θα καταγγείλουν το περιστατικό. Είναι χρέος μας όμως να καταγγέλλουμε τέτοιες ενέργειες, διότι φανταστείτε πόσα άλλα θύματα θα ακολουθήσουν».